Persoanele care locuiesc în blocurile de tip ANL ar putea să le cumpere cu rate lunare de doar 450 de lei. Banii obţinuţi din vânzarea locuinţelor ar urma să ajungă în bugetele locale şi să fie folosiţi pentru construirea de noi apartamente pentru tineri.
Autor: Alex PÎNTEA
Aceasta este o veche doleanţă de-a Asociaţiei Naţionale a Chiriaşilor din blocurile ANL şi ar putea deveni realitate dacă Parlamentul va aproba o propunere de-a deputaţilor social-democraţi din judeţul Sibiu. O propunere de modificare a legii care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) a fost depusă pe 18 septembrie la secretariatul Camerei Deputaţilor. Ea este semnată de cinci deputaţi, printre care se numără social-democraţii Gheorghe Roman (ales în Colegiul 3 – Mediaş), Ioan Axente (Colegiul 4 – Valea Hârtibaciului) şi Gheorghe Frăticiu (Colegiul 5 – Ţara Oltului).
Rate uşoare
Roman e explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat pe marginea acestui subiect cu reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Chiriaşilor din blocurile ANL. Modificarea propusă de social-democraţi le-ar oferi chiriaşilor din aceste locuinţe posibilitatea să le achiziţioneze cu o rată lunară mică, într-o perioadă îndelungată, dar prevede şi plata anticipată pentru cei care îşi vor permite. „Concluzia la care am ajuns în urma discuţiilor a fost că aceste locuinţe pot fi cumpărate în prezent foarte anevoios şi sunt costisitoare pentru oameni. Astfel, propunem ca locuinţele ANL să fie cumpărate direct de la stat, achitându-se o rată lunară pe o perioadă de 25-30 de ani, de aproximativ 450 de lei. În acelaşi timp, noi propunem ca sumele rezultate din vânzările locuinţelor să revină administraţiilor publice locale, acestea urmând să investească banii respectivi pentru construirea altor locuinţe de acest tip“, detaliază deputatul medieşean.
Singura posibilitate
Dan Nistor, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Chiriaşilor din blocurile ANL, a explicat că a discutat cu foarte multe persoane din toată ţara aflate în aceeaşi situaţie, iar majoritatea nu au posibilitatea să acceseze un credit bancar. Aşa a apărut şi ideea achiziţionării locuinţelor în rate. „Am mers în peste 73 de oraşe din România, inclusiv Bucureştiul, Iaşiul sau Timişoara, oraşe mari, dar şi oraşe mai mici, cum ar fi Roşiorii de Vede, sub 50.000 de locuitori, unde am stat de vorbă cu locatarii din aceste locuinţe. În proporţie de 95 la sută, aceşti oameni nu îşi pot cumpăra locuinţele accesând un credit bancar. De ce? Pentru că nu au salariile necesare care să le permită să acceseze un credit de 25.000 de euro. Atunci ne-am gândit la următoarea soluţie care a fost aplicată şi în anul 1990, după revoluţie, şi anume apartamentele să fie cumpărate direct de la stat. În acest fel, ar putea beneficia şi statul prin rata minimă de 450 de lei, echivalentul a 100 de euro. În fiecare lună s-ar aduna peste trei milioane şi jumătate de euro, anual însemnând aproape 45 de milioane de euro“, a calculat Nistor.