Şi Duminica aceasta, numită-n calendar a XXI-a după Rusalii, este o zi binecuvântată, o zi în care Hristos vine să ne apropie de El, prin mijlocirea unei noi pilde.
Autor: Î.P.S. dr. Laurenţiu STREZA, Mitropolitul Ardealului
Mântuitorul le-a spus ucenicilor: „Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa“. Un semănător a luat sămânţa aceasta şi încerca s-o împrăştie pe pământ. Numai că sămânţa a căzut în patru locuri diferite. Una a căzut lângă drum. A fost călcată, au venit păsările cerului şi au mâncat-o. Alta a căzut într-un loc nisipos. A avut foarte puţină umiditate, a răsărit, dar, neavând cum să-şi prindă rădăcinile, s-a uscat. Alta a căzut într-un loc cu spini. Pământul era bun, dar spinii, mărăcinii erau aşa de mari, încât au înăbuşit-o şi n-a ajuns să dea roade. Apoi a patra a căzut în pământ bun şi a dat rod însutit.
Cum se percepe pilda
Prezentarea pildei se încheie printr-o sentinţă, printr-un cuvânt extraordinar, pe care-l putem generaliza, pe care-l putem înţelege şi noi. Ce înseamnă: Cine are urechi de auzit să audă? Altfel spus, Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să vină în urechile noastre. Dacă vrem, îl înţelegem şi facem roade. Dacă nu, înseamnă că urechile noastre nu sunt pentru auzit sau pentru a ne descurca în lumea aceasta.
Ucenicii L-au întrebat: „Doamne, de ce ne vorbeşti în pilde?“ Şi Mântuitorul le spune nişte cuvinte pe care nu le putem înţelege decât după multă îmbunătăţire duhovnicească. Hristos zice: „Vouă vă este dat să înţelegeţi în taină lucrurile, şi acestora în pilde. Văzând, să nu vadă, auzind, să nu priceapă...“ Adică e o formă de a explica. Ei trebuie să fie hrăniţi treptat, pentru a înţelege lucrurile acestea. Pentru că învăţătura, dacă ar veni cu toată încărcătura ei de sens asupra lor, ori i-ar face să nu înţeleagă absolut nimic, ori ar lua-o razna.
Explicaţia Mântuitorului
Iată, Mântuitorul ne explică această pildă, ca nimeni să nu fie în neştiinţă, şi ne spune: „Semănătorul este Dumnezeu, sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu...“ Şi aici trebuie să înţelegem ce înseamnă Cuvântul lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură este Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu este Semănătorul, Care trimite fiecăruia dintre noi Cuvântul Său. Numai că noi suntem mai apropiaţi sau mai depărtaţi de Dumnezeu, exact ca şi terenul, exact ca şi pământul. Noi suntem pământul, către noi se trimite mesajul acesta, mesaj dumnezeiesc.
Cum primim sămânţa
Sămânţa care a căzut pe lângă cale se aseamănă cu cei care sunt îndepărtaţi de Dumnezeu, cei care de la început spun de departe: „Doamne, nu Te amesteca în treaba mea!...“
Cu terenul cel nisipos ne asemănăm atunci când lăsăm să intre numai un pic înăuntru Cuvântul lui Dumnezeu. Auzim ceva, undeva, de Dumnezeu. Cuvântul acela a reuşit, pentru moment, să ne încălzească şi să zicem: „Da, şi eu cred în Dumnezeu“. Dar avem aşa de puţină experienţă şi voinţă, încât ne lăsăm bătuţi şi zicem: „Nu!... Ce dacă e duminică? Mă culc, dorm mai mult, pentru că sunt obosit. E mai comod aşa“.
A treia stare, pământul acela unde au crescut spini, se aseamănă cu lumea aceasta tulburată. Noi am fost educaţi şi crescuţi de părinţii noştri în credinţă. Dar am ajuns în lumea aceasta modernă, în lumea aceasta care a primit totul de afară, numai ce e bun nu. În primul rând, poftele, plăcerile şi bogăţia.
Pământ bun
A rămas totuşi şi pământul bun... Să ne întrebăm: oare, de ce numai o pătrime din pământ rodeşte? Pentru că ne lasă Dumnezeu pe noi drept liberi să devenim pământ bun. Să considerăm Evanghelia de astăzi ca o chemare spre îmbogăţirea pământului vieţii noastre, a sufletului nostru, căutând să ne apropiem de Dumnezeu cu faptele cele bune.
Să fim, aşadar, rod al Cuvântului lui Dumnezeu, fiecare, cu viaţa noastră, cu purtările noastre, aducând slavă şi mulţumire lui Dumnezeu că a găsit cu cale să semene sămânţa Sa şi în pământul inimii noastre, cerându-I, totodată, şi însoţire în umblarea noastră, pentru a duce la bun sfârşit rodul pe care El îl aşteaptă de la noi.