Datoriile adunate cu nemiluita de unii locatari au lăsat fără gaz un bloc întreg. Este cazul blocului ANL nr. 4 de pe strada Sinaia, care aparţine Primăriei Mediaş, însă municipalitatea are mâinile legate. Este treaba asociaţiei de locatari să îi dea în judecată pe restanţieri pentru recuperarea banilor.
Autor: Alex PÎNTEA
Locatarii spun că s-au adresat de foarte mult timp Primăriei Mediaş, proprietarul imobilului, însă fără rezultat. Între timp, datoria unuia dintre chiriaşi a ajuns la 7.000 de lei. „Situaţia s-a creat în primul rând datorită tolerării restanţierilor cu locuitul în continuare în apartamente, având în vedere că, la trei luni, la adunarea restanţelor şi a anumitor debite, Primăria nu a luat nicio măsură la cererea asociaţiei de evacuare a restanţierilor. În acel moment erau restanţe de 1.800 de lei şi acum sunt de 7.000 de lei pe familii. Nu ne-a ascultat nimeni, am fost în audienţă la Primărie şi s-a pus problema că nu i-am înştiinţat. Noi le-am arătat cererile cu număr de înregistrare, iar ei au dat din umeri şi au spus că nu au ce face şi că nu pot plăti aceste restanţe, pentru că pe numele asociaţiei este contractul de gaz şi nu pe numele Primărie“, acuză Ciprian Agapie, preşedintele asociaţiei de locatari de pe Sinaia nr. 4.
Nu ţine de Primărie
Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că au avut o întâlnire cu locatarii blocurilor ANL şi le-au recomandat să se adreseze instanţei de judecată, în condiţiile în care ei au încheiat contractul cu furnizorul de gaz. „Problema cea mai arzătoare este aceea de debranşare de la sistemul de furnizare a gazului, datorită restanţelor foarte mari înregistrare de asociaţia de locatari. Noi am recomandat să se adreseze instanţei, în vederea recuperării sumelor restante, tocmai datorită încheierii de către asociaţie a contractului de furnizare gaze. Municipiul Mediaş nu poate interveni ca terţ în acel contract de furnizare, datoriile rămânând în sarcina asociaţiei. Pentru a-şi recupera restanţele de la rău-platnici, asociaţiile pot deschide în instanţă o acţiune de recuperare a debitelor“, a lămurit Sanda Munteanu, şefa Biroului Patrimoniu din cadrul Primăriei Mediaş.
Situaţie dificilă
În aceste condiţii, situaţia locatarilor este una cât se poate de complicată. Cu iarna care le bate la uşă, oamenii speră într-o rezolvare a situaţiei şi susţin că nu au banii necesari pentru a intra într-un proces de durată. „Deocamdată mai sperăm, nu ştim până când... Să dăm în judecată restanţierii nu ne permitem, având în vedere că sunt foarte mari cheltuielile de judecată, plus taxele de timbru şi alte taxe judiciare, cu atât mai mult cu cât până la recuperea banilor va dura câteva luni“, conchide Agapie.