Investitorii „mici“ au subscris peste 153 de milioane de acţiuni în oferta publică prin care statul vinde pe bursă 15 procente din Romgaz Mediaş, cea mai valoroasă companie a statului, la preţul maxim de 32 de lei, valoarea ordinelor ridicându-se la peste 4,9 miliarde de lei numai până vineri.
"Oferta publică a fost un pas important în strategia Romgaz de a deveni un lider regional în explorarea, producția și furnizarea de energie. IPO-ul s-a bucurat de cerere de înaltă calitate din partea investitorilor în toate regiunile unde oferta a fost făcută. Stabilirea cu succes a prețului pentru oferta noastră este un sprijin clar pentru potențialul Romgaz și reflectă forța apetitului investitorilor pentru creșterea industriei gazului în România", a comentat Virgil Metea, directorul general al SNGN Romgaz.
Romgaz Mediaș este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România și, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi (echivalentul a 2.192,4 de miliarde de ft³) și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze (echivalentul a 464,6 de miliarde de ft³), conform consultantului independent DeGolyer & MacNaughton. Societatea deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 kmp. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.
Societatea a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinatate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, SNGN Romgaz deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare.
Pe teritoriul României, societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate.
Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează 6 depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde metri cubi și, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piață pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%.
Societatea a intrat în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW. (A. L.)