Primarul Nicolae Şuşa speră să primească, cel puţin în 2014, finanţarea de la Guvern pentru spaţiile verzi.
Autor: Aurelian LUNGU
Primăria Şeica Mare trebuia să primească fonduri pentru a realiza parcuri şi locuri de joacă pentru copii în mai multe zone din Şeica Mare, Calvaser şi Boarta.
Primăria comunei Şeica Mare |
Niciun ban
Primarul democrat-liberal al comunei, Nicolae Şuşa, spune că n-a primit niciun ban din cei aprobaţi şi, în consecinţă, lucrările nu au putut începe. „Noi nu am primit încă niciun ban din milionul de lei pe care trebuia să-l primim. Am depus proiect pentru cinci sau şase locaţii din comună. În total, cam 5.000 de metri pătraţi de parcuri, zone centrale peste tot. Trebuia să facem parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Şi copiii noştri s-ar fi bucurat de leagăne şi tobogane, dar încă nu am primit niciun ban“, a spus Şuşa, citat de Mediafax.
Poate la anul
Acesta a explicat că, după apariţia HG 110/2011, începeai să primeşti bani dacă îţi luai angajamentul că termini parcurile sau cel puţin o parte dintre ele, în două luni. Convins că nu are cum să termine şase parcuri în două luni, primarul din Şeica Mare a cerut ca finanţarea investiţiei sale să fie reprogramată pentru anul 2012. „N-au mai fost, însă, bani şi noi n-am mai primit nimic. Acum m-au programat pentru 2014, dar cu criza... cine ştie dacă vom mai primi banii“, spune edilul.
Mediu poluat
Şeica Mare este a treia comună ca mărime din judeţul Sibiu, având aproape 5.000 de locuitori, între care peste 700 sunt copii. Şuşa crede că în comuna al cărei primar este, investiţia în zone verzi şi parcuri se justifică mai mult decât în alte localităţi. „Prin Şeica Mare trece DN 14, avem trafic intens, deci, clar, şi poluare. În plus, noi suntem la 10 km de Copşa Mică, una dintre cele mai poluate zone din ţară. Acolo se ştie că aerul, şi apa, şi solul sunt poluate. Era normal să se ţină seama de nişte criterii de selecţie“, arată Nicolae Şuşa.
Acesta recunoaşte că, deşi comuna sa stă destul de bine la infrastructură, având, în mare parte, introduse apa, gazul şi canalizarea, „investiţiile în parcuri nu erau prioritare“. „Dar, dacă se dădeau bani pentru parcuri, pentru parcuri am aplicat şi ar fi trebuit să ne dea şi nouă banii“, a mai precizat edilul din Şeica Mare.
Patru în judeţ
Prin Hotărârea de Guvern 110/2011 au fost aprobate, la nivel naţional, 285 de proiecte depuse de primării pentru amenajarea de spaţii verzi, opt dintre primării fiind din judeţul Sibiu şi urmând să primească, în total, aproape patru milioane de lei pentru „dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente“. Proiecte pentru finanţare din Fondul pentru Mediu au fost depuse de mai multe primarii din judeţul Sibiu, însă au fost declarate câştigătoare doar primăriile Avrig, Loamneş, Nocrich, Marpod, Păuca, Mediaş, Şeica Mare şi Blăjel.