Veşti bune, la final de 2013, pentru medieşeni. După ani întregi de tărăgănări, construcţia şoselei ocolitoare a Mediaşului ar putea începe din 2014, după ce Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Senatorul Viorel Arcaş crede că realizarea centurii va fi un rezultat al bunei colaborări cu toate forţele politice de la nivel local.
Autor: Alex PÎNTEA
Proiectul şoselei de ocolire a municipiului de pe Târnava Mare are şanse să demareze la începutul anului viitor. Senatorul Viorel Arcaş susţine că a primit confirmarea ministrului delegate pentru proiecte de infrastructură de interes național, Dan Şova, că au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai centurii, iar în prima parte a anului 2014 vor demara procedurile de organizare a licitaţiilor pentru stabilirea proiectantului şi a executantului proiectului.
În linie dreaptă
Senatorul social-democrat a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest moment demersurile pentru demararea proiectului centurii ocolitoare au intrat în linie dreaptă. „D-l Şova m-a sunat spre a-mi spune că indicatorii economici pentru şoseaua ocolitoare a Mediaşului au fost aprobaţi. Practic, drumul spre realizarea centurii ocolitoare a Mediaşului, dorinţa justificată, atât de veche a medieşenilor, a intrat în linie dreaptă. Este deschisă calea spre a organiza licitaţia pentru proiectare şi execuţie a acestei atât de mult dorite centuri. Este, dacă vreţi, o încununare a unei munci de ani de zile dusă în condiţii mai mult sau mai puţin favorabile“, a punctat Arcaş.
Colaborare bună
Parlamentarul medieşean a mai apreciat că vestea bună primită din partea Guvernului reprezintă o confirmare a unirii tuturor forţelor politice din oraş, iniţiată în urmă cu mai multe luni. Viorel Arcaş crede că a contat şi recenta vizită a celor 40 de senatori PSD la Mediaş. „Vestea bună eu o văd ca o confirmare a ceea ce am iniţiat cu câteva luni în urmă: unirea tuturor forţelor politice din Mediaş pentru a reuşi să oferim o şansă de dezvoltare. Nu uitaţi acea acţiune deosebită în care peste 40 de senatori au luat contact cu realităţile medieşene şi să nu credeţi că nu ne-au sprijinit. În zilele următoare, voi lua legătura cu domnul primar să hotărâm împreună care sunt cei mai buni paşi spre a vedea centura Mediaşului cât mai repede realizată“, a mai adăugat Arcaş.
Cu două benzi
Centura ocolitoare a Mediaşului va măsura aproximativ 8,5 kilometri lungime, va avea două benzi de circulaţie şi două acostamente. Ea ar trebui realizată pe digul râului Târnava Mare. Proiectul preliminar şi documentele de licitaţie erau prevăzute să se întindă pe nouă luni, achiziţia pe o perioadă de cinci luni, construcţia variantei ocolitoare pe 24 de luni, iar perioada de notificare a defectelor să se întindă pe 36 de luni. Costurile proiectului de realizare a unei centuri ocolitoare se ridică la peste 20 milioane de euro. Evalurea datează, însă, din anul 2004 şi ar trebui reactualizată.
Senatorul Viorel Arcaş (stânga) şi primarul Teodor Neamţu (dreapta) |
Roman? „Prematur!“
Protocolul de colaborare dintre senatorul social-democrat şi primarul democrat-liberal nu are ecouri şi la nivelul conducerii organizaţiei judeţene a PSD. Şeful social-democraţilor sibieni, Ioan Cindrea, şi-a pus pe jar colegii de partid după ce a anunţat, într-o emisiune televizată, că deputatul Gheorghe Roman, eternal contracandidat al lui Neamţu, ar putea fi un bun primar pentru Mediaş. „Nu uitaţi că există o vorbă celebră care spune că în raniţa fiecărui soldat stă un baston de mareşal. Dacă d-l Cindrea a şi nominalizat soldatul, este probabil în contextul unei vizite în judeţ din acea zi, în care ţi-e mai uşor să-i nominalizezi pe cei din jurul tău. Deocamdată, organizaţia municipală nu a făcut nicio nominalizare. Urmează ca în perioada următoare să ne gândim, să stabilim nişte criterii şi apoi vom vedea. Deci nici nu neg, nici nu susţin, socotesc doar că e prematur“, a conchis Arcaş.