Dacă locuinţa dumneavoastră nu este suficient de încăpătoare pentru un pom de Crăciun sau dacă bugetul limitat nu vă permite să achiziţionaţi unul, însă doriţi să vă introduceţi în atmosfera sărbătorilor nu numai spiritual, dar şi simbolic, prin împodobirea spaţiului în care vă veţi afla, coroniţele ornamentale vă vin în ajutor.
Pot fi plasate nu numai pe uşile sau pe holurile de la intrare, dar şi atârnate de pereţii camerei, aşezate pe mobil sau, însoţite de lumânări, pe masa festivă, conferind o notă caldă şi ospitalieră casei. În cazul în care oferta de pe piaţă nu vă satisface gusturile sau dacă, pur şi simplu, doriţi să realizaţi o coroniţă originală, există câteva „ingrediente“, din tematica tradiţională, pe care le puteţi folosi în demersul dumneavoastră.
Cum procedaţi?
Pentru suport, puteţi opta fie pentru varianta clasică: rămurele de brad împletite, fie pentru variantele alternative: sisal decorativ sau crenguţe de copac natur. Ca materiale de podoabă folosiţi o combinaţie echilibrată între natural şi artificial: plante verzi (molid sau iederă), conuri de pin sau de brad, fructe uscate, batoane de scorţişoară, flori de crăciunică, panglici, mărgele colorate, clopoţei etc. Aceste „accesorii“ pot varia, însă este recomandat să păstraţi o unitate cromatică şi un echilibru în proporţionarea dimensiunilor. Pentru confecţionarea coroniţei aveţi nevoie, pe lângă aceste materiale de: sârma subţire; un cadru de sârmă, pe care îl puteţi cumpăra de la florărie; burete sau burlet (burete pentru etanşarea geamurilor şi uşilor), silicon. Începeţi prin a acoperi întreg cadrul cu burete, fixându-l pe diagonală şi legându-l bine cu sârmă. Treceţi apoi sârma prin mijlocul fiecărui fruct, răsucind firul la baza acestuia pentru stabilitate, procedaţi la fel în cazul conurilor şi al florilor de crăciunică etc. Prindeţi apoi florile şi restul plantelor alese pentru aranjament de cadru. Materialele precum bobiţele colorate, iarba şi ciulinii se fixează cu silicon; crenguţele se prind în cuişoare, fructele şi restul materialelor cu sârmă. Suportul ornat se înconjoară cu panglică aurie (culorile diferă în funcţie de gusturile fiecăruia, păstrând însă echilibrul cromatic), care se prinde în spaţiile libere dintre ornamente. După terminarea coroniţei este bine să aşteptati câteva ore pentru uscarea siliconului, înainte de „expunerea“ decoraţiunii. În funcţie de preferinţe, puteţi realiza coroniţe mai încărcate sau mai aerisite. Pentru ultima variantă, folosiţi, de exemplu, trei flori de crăciuniţă, un metru de panglică roşie, flori naturale uscate, amestec de iarba şi crenguţe, conuri aurii, bobiţe roşii, pe care să le combinaţi şi să le fixaţi în trei grupuri, la distanţe egale, pe suport.
Creaţii tematice
Atmosfera caldă a Crăciunului este însufleţită de sunetul plăcut al colindelor. Dacă doriţi realizarea unui decor muzical, alegeţi pentru ornamentarea bradului dvs. acele decoraţiuni cu note muzicale, chei sol, jucării muzicale, ce amintesc de vestirea Naşterii de către îngeri. Luminile galbene şi colierele de perle aurii vor completa decorul, sustinând tema muzicală aleasă. Decorul tradiţional, care să amintească de casa bunicilor şi de anii copilăriei se obţine cu ajutorul luminiţelor multicolore şi a ghirlandelor din hârtie glasată (eventual hand made), a merelor roşii pe post de globuri şi a nucilor învelite în poleială sau vopsite cu bronz auriu/argintiu. Dacă în decorul obişnuit al camerei dvs aveţi şi ghivece de flori, este de preferat să decoraţi şi bradul de Crăciun în aceeaşi temă. Alegeţi, aşadar, globuri verzi şi roşii, flori de crăciunică din material textil şi lumini multicolore sau în formă de floare.