2013 a fost un an foarte bogat pentru agricultorii şi fermierii din Şeica Mare, iar perspectivele pentru anul acesta sunt bune, potrivit primarului Nicolae Şuşa. Primăria Şeica Mare a repartizat păşunile prin licitaţie, după ce a refăcut riguros toată documentaţia.
Autor: Aurelian LUNGU
Crescătorii de animale şi-au sporit şeptelul în anul în care s-a încheiat. „A crescut numărul de oi. La ora actuală, localnicii au aproximativ 15.000 de oi şi vreo 500 de vaci“, estimează edilul din Şeica Mare. Împărţirea păşunilor „ca la carte“ a fost o prioritate pentru administraţia condusă de Şuşa. „La păşuni stăm bine. E prima dată când am luat această măsură. Când am preluat Primăria, nu era nici un document, nici o hartă, nici dosarul de parcelare. Dar am reglementat totul - teren arabil, păşuni, ape, teren neproductiv. 1.600 şi ceva de hectare are Primăria şi atât am licitat. Nu mai poate să vină nimeni să întrebe ce e cu păşunile. Cât avem, atât am licitat şi încasăm anual peste două miliarde de lei vechi. Totul e cartat, nu mai sunt probleme, banii pentru subvenţii vin. Avem linişte. Primăria nu ia nici o subvenţie, am licitat tot, ca la carte, şi cinci ani avem linişte“, explică primarul Nicolae Şuşa.
An bogat
Şi din punct de vedere al recoltelor, 2013 a fost un an foarte bun. „A fost un an bogat. A crescut şi suprafaţa cultivată. Tot mai mulţi cultivă. Şi români şi străini. Agricultura e foarte importantă. Cred că, dacă şi statul ar încuraja mai mult acest sector, am putea redeveni campionii Europei. E o ramură a economiei care are nevoie de investiţii şi de un cadru legislativ de susţinere, dar are potenţialul de a fi cea mai productivă şi cea mai performantă“, este de părere Şuşa. Din anul 2014, şi cele aproximativ 1.000 de hectare de pădure de care dispune Şeica Mare vor deveni profitabile pentru bugetul local, odată cu încheierea actualului contract de administrare. „Pe vremea fostului primar, în 2003, s-a semnat un contract cu Ocolul Silvic de stat din Mediaş, valabil pe zece ani. Dar din 2014 se termină, trebuie să îl renegociem, apoi intrăm «pe plus»“, s-a arătat încrezător edilul.
Nu vrea panouri solare
Nicolae Şuşa susţine că este mai benefică exploatarea terenurilor agricole şi a păşunilor ca atare. Întrebat dacă nu a fost abordat de potenţiali investitori interesaţi să amenajeze parcuri fotovoltaice, Şuşa a afirmat că Primăria Şeica Mare nu dispune de terenuri care să se preteze unei asemenea activităţi care, în plus, nu ar fi prea avantajoasă pentru bugetul local. „Din păşuni n-am vrut să tăiem, pentru că redevenţa ar fi foarte mică pentru bugetul local. Vin bani puţini. E o afacere a lor, nu e o afacere pentru Primărie, iar locuri de muncă oricum nu crează mai mult de două-trei, că le trebuie doar câţiva paznici care să lucreze în ture. În rest, cu service-ul vin când este nevoie. Aşa că, dacă ţii 200 de hectare să nu producă, doar pentru două-trei locuri de muncă, Primăria pierde. Pe mine nu mă încântă asemenea soluţii decât dacă ar fi vorba de terenuri neproductive, unde n-ai ce face. Pe o coastă unde nici ceapă nu se face, pui panouri solare, dar pe loc drept e păcat. Nu e în regulă să se ia pământul de la agricultură“, consideră primarul.