Angajarea beneficiarilor în câmpul muncii este unul dintre cele mai importante obiective ale Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap (CRRPH) Mediaş.
Autor: Alex PÎNTEA
Instituţia şi-a făcut bilanţul de activitate al anului 2013 şi a prezentat proiectele pentru anul în curs. Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap de pe strada Luncii are, în prezent, 50 de beneficiari. Instituţia se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu şi în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.
Obiective atinse
Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Mediaş şi-a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute raportul de activitate pentru anul 2013, obiectivele realizate cu ajutorul sponsorilor şi a fost prezentat totodată planul de acţiune şi obiectivele pentru anul în curs. 1,16 milioane de lei a fost bugetul centrului în 2013. „Putem concluziona că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse pentru anul 2013, iar propunerea pentru anul 2014 este continuarea dezvoltării serviciilor oferite de centrul nostru“, spune directorul Mircea Brînda.
Proiecte importante
Printre proiectele şi activităţile derulate anul trecut la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap se numără proiectul „Şansa de a da un click-terapie prin muzică, lectură şi joc!“ sau campania de strângere de fonduri „Mulţumesc. Astăzi, ZÂMBESC!“. Datorită proiectelor derulate, s-a reuşit înfiinţarea unei săli cu zece computere, recent primite, ca urmare a rezultatelor importante obţinute în cadrul proiectului „Şansa de a da un click“, implementat împreună cu Asociaţia „Mediaşul pentru Cultură“. Nu în ultimul rând, s-a reuşit prima etapă a protezării piciorului pentru beneficiarul Dorin Cosma, în valoare de 6.000 de lei, precum şi întocmirea proiectului tehnic privind amenajarea curţii centrului.
Ieşiri şi concursuri
Un aspect important în 2013 l-a reprezentat participarea beneficiarilor la diferite evenimente organizate în municipiul Mediaş. Astfel aceştia au fost prezenţi la Festivalul Mediaş Cetate Medievală, Ziua Universală a Iei, Caravana Casper, Zilele Tineretului Medieşan, Ziua Recoltei, Festivalul de muzică folk „Mediaş-Cetate Seculară“, Mediaş Central European Film Festival, dar şi la Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap. În cadrul centrului au fost organizate şi o serie de activităţi sportive, sărbătorirea evenimentelor din viaţa beneficiarilor, sau alt gen de evenimente emoţionante pentru beneficiari, cum ar fi Bazarul de Paşte, Crăciunul, Revelionul sau Ziua Porţilor Deschise.
Recuperare şi reabilitare
Mircea Brînda spune că proiectele propuse pentru anul în curs sunt unele ambiţioase. Obiectivul general, însă, constă în recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap din centru. „Printre priorităţile din acest an se numără organizarea unei excursii pentru beneficiarii centrului, branşarea individuală la apă-canal, lucrări de amenajare a curţii interioare, achiziţionarea unui sistem video de supraveghere, a unui calandru şi a unui aparat multifuncţional de recuperare. Însă obiectivul general constă în recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap. Toate acestea s-au putut realiza datorită susţinerii şi colaborării pe care o avem din partea Consiliul Judeţean şi a DGASPC“, a mai explicat directorul.
Pregătire profesională
Pe parcursul anului trecut, 21 din cei 37 de angajaţi din cadrul CRRPH Mediaş au participat la cursuri de pregătire profesională sau specializare, dintre care trei angajaţi au urmat cursul agent de securitate. O prioritate a centrului a fost şi rămâne încadrarea în muncă a beneficiarilor săi şi oferirea sprijinului necesar pentru aceştia. „Obiectivele propuse pentru anul 2014 sunt destul de multe, menţionez că o parte din acestea s-au îndeplinit deja şi anume beneficiara Doina Portar, propusă pentru operaţia la ambii ochi, a fost transportată la Spitalul Militar de Urgenţă Cluj-Napoca, Secţia Oftalmologie, unde a fost operată gratuit în data de 21 ianuarie 2014, iar tot din aceeaşi zi, beneficiarul Gheorghe Gheţi se află în probă de lucru“, mai spune Mircea Brînda.
50 de beneficiari
Instituţia se ocupă de 50 de persoane adulte cu handicap vizual, mintal şi locomotor, de sex masculin şi feminin, cu vârste cuprinsă între 22 şi 70 de ani. Aceştia nu au susţinători legali şi posibilităţi materiale de asigurare a întreţinerii în propria familie, sunt dependenţi de serviciile sociale de bază şi au domiciliul în judeţul Sibiu sau alte judeţe. Ceilalţi beneficiari care nu desfăşoară o activitate salarială sunt implicaţi în activităţile de ergoterapie/terapie ocupaţională din centru.
Confort pentru beneficiari
Capacitatea de cazare a centrului include şase apartamente, fiecare alcătuit dintr-un living, două dormitoare a câte trei paturi şi un dormitor cu două paturi, un grup sanitar alcătuit din două toalete separate pe sexe, o cabină de duş şi două chiuvete, diferenţiaţi pe sexe şi pe categorii de vârstă, şi o garsonieră confort 1 dotată cu două paturi. Livingul este dotat conform standardelor cu TV, canapele, măsuţă cu fotolii. La parter, modulele sunt ocupate de beneficiarii cu handicap locomotor. CRRPH Mediaş deţine o sală de mese dotată conform standardelor şi un bloc alimentar dotat cu utilaje profesionale de ultimă generaţie.