În 2013, Andrei, David, Ioana şi Maria, au fost cele mai folosite nume de către medieşeni atunci când şi-au botezat copiii. Numele sfinţilor au revenit în forţă în ultimii doi ani, asta după ce multă vreme acestea au fost influenţate de televiziune şi filme. Psihologii cred că alegerea acestui tip de nume reprezintă de un transfer simbolic şi o dorinţă de a proteja odrasla.
Alex PÎNTEA
Dintre cei 948 de bebeluşi născuţi la Mediaş anul trecut, aproximativ 100 au primit numele sfântului Andrei. „Topul“ este completat de David şi Ioan. În ceea ce le priveşte pe fetiţe, cele mai folosite prenume au fost Ioana şi Maria, însoţite şi de alte prenume.
La extreme
Au fost, totuşi, şi medieşeni care şi-au botezat copiii Leonardo, Omario, Baptiste sau Melody. „Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei Mediaş a înregistrat în 2013 un număr de 948 de nou-născuţi. Din punct de vedere al prenumelor, cel mai folosit la băieţi a fost Andrei, circa 100 de copii primind acest nume, urmat de David şi Ioan. în ceea ce priveşte fetiţele, cele mai folosite prenume au fost Ioana şi Maria, în general în combinaţie cu un al doilea prenume. Ca şi nume mai deosebite, la băieţi am avut Omario, Baptiste sau Leonardo, în timp ce, în cazul fetelor, într-un caz, copilul a primit numele de Melody“, a explicat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.
Transfer simbolic
Alexandra ABABI |
Psihologii spun că, prin alegerea unor nume de sfinţi, părinţii nu fac altceva decât să încerce să protejeze copii şi să transfere simbolic calităţile acestora asupra copilului. „În general, pentru un copil se folosesc nume de sfinţi pentru că ele dau o anumită conotaţie. Părinţii spun că îl poate proteja de anumite lucruri mai puţin bune. Dacă naşii au nume de sfinţi, se folosesc aceste nume, pentru că se consideră că atrag energii pozitive, sau datorită perioadei în care este născut copilul. Numele fiecărui copil este, până la urmă, o «ştampilă», o misiune. Dacă are un nume de sfânt, îndeplineşte o misiune pe acest pământ, iar dacă acel sfânt a făcut minuni sau s-a vorbit într-un anume fel despre el, se spune că şi copilul va avea o viaţă asemănătoare“, este de părere psihologul medieşean Alexandra Ababi.
De la Andrei... la Pipi
La nivel naţional pe primul loc între numele de băieţi se află Andrei, purtat de 12.736 de copii născuţi în 2013, în timp ce în clasamentul feminin conduce Maria, 21.817 de fetiţe fiind botezate în acest fel. Pe locul al doilea între numele de băieţi preferate de părinţi este David, 7.724 de bebeluşi fiind numiţi astfel, respectiv Elena, 5.635 de fetiţe primind acest nume. Pe locul trei al topului se află Alexandru, ales ca prenume de 7.424 de ori, şi Ioana - 5.545. Sunt şi unele cazuri când părinţii aleg nume mai ciudate. Anul trecut, un copil a fost numit Împărăteasa, 16 bebeluşi au primit numele de Mercedesa, iar 32 de nou-născuţi s-au ales cu prenumele de Pipi. Totuşi, datele din marile oraşe, citate de presa naţională, arată că tendinţa numelor creştine se păstrează în mare parte şi aici.