Liberalul George Petrescu le-a administrat o nouă înfrângere pesediştilor medieşeni. A reuşit să rămână în funcţia de viceprimar, după o şedinţă extraordinară declarată nestatutară. Răzbunarea îndreptată către Petrescu a eşuat lamentabil, după doar câteva telefoane şi e-mail-uri. Şedinţa convocată pentru debarcarea viceprimarului a fost momentul în care aleşii locali au demonstrat că sforile se trag tot de la „judeţ“, iar micile lor jocuri de-a puterea abia stârnesc furtuna într-un pahar cu apă.
Autor: Milu OLTEAN
Aşteptata şedinţă extraordinară a Consiliului Local Mediaş, convocată marţi pentru debarcarea viceprimarului liberal George Petrescu, a fost până la urmă un mare fâs. Petrescu s-a dovedit a fi un „super erou“ greu de învins în luptele politice din urbea de pe Târnava Mare şi le-a administrat încă un croşeu în barbă foştilor colegi de alianţă USL. Sau actualilor, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile cerberilor de la judeţ, liberalul Mircea Cazan şi social-democratul Ioan Cindrea.
Lanţul slăbiciunilor sau telefonul fără fir
Ultima săptămână a fost una a dialogului de la distanţă între reprezentanţii formaţiunilor politice din judeţ, prin prisma unei realităţi care ne arată că, deşi la nivel naţional USL a decedat oficial, în judeţul nostru ea trăieşte bine mersi. Iar din acest punct de vedere Mediaşul se dovedeşte a fi un caz atipic, deoarece pe când USL funcţiona în ţară, în urbea noastră era doar pe hârtie. Acum e invers. Sau nu. De vreo săptămână, Mediaşul a trăit ceva mai agitat decât de obicei, după ce la sfârşitul şedinţei Consiliului Local a lunii martie cei cinci aleşi locali ai PSD şi cei doi ai PPDD au înaintat o solicitare de convocare a unei şedinţe extraordinare pentru evaluarea activităţii viceprimarului George Petrescu şi înlocuirea sa din funcţie. Solicitarea a fost începutul unui dialog de la distanţă. Petrescu a demontat acuzele, s-a declarat o victimă a schimbărilor politice de la vârf, iar peste câteva zile a revenit şi a precizat că, în baza continuării colaborării PSD şi PNL la nivelul judeţului, va fi susţinut şi la Mediaş şi că e o chestiune de timp până când Cindrea, care anterior vorbise cu liberalul Cazan, va discuta cu senatorul Viorel Arcaş, preşedintele PSD Mediaş. Care Arcaş a precizat că nu se bagă nimeni peste Mediaş. Pentru ca treaba să fie clară, PPDD Sibiu a dat un comunicat de presă prin care le sugera distinşilor colegi de la Mediaş, Ciulea şi Lăzăroiu, să-şi retragă sprijinul pentru proiectul vizând demiterea lui Petrescu. Ca în filmele cu Stan şi Bran, cei doi s-au sucit 180 de grade, în chiar dimineaţa extraordinarei, trădând cauza pe care o îmbrăţişaseră iniţial. Să recapitulăm: USL naţional mort, USL Sibiu viu, USL Mediaş născut mort, USL Mediaş resuscitat de la judeţ, dar mort în continuare. În această ecuaţie, PPDD se dovedeşte a fi nisipul din nacelă. Pigmentaţi totul cu telefoane între liberali şi pesedişti, la judeţ, şi discuţii cu PDL şi UDMR. Rezultatul?
O şedinţă de râs
Cum PDL şi UDMR s-au arătat rezervaţi faţă de schimbarea viceprimarului, iar PPDD s-a retras în ultima clipă, rezultatul şedinţei părea dinainte pecetluit. La şedinţa extraordinară au mai ajuns şapte consilieri din totalul de 21, adică Plopeanu, Laţa, Moraru şi Manta de la PSD, Petrescu de la PNL, independentul Petrariu şi democrat liberala Calcatinge. La spartul târgului a ajuns şi Grozav de la PSD, dar n-a mai contat. Şedinţa ar fi putut fi una interesantă, având în vedere că în sală erau prezenţi mai mulţi susţinători ai viceprimarului, dar focul de paie s-a stins înainte să se aprindă, odată cu anunţul făcut de secretarul municipiului cum că şedinţa e nestatutară. N-a rămas în urmă decât un murmur în colţul pesediştilor medieşeni – „altă dată, altă dată, o s-o facem şi mai şi mai lată“. Adică, spun sursele Monitorului, o mormăială în barbă cum că „decapitarea“ se amână pentru o dată ulterioară, când se mai limpezesc apele la Bucureşti.
Super Petrescu
La cald, nimeni n-a vrut să spună nimic, calculându-şi eventualele declaraţii pentru zilele următoare. Însă bucuria victoriei era clară în ochii viceprimarului. „Mă bucur că am rămas în funcţie, mă bucur pentru că am şansa să-mi continui munca şi proiectele, mă bucur deoarece colegii consilieri au fost alături de mine. Am demonstrat că suntem o echipă unită“, a mărturisit el. Petrescu se dovedeşte a fi o „nucă tare“. Învinge pentru a doua oară PSD Mediaş, asta după ce în 2012 s-a autopropus în Consiliul Local drept candidat al PNL pentru funcţia de viceprimar, lăsându-i pe colegii de la PSD cu ochii în soare alături de omul lor, Eugen Moraru, care ar fi trebuit să fie candidatul unic al USL.