Pescarii medieşeni şi nu numai ei au motiv de bucurie: un nou loc de pescuit, chiar la doi paşi de casă. Graţie unei investiţii private, singura de acest fel din oraş, la ieşire din Mediaş spre Moşna, pe partea dreaptă, a fost amenajată o baltă pentru pescuit sportiv şi de agrement. Obişnuiţi să dea cu undiţa în barajul de la Ighiş, în râul Târnava Mare sau la Eleşteu, pescarilor le face cu ochiul un lac nou, care promite să le satisfacă poftele şi ambiţiile.
Autor: Milu OLTEAN
Zona le este binecunoscută medieşenilor ca o zonă de agrement, Eleşteul şi fostul restaurant de pe marginea lui fiind o destinaţie de duminică preferată, mai ales înainte de ’90. Ulterior, lucrurile n-au mai mers deloc bine, iar zona a intrat într-un con de umbră. La fel şi Eleşteul, pe marginea căruia parcă s-au împuţinat şi pescarii, an după an. Din această primăvară, zona are din nou şansa să devină una de agrement preferată de medieşeni, mai ales că pe partea dreaptă a drumului a răsărit o mândreţe de lac de pescuit, cu pontoane, cu spaţii verzi curate, locuri pentru grătar şi tot ce e nevoie pentru a-ţi umple o după-amiază însorită de week-end. Marius Urdă, unul dintre cei doi asociaţi care se ocupă de baltă, este broker imobiliar, dar marea sa pasiune este pescuitul. De altfel, medieşeanul este şi preşedintele Asociaţiei „Eco-Pescar“ din Mediaş. „Cred că visam la balta asta de vreo opt ani! Dar n-a fost să fie. La un moment dat, am captat apa, dar nu ne-am preocupat de amenajare, nici de populare. Am discutat apoi cu asociatul meu, Niche Arion, şi am decis să facem această baltă pentru pescuit. Am considerat împreună că pescarii medieşeni şi nu numai ei merită să aibă un loc civilizat, dotat cu toate cele trebuincioase, un loc amenajat şi curat, dar şi un loc în care, cel mai important, să vină şi să prindă peşte. Avem încredere că toţi cei ce ne vor trece pragul vor fi mulţumiţi de ceea ce am realizat aici“, este de părere medieșeanul.
Investiţie de peste 12.000 de euro
Investiţia celor doi medieşeni s-a dezvoltat pe un teren pe care îl deţineau şi unde au captat apă din Valea Moşnei. Ulterior, au amenajat două bălţi, una de 4.800 mp şi una mai mică, de circa 4.000 mp. Au construit o cabană, umbrare, pontoane, locuri pentru grătar şi pregătesc alte investiţii precum amenajarea unor spaţii verzi şi a unor spaţii de agrement. Au ambiţia de a transforma zona la faţă şi de a face balta un loc de agrement ideal pentru pescari şi pentru toţi cei care au chef de distracţie şi de o ieşire la iarbă verde. „Investiţia, până acum, cred că a fost undeva la vreo 12.000 de euro, bani care s-au dus spre obţinerea de avize şi dotările pe care le-am făcut. Mai avem de lucru, pentru că ambiţia noastră este ca lumea să vină în această zonă, aşa cum se întâmpla acum 15-20 de ani. Nu ne-am gândit la câştig, pentru că pasiunea pentru că pentru pescuit este mult prea mare. Vrem ca aici să fie o oază de relaxare, de care să se bucure şi pescarii şi cei care doresc o ieşire în aer liber. Ne propunem să reinvestim tot ceea ce vom câştiga, vrem să dezvoltăm acest spaţiu, în timp, să construim şi căsuţe, poate alte bălţi, o terasă… Nu ne-am gândit să concurăm cu cineva, pur şi simplu ne-am dorit să le oferim pescarilor încă o alternativă la locurile de pescuit existente, o alternativă care, sperăm să le satisfacă pretenţiile. În acelaşi timp, am luat în calcul şi componenta de agrement, astfel ca oricine să se poată bucura de ceea ce avem aici“, ne-a dezvăluit Urdă.
Are balta peşte!
Pescuitul le este permis tuturor, atât celor care posedă permis de pescuit, cât şi celor care nu au, condiţia fiind plata unei taxe de 10 lei pentru o jumătate de zi sau 15 lei pentru ziua întreagă de pescuit. Capturile se vor întoarce în lac sau pot fi păstrate contra cost, la preţul de 16 lei/kg. Cei doi asociaţi garantează că nimeni nu va pleca nemulţumit de pe baltă şi asta deoarece, spun ei, apa colcăie de peşte de toate felurile. „Am investit bani serioşi în populare, aşa că am băgat în apă 1,5 tone de crap. De asemenea, am adus şi somn românesc. Deja au fost capturi de 9-11 kg. Este şalău, este şi caras. Avem grătar şi ceaun, aşa că cine doreşte poate să-şi pregătească peştele proaspăt prins chiar aici. La cât peşte avem, nu cred că va pleca cineva nemulţumit de aici“, este de părere Marius Urdă.
Inaugurare oficială de 1 Mai
Investitorii plănuiesc să facă o inaugurare oficială a bălţii de 1 Mai, dar asta nu înseamnă că porţile le vor sta închise până atunci. Din contră, oricine are chef de-o partidă de pescuit este binevenit, zilnic, între orele 7-21.„“Mai avem noi de făcut una-alta, pentru că deschiderea festivă va fi la 1 Mai, dar asta nu înseamnă că nu se poate pescui. Cine vrea este binevenit. Plănuim să facem un eveniment frumos la deschiderea oficială a bălţii, să avem o serie de invitaţi, să organizăm concursuri, astfel încât să începem cu dreptul această activitate. Credem că acest loc va deveni o destinaţie ideală pentru familiile care vor să iasă din casă la sfârşit de săptămână. Bărbaţii pot vedea de pescuit, soţiile pot sta la plajă pe şezlonguri, iar copiii se pot juca într-un spaţiu amenajat“, crede medieşeanul Marius Urdă.
Marius URDĂ | investitor: „Avem deja în plan să organizăm o serie de evenimente pentru pescari pe balta noastră, diferite concursuri, competiţii sportive. De asemenea, ne dorim să popularizăm pescuitul sportiv şi în rândul tinerilor şi copiilor, iar în acest sens ne dorim organizarea unui concurs special pentru cei mici, cu ocazia zilei de 1 Iunie. Ne dorim ca acest loc să devină unul de distracţie şi agrement, un spaţiu curat şi îngrijit, un loc preferat de către medieşeni şi de toţi cei care ne vor trece pragul.“