Peste 1.000 de saci de deşeuri au fost strânşi, în ultimele zile, la Şeica Mare. Curăţenia de primăvară este o operaţiune cât se poate de serioasă pentru edilul Nicolae Şuşa, care a mobilizat aproape 100 de asistaţi social să schimbe „faţa“ comunei.
Autor: Aurelian LUNGU
De când vremea bună a început să-și intre în drepturi, la Șeica Mare se lucrează de zor, pentru că primarul Șușa și-a propus să aibă cea mai curată comună din județ. „Avem aproape 100 de dosare pentru ajutoare sociale, iar beneficiarii acestora sunt obligați prin lege să presteze ore de muncă în folosul comunității. Așa că i-am scos la curățenie. Vreau să fim prima comună curată complet în județul Sibiu, să se vadă florile și iarba nouă, verde, pe toate șanțurile, pe tot teritoriul comunei. Deși nu este în administrarea noastră, am igienizat și DN 14 pe întreg teritoriul administrativ al comunei noastre, dinspre Ruși până spre Agârbiciu, pentru că și imaginea acestui drum ține de «cartea de vizită» a comunei noastre. Chiar dacă drumul nu e al nostru, rușinea ar fi fost a noastră“, povestește Nicolae Șușa. Numai de aici au fost adunați 250 de saci cu gunoaie.
Flori la fiecare poartă
Ecologizare s-a făcut și pe drumul județean 141A Șeica Mare – Boarta – Buia și în halta CFR, unde se formase o adevărată groapă de gunoi chiar pe terasamentul căii ferate, dar și pe cursurile de apă care traversează teritoriul comunei Şeica Mare. În total, peste 1.000 de saci de deşeuri au fost colectaţi şi predaţi operatorului regional de salubritate, Getesib. „În continuare, intenţionăm să mai tăiem şi vegetaţia uscată de pe şanţuri, pentru că dă o notă dezolantă, chiar sinistră. În plus, dacă voi obţine şi acordul consilierilor locali, dorim să achiziţionăm şi ghivece de flori pentru fiecare gospodărie, care să fie amplasate pe capetele de podeţe“, a mai dezvăluit primarul din Şeica Mare. Prin rotaţie, asistaţii social asigură şi curăţenia la şcoala generală, în lipsa personalului de întreţinere.
Contracte pentru gestionarea deşeurilor
Primăria comunei Şeica Mare |
Un capitol încă deficitar rămâne colectarea deşeurilor menajere sau vegetale de la populaţie. Sărăcia, ignoranţa şi – în unele cazuri – reaua-voinţă au dus la situaţia în care o treime dintre gospodării nu au încheiate contracte de salubritate. Printre cei care scapă ilegal de gunoaie se numără, din păcate, şi unii consilieri locali, ba chiar şi fostul primar Ioan Anghelina. Pe principiul „merge şi-aşa“. „Va trebui să promovăm o hotărâre de Consiliu Local prin care să reglementăm obligativitatea fiecărui cetăţean să semneze un astfel de contract. Este o chestiune de civilizaţie. Fiecare trebuie să aibă contract. Angajaţii operatorului regional de salubritate trebuie să meargă din casă în casă, să întocmească documentele şi să încaseze taxa lunară. Cu ocazia asta ar avea şi o evidenţă a gospodăriilor nelocuite, unde oamenii sunt plecaţi şi atunci aceştia ar trebui să achite doar o taxă minimală. Cred că ar fi nevoie şi de o hotărâre de Guvern prin care să se specifice clar sancţiuni pentru cei care aruncă gunoiul fără contract. Asta ar rezolva problema definitiv“, este de părere edilul Nicolae Şuşa.