Operatorul de apă şi apă uzată, Apa Târnavei Mari S.A., a organizat în premieră, un eveniment care a permis tuturor celor interesați să vadă cum decurge procesul de epurare al apei, după încheierea celui mai mare proiect de infrastructură din istoria recentă a Mediașului. Prima ediție a Zilei Porţilor Deschise a stârnit interesul unui număr foarte mare de medieșeni.
Autor: Alex PÎNTEA
Săptămâna trecută, medieşenii au avut şansa să treacă pragul staţiei de epurare a apelor uzate din oraş. Staţia de pe strada Rora Mare a fost reabilitată şi extinsă în cadrul lucrărilor aferente Proiectului POS Mediu, Axa prioritară I, „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni, județul Sibiu”, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Tur ghidat
Turul staţiei s-a făcut în grupuri organizate, vizitatorii fiind însoţiţi de reprezentanţi ai operatorului. Aceştia le-au explicat participanţilor procesul de epurare al apelor uzate, de la intrarea în stație până la deversarea în emisar, râul Târnava Mare. „A fost un eveniment în premieră, Ziua Porţilor Deschise pentru staţia de epurare din Mediaş. Aceasta este una dintre cele mai performante din ţară, suntem printre primele oraşe care ne conformăm în ceea ce priveşte calitatea apei uzate deversate în emisar, deci pe probleme de mediu. Această staţie a fost realizată în cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea de nord-est a judeţului Sibiu, proiect cofinanţat din fondurile structurale ale Comisiei Europene, iar valoarea acestei investiţii este undeva de aproape 16 milioane de euro“, amintește Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari.
Mândru de rezultate
Printre cei care au trecut pragul staţiei de epurare s-a numărat şi primarul municipiului. Teodor Neamţu a recunoscut că proiectul de reabilitare al infrastructurii de apă şi apă uzată a fost unul foarte dificil, dar crede că medieşenii ar trebui să fie mândri de faptul că acesta este o reuşită. „A fost un proiect extraordinar de dificil şi extraordinar de mare. La momentul derulării, era cel mai mare proiect de investiţii din judeţul Sibiu. Operatorul, spre cinstea lui, a reuşit să îl implementeze în proporţie de 99%, aproape în totalitate. Sistemul funcţionează şi municipalitatea, Primăria, Consiliul Local suntem mândri că am reuşit să facem acest lucru şi vrem să îl arătăm tututor medieşenilor, pentru că este un proiect foarte important care ne asigură pe cel puţin 50 de ani o apă curată“, a spus Neamţu.
Studenţi în vizită
Printre vizitatorii staţiei de epurare a apei din municipiul Mediaş s-au numărat şi studenţii Facultăţii de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Aceştia au făcut turul staţiei şi au primit explicaţii despre modul în care este epurată apa. Vizita a făcut parte dintr-o colaborare între facultatea sibiană şi staţia de epurare a apei Mediaş. „Sunt încântat că am putut veni împreună cu studenţii, pentru ca ei să vadă cu ochii lor nu numai un flux tehnologic de epurare a apelor uzate, dar mai ales faptul că se poate face, că există oameni care îşi dau silinţa, care construiesc, că au o şansă în viitor atât la un mediu curat, cât şi la o angajare şi la o dezvoltare profesională în România“, motivează profesorul universitar Horia Barbu, prodecanul Facultăţii de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului de la Sibiu.
Constructor din Germania
Noua staţie de epurare a apelor uzate din Municipiul Mediaş a fost reabilitată şi extinsă în cadrul lucrărilor aferente Proiectului POS Mediu, Axa prioritară I, „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni, județul Sibiu”, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Contractul de execuție a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C. & S. Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar constructorul care s-a ocupat de lucrările propriu-zise a fost Hochtief Construction A.G. din Essen, Germania. Valoarea investiției se ridică la aproape 60 de milioane de lei.
Teodor NEAMȚU | primar Mediaș: „Sistemul funcţionează şi vrem să îl arătăm tututor medieşenilor, pentru că este un proiect foarte important care ne asigură pe cel puţin 50 de ani o apă curată.“