Cetatea bisericească evanghelică din Gârbova (jud. Alba) va fi resfințită de episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, în cadrul unei slujbe religioase festive oficiate cu prilejul întâlnirii saşilor de duminică, 15 iunie.
Cunoscută și sub denumirea de „Cetatea Greavilor”, biserica reprezintă un monument istoric şi de arhitectură deosebit de valoros, reabilitat în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene „Tezaure fortificate Redescoperite – Dezvoltarea durabilă a regiunii Centru prin punerea în valoare a potenţialului turistic al reţelei de biserici fortificate săseşti din Transilvania” (POR 2007-2013). Cetatea Greavilor din Gârbova a fost construită în centrul localității de către greavul sas Herbord de Wrbow, în a doua parte a secolului al XIII-lea.
"Cu această ocazie va fi prezentat şi cel de-al doilea Ambasador Cultural al Bisericii Evanghelice C.A. din România (după domnul Cristian Ţopescu în octombrie 2013) şi anume domnul Leonard Orban, fostul comisar european pentru multilingualitate", anunță Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, într-un comunicat de presă.
Reinhart GUIB | foto: siebenbuerger.de |
Denumirea Gârbova provine din limba slavonă, iar comuna este numită în maghiară Szászorbó și în germană Urwegen. Localitatea este situată în partea sud-estică a județului Alba, la poalele Munților Cindrel, la 25 de km distanță de orașul Sebeș. Așezarea de la Gârbova a fost constituită de sașii chemați aici de regele Ungariei, Geza I (1141-1161) pentru a apăra granițele voievodatului. Cetatea a fost construită în centrul localității de către greavul sas Herbord de Wrbow, în a doua parte a secolului al XIII-lea. Reședința nobiliară era fortificată cu un zid care delimita o incintă circulară și dispunea de un donjonromanic. În secolul al XV-lea, cetatea este vândută, devenind proprietatea comunității. Donjonul romanic a fost transformat în turn-clopotniță, i s-a adăugat o nouă incintă fortificată și a fost construit un turn de poartă cu două etaje, numit și „turnul slăninilor”. În timpul înaintării spre Alba Iulia a oștilor lui Mihai Viteazul, în anul 1599, după victoria de la Șelimbăr, ca urmare a faptului că populația Gârbovei s-a opus rechizițiilor impuse de starea de război, a fost trimis un detașament de soldați, prilej cu care fortificația a suferit mari pierderi. Abia în 1625 locuitorii au refăcut-o și au restaurat biserica din centrul satului. Între anii 1657-1661 așezarea este devastată de oastea turcească. Pentru ultima dată, cetatea Gârbovei a fost asediată și cucerită în timpul revoltei curuților din anul 1703.
În vârstă de 52 de ani, teologul luteran Reinhart Guib s-a născut la Mediaș și este cel de-al 36-lea episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din România. El păstorește circa 13.200 de enoriași din 248 de parohii. În 1994, a fost ales pastor orășenesc al Mediașului, iar un an mai târziu, în 1995, a fost ales decan (protopop) al districtului luteran de Mediaș. Din noiembrie 2010, a devenit episcop al Bisericii Evanghelice C.A. în România, cu sediul la Sibiu, funcție pe care, conform Regulamentului Bisericii Evanghelice, o va ocupa până la împlinirea vârstei de 70 de ani. (A. L.)