Societatea Apa Târnavei Mari organizează astăzi, în premieră, o zi a porţilor deschise la stația regională de epurare a apelor uzate. Situată în vestul orașului, pe strada Rora Mare, unitatea va fi deschisă între orele 9.00 și 14.00.
Autor: Alex PÎNTEA
Staţia de epurare a fost recent reabilitată şi extinsă în cadrul lucrărilor aferente Proiectului POS Mediu, Axa prioritară I, „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni, județul Sibiu“, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Staţia are trei trepte de epurare și este complet automatizată.
Pentru prima oară
Medieşenii au şansa, pe parcursul zilei de astăzi, să treacă pragul staţiei de epurare a apelor uzate din oraş, aflată în vecinătatea Centrului de Preluare, Prelucrare și Valorificare a Deșeurilor Eco-Sal. Operatorul de apă şi apă uzată Apa Târnavei Mari S.A. a decis să organizeze pentru prima dată o zi a porţilor deschise în această locaţie. Turul staţiei se va face în grupuri organizate, vizitatorii fiind însoţiţi de reprezentanţi ai operatorului, care le vor explica procesul de epurare al apelor uzate, de la intrarea în stație până la deversarea în râul Târnava Mare.
Contract de 60 de milioane de lei
Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Mediaş a fost reabilitată şi extinsă în cadrul lucrărilor aferente Proiectului POS Mediu, Axa prioritară I, „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita, Dumbrăveni, județul Sibiu”, cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind C.&S. Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia, iar constructorul care a executat lucrările a fost Hochtief Construction A.G. din Essen, Germania, valoarea investiției fiind de aproape 60 de milioane de lei.
În trei trepte
Staţia de epurare a fost proiectată să funcţioneze la un debit maxim zilnic de 24.858 de metri cubi pe zi, adică aproape 288 de litri pe secundă, iar încărcarea organică pentru care a fost dimensionată este de 74.000 de locuitori echivalenţi. Staţia are trei trepte de epurare: mecanică, biologică şi terţiară.
Procesare ecologică
Treapta mecanică şi treapta biologică de epurare sunt dotate cu instalaţii de ultimă generaţie. Tehnologia de care dispune staţia este cea cu nămol activat, incluzând trepte de tratare mecano-biologică, tratarea nămolului prin stabilizarea anaerobă şi recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator. În cadrul tratării biologice, în afară de procesul de nitrificare/denitrificare, este prevăzut un proces anaerob pentru reducerea bio-fosforului. Nămolul brut este tratat în bazine anaerobe, deshidratat şi evacuat. Nămolul rezultat poate fi utilizat pentru obținerea composturilor, în agricultură, pentru ameliorarea solurilor degradate, pentru reîmpădurire, valorificare energetică (incinerare/co-incinerare, piroliză) sau poate fi depozitat la o groapă ecologică. Noua staţie este cu atât mai durabilă cu cât biogazul produs din descompunerea chimică a deşeurilor generează curentul electric şi energia termică necesare funcţionării pompelor de apă, nămol şi încălzirii bazinelor de fermentare.
Stația veche, depășită
Vechea staţie de epurare din Mediaş datează din anul 1963, când au fost executate lucrările de construcţie a treptei mecanice de epurare, dimensionată pentru un debit maxim de apă uzată de 400 de litri pe secundă. Treapta biologică de epurare a apelor uzate din cadrul staţiei de epurare din municipiul Mediaş a fost realizată ulterior, în anul 1980. Vechea staţie asigura exclusiv o tratare limitată a apei uzate, fără etapa de aerare operaţională, toate echipamentele şi structurile aferente fiind uzate şi deteriorate. În aceste condiţii, pentru conformarea la prevederile Directivei Uniunii Europene de tratare a apei uzate în zona urbană (91/271/EEC), erau absolut necesare măsuri substanţiale de reabilitare, modernizare şi construcţie pentru instalaţiile de tratare a apei uzate din staţia de epurare a municipiului.
Pregătită pentru viitor
Staţia nouă este complet automatizată, conectată la sistemul SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea procesului de epurare, iar laboratorul staţiei este utilat pentru a putea efectua analizele în cadrul staţiei şi în câmp pentru indicatorii prevăzuţi în standardele şi normele în vigoare. În viitor, ca urmare a extinderii infrastructurii de apă uzată, vizată în etapa a II-a de finanţare (2014-2020), staţia va deservi şi localităţile limitrofe, mai exact comunele Alma, Brateiu, Dârlos, Valea Viilor, Târnava şi oraşul Copşa Mică. „Pentru locuitorii regiunii, avantajul punerii în funcțiune a noii stații de epurare este conformarea cu standardele de epurare ale Directivei 91/271/CEE, deci, îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardului de viaţă“, a precizat Iulia Tarnu, șef serviciu Relații Publice în cadrul S.C. Apa Târnavei Mari S.A.