De 13 ani, Asociaţia Phoenix-Speranţa luptă pentru persoanele cu dizabilităţi. Ziua de 27 iunie a fost una specială pentru Asociaţia Phoenix-Speranţa. Aceasta a aniversat 13 ani de la data înfiinţării şi 16 ani de activitate. Cu acest prilej a avut loc un eveniment festiv la sediul de pe strada George Topârceanu. Invitaţii au avut parte şi de un program artistic pregătit de beneficiarii asociaţiei şi au avut ocazia să viziteze atelierele Centrului Speranţa.
Autor: Alex PÎNTEA
La aniversare au fost invitate personalităţi ale Mediaşului şi judeţului, pe de o parte, dar şi cei 30 membri fondatori care în data de 27 iunie 2001 au decis că vor să gireze cu numele şi reputaţia personală o întreprindere socială de care comunitatea locală avea nevoie imperioasă.
Vizite în ateliere
Cei prezenţi la aniversare au avut parte de un program artistic. De asemenea, a fost organizat un tur al atelierelor centrului, prilej pentru invitaţi de a vedea toate dotările existente. „În cei 13 ani s-au întâmplat extrem de multe lucruri. Cert este că, de la o activitate cu zece copii de vârstă preşcolară, am ajuns acum la o activitate cu 100 de beneficiari, dintre care 40 şi ceva sunt persoane instituţionalizate care beneficiază de nişte servicii de foarte bună calitate. Deţinem nişte acreditări pe care nu multe organizaţii din ţară le au şi, de asemenea, şi specialişti foarte bine instruiţi. Arătăm toată transparenţa, toată deschiderea către comunitate, iar speranţa noastră a fost ca această acţiune să ne aducă mai multă susţinere şi mai multă simpatie din partea Mediaşului“, motivează Maria Stănescu, directorul Centrului Speranţa.
Servicii sociale
Asociaţia oferă servicii sociale prin Centrul de Zi şi Centrul de Instruire. Centrul de Zi are ca scop intervenţia timpurie în cazul copiilor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, diagnosticaţi cu deficienţă mintală severă, moderată sau uşoară. Scopul activităţilor în care sunt incluşi beneficiarii centrului de zi este să-i pregătească pe aceştia în vederea înscrierii într-o şcoală de masă/şcoală specială sau într-o grădiniţă normală. Centrul de Instruire se adresează tinerilor şi adulţilor cu vârste între 17-45 ani, având diagnosticul de deficienţă mintală moderată sau severă. Obiectivul principal al acestui centru este instruirea persoanelor cu dizabilităţi în vederea creşterii gradului de autonomie personală şi chiar integrare pe piaţa liberă a muncii. Asociaţia asigură şi servicii de recuperare kinetică, suport şi acompaniament, găzduire pe timp de zi, socializare şi petrecerea timpului liber, asigurarea hranei (mic dejun şi prânz) şi a transportului de la şi la domiciliul beneficiarilor.
Orientare profesională
Pe cele două centre, în cadrul asociaţiei a fost creat şi Centrul de Informare şi Orientare Profesională. Acesta vine în sprijinul altor persoanelor cu dizabilităţi care nu se potrivesc profilului beneficiarului asociaţiei, dar care au nevoie de servicii precum informare şi consiliere socială, psihologică, medierea muncii, evaluare complexă.