Bătălia pentru „Orașul reciclării” s-a încheiat oficial pe 30 iunie. Timp de şase luni, 32 oraşe din România s-au străduit să colecteze separat cât mai multe deșeuri de hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Jurizarea acestora se va face până în luna septembrie, atunci când vor fi anunţate rezultatele finale.
Autor: Alex PÎNTEA
Marele premiu constă în amenajarea unei zone de relaxare 100% eco, cu acces gratuit la internet fără fir. Municipiul de pe Târnava Mare a fost înscris pentru al doilea an consecutiv în concursul naţional „Oraşul reciclării“. Dacă, la prima ediţie, Mediaşul s-a clasat pe poziţia a patra şi a câştigat totodată titlul de „Luptător“, anul acesta ţinta este locul întâi şi marele premiu pus la bătaie de ECOROM Ambalaje. „Sperăm ca anul acesta cantitatea colectată raportată la numărul de locuitori ai orașului să poată declara municipiul nostru Orașul Reciclării. Comunitatea se va bucura astfel de amenajarea unei zone de relaxare 100% eco, cu acces gratuit Wi-Fi și recunoaștere națională ca fiind campioană la reciclare“, a mărturisit Iosif Balog, directorul societăţii ECO-SAL, pentru Monitorul de Mediaș.
Criterii de departajare
Bătălia Reciclării 2014 a reunit la start 32 de municipalități. Timp de şase luni, acestea au concurat pentru câștigarea premiului cel mare, dar și pentru titlul de „Orașul Reciclării“. Calculul punctajului competiției se va face în felul următor: 70% este reprezentat de nota dată la calitatea sistemului, 24% reprezintă nota dată de cantitatea de deșeu colectată/locuitor și 6% nota aferentă acțiunilor de promovare. Rezultatele finale vor fi anunțate în luna septembrie, când va avea loc și gala de premiere. „Pe tot parcursul celei de-a doua ediții, medieșenii au separat deșeurile de ambalaje, așa cum o fac începând din anul 2005, în recipienți diferiți puși la dispoziție de către operatorul de salubritate ECO-SAL. Transmit pe această cale toată aprecierea noastră celor care au participat activ și care au sprijinit această competiție prin separarea deșeurilor. Este de lăudat faptul că, lună de lună, sacii plini cu deșeuri de ambalaje sunt scoși în fața porților și că deșeurile sunt sortate în containerele specifice cele mai apropiate locuinței“, adaugă Balog.
Iosif BALOG | director general Eco-Sal: „Este important ca cetățenii să susțină în continuare procesul de colectare selectivă, iar prin acțiunile lor să îi determine pe ceilalți să procedeze la fel.“
Drumul deşeurilor
Odată colectate separat de la cetățeni și din punctele comune de colectare selectivă amenajate în oraș, aceste deșeuri sunt transportate la centrul pentru preluarea, prelucrarea și valorificarea deșeurilor, în vederea unui nou proces de sortare și apoi valorificare a acestora. Acest lucru este necesar pentru că, chiar și după atât de mulți ani în care cetățenii au fost informați despre modul corect de separare, sunt cazuri în care deșeurile depozitate în containerele colorate sunt amestecate. „Acest lucru se întâmplă din neatenție sau poate din lipsă de interes și lipsă de bunăvoință. Însă, prin intermediul campaniilor desfășurate de-a lungul anilor în rândul cetățenilor și prin mesajele transmise acestora, am încercat să îi determinăm să separe corect deșeurile, pentru că aceasta este cea mai rapidă cale spre un mediu curat atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare“, conchide directorul ECO-SAL.