Primarul Teodor Neamţu critică în termeni duri o ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial prin care se prevede ca directorii de școli să fie numiți de către inspectorat, în cazul vacantării postului.
Autor: Alex PÎNTEA
Neamţu a apreciat că, astfel, politicul se amestecă în învăţământ, asta după ce ani buni s-a discutat despre descentralizare.
Descentralizarea, în pericol
El și-a exprimat îngrijorarea că nu va mai conta profesionalismul şi gradul de pregătire al cadrelor didactice pentru a ocupa funcţia de director, ci susţinerea politică de care ele se bucură în acel moment. „Aș vrea să atrag atenția cu ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ. Mediașul este un exemplu de descentralizare a învățământului, intrând într-un program pilot în acest sens încă din anul 2006. Guvernul actual a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 49 din iunie 2014, prin care se prevede ca directorii de școli să fie numiți de către inspectorat, în cazul vacantării postului. Această prevedere aduce politizarea învățământului românesc la vârf. După ce ani de-a rândul am discutat despre descentralizarea învățământului, această măsură distruge eforturile de până acum“, a precizat Teodor Neamţu, într-o conferință de presă.
Pensionări la cerere
Conform aceleiaşi ordonanţe, profesorii se pot pensiona la cerere cu 5 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de lege. „Această prevedere va duce la diminuarea numărului cadrelor didactice calificate și cu experiență, care oricum este unul insuficient. Dacă profesorii vor opta pentru această variantă exact în anii în care câştigă mai bine, vor beneficia de o pensie mai mică. În calitate de primar, condamn această politică a guvernului de a modifica o lege în mod netransparent, fără o dezbatere publică“, a conchis Neamţu.