Scriitorul Varujan Vosganian şi-a lansat cartea „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri“. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul Armenilor Transilvăveni din incinta Castelului Apafi din Dumbrăveni. De Sfânta Marie Mare, politicianul liberal, care este președintele Uniunii Armenilor din România încă de la înființarea acesteia în 1990 și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005, a participat la ceremonialul religios desfăşurat la Catedrala armenească, dar şi la procesiunea tradiţională din oraş.
Monitorul de Mediaș: De ce o lansare de carte supriză la Dumbrăveni?
Varujan Vosganian: Am făcut această lansare de carte la Dumbrăveni pentru că este un loc cu o cultură de excepţie. A fost o bucurie pentru mine să mă găsesc între zidurile muzeului. Dumbrăveniul este un oraş care rămâne al armenilor, a fost un oraş imperial, unul dintre oraşele cu jurisdicţie în Imperiu, lucru care se vede şi din strălucirea acestei catedrale care merită o soartă mai bună. Când eram ministrul Finanţelor, am asigurat bani pentru repararea acoperişului, dar e nevoie acum de mult mai multe.
Monitorul de Mediaș: Sunteţi un prieten vechi al Mediaşului. Va fi o lansare şi în municipiul de pe Târnava Mare?
Varujan Vosganian: La Mediaş, deşi sentimentele sunt aceleaşi, apropierea a fost făcută şi prin natura funcţiei pe care am avut-o. Am întâlnit acolo oameni cu o conştiinţă de breaslă şi profesională de excepţie. Am fost ministrul care, probabil, după mandat s-a întors cel mai des în locurile pe care le-a condus. Am rămas prieten cu medieşenii şi faptul că acum nu am fost şi la Mediaş s-a datorat faptului că cei care doresc să mă primească acolo erau plecaţi în concediu şi m-au rugat să revin. Aşadar, va fi o lansare de carte la Mediaş, dar vreau să vin să facem şi o discuţie legată de soarta gazului românesc. Discutăm foarte puţin în ultima vreme, discutăm mai mult despre şisturi decât de gazele „clasice“ şi ar trebui să ne preocupăm puţin, să dăm viitor îndelungat Mediaşului, adică prospecţiunile, explorările şi investiţiile ar trebui să fie mai consistente.
Monitorul de Mediaș: Subiectul mutării Romgaz şi Transgaz la Bucureşti se stinge şi se reaprinde. Merită discutat?
Varujan Vosganian: Cred că toate lucrurile acestea le fac cei care nu ştiu să respecte tradiţia şi profesionalismul. Avem o capitală a culturii europene care a fost Sibiul, avem o capitală a ortodoxiei, care este Iaşiul, avem diverse capitale. Într-o ţară mare trebuie să ai mai multe capitale, nu doar una singură, iar Mediaşul este capitala gazului şi numai prin abuz, numai prin neînţelegere ar putea să îi fie luată această calitate.
Monitorul de Mediaș: Cum vedeţi noua construcţie politică de dreapta, noul PNL?
Varujan Vosganian: Eu am fost cel care a lansat, în anul 1998, mesajul dreptei româneşti. Era în iunie 1998. În 2001, am scris o carte în care am vorbit despre necesitatea dreptei ca sinteză doctrinară şi a reunirii curentelor într-o singură structură. De aceea, acum sunt un susţinător al unei construcţii de dreapta. Sigur că trebuie să veghem ca ea să fie omogenă şi să nu fie denaturată de prea multă personalizare. Consider că e momentul cel mai potrivit acum. Eu am fost, încă din clipa în care UFD a fuzionat cu PNL, adeptul trecerii la Partidul Popular European. Este drept că lucrurile s-au mai schimbat, în sensul că relaţiile PNL cu Partidul Popular European nu au fost mereu foarte simple, adică sunt lucruri care mai rămân de explicat, dar cred că locul PNL-ului, un partid cu tradiţie democratică, anticomunistă, este în Partidul Popular European.
Monitorul de Mediaș: Klaus Iohannis este cel mai potrivit candidat al dreptei pentru fotoliul de preşedinte al României?
Varujan Vosganian: Klaus Iohannis este candidatul pe care îl voi susţine în campania electorală!
A consemnat Alex PÎNTEA