sâmbătă, 9 august 2014

Publicat la 8/09/2014 03:43:00 p.m. de Redacţie

Pagube de 45.000 de lei! Urșii și mistreții le dau bătăi de cap proprietarilor de terenuri

Agricultorii sibieni au suferit, în acest an, pagube de aproximativ 45.000 de lei din cauza animalelor sălbatice. Mistreţii, urşi şi lupii au distrus culturile agricole şi silvice şi au dat iama în efectivele de ovine şi bovine.


Autor: Cosmin PAL

Pagubele pot fi recuperate din fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, dacă sunt respectaţi paşii prevăzuţi într-o hotărâre de Guvern din 2008. 

20 de cazuri

Potrivit inspectorilor de mediu, în 2014 au fost înregistrate, la Agenţia de Protecţia Mediului Sibiu, 20 de cazuri de distrugeri de culturi agricole şi animale domestice omorâte. Cele mai multe cazuri s-au petrecut în comuna Porumbacu de Jos, unde urşii au omorât oi şi bovine. Întâmplări asemănătoare au avut loc în Şeica Mare, Jina, Slimnic, Laslea, Apoldu de Jos, Poplaca şi Bazna. Au fost distruse culturi de porumb şi cartofi, stupid de albine şi omorâte animale domestice, între care oi, bovine şi porci. Cele mai multe evenimente au loc în apropierea fondurilor de vânătoare.

Pierderi însemnate

Printre cazurile cu pagubele cele mai mari sunt cele petrecute în ultimele luni la Porumbacu de Jos, Şeica Mare şi Poplaca. La Şeica Mare, mistreţii au distrus, în luna mai, 5,14 hectare de porumb. Valoarea pagubelor se ridică la 8.198 de lei. După o lună, în iunie, urşii au dat iama într-o gospodărie şi au omorât cinci porci, paguba fiind de 7.200 de lei. De asemenea, în aprilie, în Poplaca, urşii au mâncat 21 de oi, pierderile proprietarului fiind de 10.500 de lei. „Pierderile provocate de animale sălbatice sunt o problemă constantă cu care se confruntă localnicii din Șeica Mare. Periodic se întâmplă astfel de incidente cu urmări costisitoare. Noi, ca autorități locale, ne facem datoria care ne revine prin lege, de a constata daunele și a susține demersurile pentru despăgubiri“, spune Nicolae Șușa, primarul comunei Șeica Mare.

Proceduri legale

Agricultorii care suferă daune la culturile agricole sau pierd din efectivele de animale trebuie să anunţe autoritățile locale în termen de 24 de ore. Primarul este obligat, potrivit hotărâri de Guvern, să convoace în următoarele 24 de ore o comisie care să ateste pagubele. Din această comisie,  fac parte autorităţiile locale, reprezentanţi  ai Agenţiei de Protecţia Mediului Sibiu şi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Braşov. După constituirea comisiei, se trece la evaluarea pagubelor din teren. Se stabileşte valoarea pierderilor, apoi documentația se trimite la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în vederea obținerii despăgubirilor. Există, însă, un alt aspect de care proprietarul trebuie să ţină cont. În zone cu astfel de riscuri, proprietarul trebuie să asigure paza suprafeţelor agricole şi a efectivelor de animale. Acesta este principalul criteriu de care se ţine cont atunci când ministerul acordă despăgubirile financiare. Trebuie menţionat că daunele sunt achitate în funcţie de preţul pieţei. De regulă, Guvernul achită daunele în șase luni de la finalizarea documentaţiei.
    Trimite prin e-mail