600 de ani de la prima atestare documentară a Bisericii Evanghelice „Sf. Margareta“ din municipiul Mediaş s-au împlinit în 2014.
Autor: Alex PÎNTEA
Lăcașul este pomenit într-un document papal datat 30 iunie 1414. „Biserica «Sfânta Margareta» împlineşte 600 de ani de atestare documentară. Acest lucru înseamnă, pur şi simplu, că cel mai vechi document în care apare numele bisericii împlineşte şase secole, chiar dacă, la fel ca şi în alte cazuri, biserica este mai veche decât acest document păstrat. Pe 30 iunie 1414 a avut loc o plângere, un proces între preotul din Haşag şi episcopul Ştefan de Transilvania. La acest proces au participat mai mulţi preoţi şi notarul a ţinut acest proces în biserica parohială a Sfintei Margareta din Mediaş, aşa cum este numită şi în limba latină. Acest document există şi este posibil să sărbătorim acest eveniment în luna decembrie, atunci când vom avea a cinsprezecea ediţie a concertului tradiţional de Crăciun şi vor veni reprezentanţi de la toate bisericile“, a precizat preotul paroh Gerhard Servatius-Depner.
Edificiu impunător
Construită în stil gotic târziu, cu elemente baroc, Biserica Evanghelică din Mediaș este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania. Cercetări arheologice de dată recentă au arătat că pe locul actualei biserici a existat un cimitir databil din secolul al XII-lea şi, ulterior, alte trei construcţii sacrale din piatră. Prima a fost o bazilică cisterciană din secolul al XIII-lea. Noua biserică a fost trecută în anul 1545 din proprietatea călugărilor benedictini în cea a comunităţii evanghelice lutherane. Timp de peste cinci secole, biserica a devenit centrul în jurul căreia a gravitat viaţa spirituală a comunităţii săseşti. Turnul bisericii are o înălţime de 68,5 metri şi o deviaţie de la verticală de 2,28 metri. Se presupune că înclinaţia lui se datorează dorinţei de a-l înălţa cu încă trei niveluri, peste cele cinci existente, pentru a rivaliza cu turnul „Sf. Ştefan“ din Viena.