Anul 2014 a adus finalizarea lucrărilor de reabilitare a străzilor finanţate cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a podului peste pârâul Moşnei, dar şi a Aleei Greweln. Spitalul Municipal Mediaş a investit un milion de euro în lucrări de reabilitare şi aparatură modernă, Meditur a marcat 25 de ani de transport ecologic, iar societatea ECO-SAL a dus Mediaşul pe poziţia a cincea la nivel naţional în „Bătălia reciclării“. În ceea ce privește cultura, Festivalul de Film al Europei Centrale (MECEFF) s-a bucurat de succes, la fel ca şi cel de folk de luna aceasta. Pe plan sportiv, echipa de fotbal Gaz Metan şi-a schimbat antrenorul principal, după ce secundul Dan Matei l-a înlocuit pe Cristi Dulca, iar sportivii medieşeni au monopolizat primele locuri pe judeţ în cadrul Galei Sportului Sibian.
Autor: Alex PÎNTEA
Dana Loghin a câştigat, la jumătatea lunii februarie, titlul naţional la tineret în proba de 3.000 de metri, iar la senioare s-a clasat pe treapta a treia a podiumului. Atleta pregătită de antrenorul Vasile Ibăşfălean a suferit o accidentare chiar în săptămâna concursului, însă a reuşit să îşi respecte statutul de favorită.
A rămas în funcţie
George Petrescu a rămas viceprimarul municipiului Mediaş. Şedinţa de la începutul lunii martie în care urma să se discute despre posibila sa înlocuire nu s-a mai desfăşurat, în condiţiile în care a fost declarată nestatutară. În sala de şedinţe au fost prezenţi doar şapte consilieri, în condiţiile în care era nevoie de unsprezece pentru ca întâlnirea să poată să aibă loc. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierii locali ai PSD şi PP-DD.
Consilierii PSD și PP-DD au vrut schimbarea viceprimarului liberal |
Regal chinologic
Cei mai frumoşi câini din România s-au întrecut timp de două zile, la sfârşitul lunii martie, la Mediaş, în cadrul unui eveniment de tradiţie. Expoziţia chinologică s-a desfăşurat pe terenul de sport al Şcolii Naţionale de Gaz şi a fost una de succes. Cele mai frumoase exemplare au fost premiate de organizatori cu certificate de aptitudini campioni. Un moment aşteptat a fost acela al unei demonstraţii de dresaj canin, o premieră pentru municipiul de pe Târnava Mare. Evenimentul a continuat în cea de-a doua zi cu o expoziţie de club la care au participat câini din rasele Golden Retriever, Labrador şi Flat.
Pierdere pentru Mediaş
Profesorul universitar doctor Nicolae Simescu a decedat în data de 4 iunie, la vârsta venerabilă de 81 de ani. Personalitate marcantă a industriei gaziere, cetăţean de onoare al municipiului de pe Târnava Mare, acesta şi-a pus amprenta asupra a ceea ce înseamnă astăzi Mediaş - capitala gazului metan.
Proiect de succes la SNG
Proiectul „Arena Leilor“ s-a numărat printre cele zece declarate câştigătoare la nivel naţional. Proiectul derulat la Şcoala Naţională de Gaz a fost declarat cel mai bun la categoria „Consiliere şi orientare“ şi a fost premiat, la jumătatea lunii iunie, la Ministerul Educaţiei Naţionale. În cadrul acestuia, elevii Şcolii Naţionale de Gaz au stat faţă în faţă cu mai mulţi antreprenori din oraş, iar cele mai bune idei de afaceri ale acestor au fost premiate. În total, un număr de 18 firme înfiinţate de elevii Şcolii Naţionale de Gaz în urma orelor de educaţie antreprenorială făcute, au intrat într-o competiţie jurizată de mai mulţi oameni de afaceri din oraş.
Drapel uriaş în Copșa Mică
Copşa Mică are începând, din 26 iunie, cel mai mare drapel naţional din judeţul Sibiu. Acesta măsoară nu mai puțin de 54 de metri pătrați și a fost arborat cu ocazia Zilei Drapelului Naţional în centrul oraşului, pe un catarg înalt de 21 de metri. La ceremonial au participat autorităţile locale din Copşa Mică, dar şi numeroşi localnici. „Am considerat, la un moment dat, că acest oraş trebuie să aibă şi el o piaţă publică, un loc în care se adună oamenii. Ne-am gândit care ar fi cel mai potrivit simbol al acestui loc şi ideea a fost drapelul României“, motivează primarul Daniel Tudor Mihalache.
Fosta piață agroalimentară a orașului a devenit Piața Drapelului |
În lumea cavalerilor
Vechiul burg Mediaş s-a transformat într-un adevarat tarâm al basmelor, în prima jumătate a lunii iulie. Toată lumea pestriţă din epoca medievală şi-a dat întâlnire la cea de-a zecea ediţie a Festivalului „Mediaş - Cetate Medievală“. De la eveniment nu au lipsit cavalerii, domniţele şi meşteşugarii, iar atmosfera a fost întreţinută de acorduri misterioase ale muzicii de altădată.
Sediu reabilitat pentru Judecătoria Mediaș
La jumătatea lunii iulie, Judecătoria Mediaş şi-a reluat activitatea în sediul de pe strada Unirii nr. 10. Clădirea a fost reabilitată, mansardată şi a fost amenajat subsolul, acolo unde există chiar şi celule pentru deţinuţi. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ un milion de euro, iar finanţarea a fost asigurată de Ministerul Justiţiei. La inaugurarea obiectivului a fost prezent și ministrul de resort, Robert Cazanciuc.
Un milion de euro a investit Ministerul Justiției pentru reabilitarea sediului Judecătoriei Mediaș |
Pod nou peste pârâul Moșnei
Podul de pe strada Izvorului care traversează pârâul Moşnei a fost finalizat la jumătatea lunii august. Acesta a fost realizat pe o structură de beton armat şi a costat 1,1 milioane de lei, bani care provin de la bugetul local al municipiului. Lucrarea a fost finalizată cu patru luni înainte de termenul stabilit. „Datorită configuraţiei străzii şi a proprietăţilor care sunt aici în zonă, costurile erau foarte mari pentru demolări, iar în aceste condiţii am ales soluţia cu un singur sens pe care să se circule alternative. Această investiție are o durată de viață de 50 de ani, garanția ei fiind de cinci ani. Vom urmări în timp investiția, iar dacă vor fi probleme, vom solicita constructorului să le remedieze“, a declarat viceprimarul George Petrescu.
Podul de pe strada Izvorului a fost realizat pe o structură de beton armat şi a costat 1,1 milioane de lei |
Contract semnat pentru fonduri europene
Primarul Mediaşului a semnat, la sfârşitul lunii august, contractul pentru reabilitarea turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală din oraş. Acesta este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operațional 2007-2013, Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului şi se ridică la circa 6 milioane de euro. „Până la finalul anului 2015 vor fi reabilitaţi 7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație și trei obiective turistice - Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor“, a spus primarul Teodor Neamţu.
Regal cinematografic dedicat Europei Centrale
Mediaş Central European Film Festival şi-a închis oficial porţile în data de 6 septembrie. Marele premiu al ediţiei din acest an a revenit producţiei cehești „Rugul aprins“, film regizat de Agnieszka Holland. Premiul publicului a fost câştigat de producţia austriacă „Frumusețea ta nu are nicio valoare”. Au mai fost premiate producţia românească „Poziţia copilului”, filmul polonez „Ida” şi „Candidatul”, film realizat de slovacul Jonáš Karásek.
Aniversare pentru Meditur
Municipiul Mediaş a aniversat, la începutul lunii septembrie, 25 de ani de transport electrificat de călători. Cu acest prilej, societatea Meditur a organizat un simpozion la Casa Gazelor Naturale la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai transportatorilor publici din România. „S-au împlinit anul acesta 25 de ani de la introducerea transportului electric cu troleibuze. În Mediaș a rămas o tradiție, nu doar exploatarea sistemului, ci și dezvoltarea lui. An de an avem această preocupare, să venim cu proiecte noi. Sperăm ca anii următori vom găsi şi finanţările potrivite pentru dezvoltarea lor“, a precizat Dan Voinea, directorul general al societăţii Meditur.
Societatea Meditur a aniversat 25 de ani de transport electrificat de călători |
Campioni la reciclare
Mediaşul a câştigat, la jumătatea lunii septembrie, premiul de eminenţă în bătălia pentru „Oraşul Reciclării”. Municipiul de pe Târnava Mare s-a clasat pe poziţia a cincea la nivel naţional dintre cele 32 oraşe participante. Gala competiţiei organizate de ECO-ROM Ambalaje s-a desfăşurat la Bucureşti. „Municipalitatea medieşeană, cu sprijinul operatorului de salubritate ECO-SAL a câştigat premiul de excelenţă acordat «pentru năzuinţa de a creşte rangul calităţii pe frontul deschis anul acesta, prin perfecţionarea armamentului de colectare separată». Meritul este, de asemenea, şi al medieşenilor care au separat deşeurile de ambalaje, dar şi pentru că au înţeles importanţa acestui proces. Mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat“, a mărturisit Iosif Balog, directorul general al societăţii ECO-SAL.
Descoperire importantă
Doi medieşeni au descoperit, la sfârşitul lunii septembrie, un depozit de bronzuri pe care l-au donat Muzeul Municipal. Descoperirea este cea mai importantă făcută în zonă în ultimii 50 de ani şi constă într-un număr de 190 de piese care au o vechime estimată la 3.000 - 3.150 de ani.
Sărbătoarea recoltei
Ziua Recoltei a ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie consecutivă la Mediaş, manifestarea organizată de societatea Piaţa Prim-Com fiind dedicată atât producătorilor, cât şi potenţialilor cumpărători. În prima sâmbătă din luna octombrie, pentru câteva ore, Piaţa Corneliu Coposu s-a umplut de standuri cu fructe, legume şi peşte. Ziua recoltei, ediţia 2014, a cuprins mai multe concursuri printre care „Cămara tradiţională“, „Cel mai frumos stand”, „Sculptură în fructe şi legume” şi „Cel mai interesant bostan“.
Ziua Recoltei, organizată de societatea Piaţa Prim-Com, a ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie consecutivă la Mediaş |
Aniversare la Transgaz
Societatea Transgaz a aniversat, la sfârşitul lunii octombrie, 100 de ani de transport gaze naturale în România. Cu acest prilej a fost organizat la sediu societăţii un eveniment la care au participat premierul Victor Ponta, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, precum şi Ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Aparatură modernă pentru Spitalul Mediaș
Spitalul Municipal Mediaş dispune, de la începutul lunii noiembrie, de aparatură de radiologie de ultimă generaţie. Investiţia a fost realizată de la bugetul local al municipiului şi se ridică la peste 650.000 lei. Aparatul de radiologie este unul foarte performant şi va uşura foarte mult munca medicilor. De asemenea, în luna decembrie, s-a reuşit achiziţionarea unui mamograf, singurul aparat de acest fel existent într-un spital public din judeţul Sibiu.
Spitalul Municipal Mediaş dispune de aparatură pentru radiologie de ultimă generaţie |
Scor record pentru candidatul dreptei
Klaus Iohannis a câştigat detaşat la Mediaş şi în întreg judeţul Sibiu şi în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Noul preşedinte al României a obţinut un procent de aproape 80% atât la Mediaş, cât şi în judeţ. În municipiul de pe Târnava Mare s-a înregistrat o participare record, cea mai mare de după anul 1989.
Sărbătoarea unirii
Sute de medieşeni au sărbătorit şi anul acesta împreună Ziua Naţională în Piaţa Corneliu Coposu. Evenimentul a cuprins recitaluri ale unor interpreţi de muzică populară, discursurile oficialităţilor şi nu au lipsit nici de această dată tradiţionalele sarmale pregătite de municipalitate pentru participanţi.
Municipalitatea medieșeană le-a oferit 6.000 de sarmale participanților la manifestările prilejuite de Ziua Naţională |
S-a schimbat antrenorul
Cristi Dulca şi-a dat demisia de la Gaz Metan la începutul lunii decembrie. Înfrângerea cu scorul de 2-0 de pe terenul Concordiei Chiajna a fost ultima partidă pentru acesta pe banca tehnică a alb-negrilor. După câteva zile a fost numit un nou antrenor principal. Consiliul Director al Clubului a decis în urma unei şedinţe desfăşurate în cursul zilei 10 decembrie că Dan Matei îl va înlocui pe Cristi Dulca pe banca tehnică a alb-negrilor. Acesta a ocupat în ultimii cinci ani şi jumătate postul de antrenor secund.
Speranţe pentru 2015Anul 2014 a fost unul foarte dificil, însă sunt create premise pentru ca anul viitor să fie unul mult mai bun. Primarul Teodor Neamţu promite că 2015 va fi anul în care se vor finaliza lucrările pe infrastructura de apă şi canal şi infrastructura rutieră. Edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare a analizat în cadrul unei conferinţe de presă anul în curs şi a vorbit despre ceea ce se va întâmpla în 2015. „Anul 2014 a fost unul dintre cei mai dificili ani de când România se află în criză. A fost un an cu o creştere economică destul de mică, asta cel puţin la nivel local, însă cred că sunt create premisele pentru ca 2015 să fie un an mai bun, să fie un an în care să finalizăm în principal lucrările mari de investiţii pe infrastructură de apă-canal şi rutieră“, a menționat Neamţu.
Staţii moderne în Agnita și Dumbrăveni
Societatea Apa Târnavei Mari a inaugurat, în data de 4 decembrie, staţia de epurare și rețelele modernizate de distribuţie a apei şi de canalizare menajeră din orașul Agnita. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, judeţul Sibiu”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. După încă o săptămână şi jumătate, a fost inaugurată şi staţia de epurare și rețelele modernizate de distribuţie a apei şi de canalizare menajeră din orașul Dumbrăveni.
Bani pentru Turnul Trompeţilor
Turnul Trompeţilor va fi reabilitat cu bani de la bugetul local al municipiului. Primăria Mediaş va aloca suma de 344.000 lei pentru realizarea unor lucrări de reabilitare şi conservare a acestui simbol al oraşului. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost luat în discuţie de Consiliul Local în ultima şedinţă ordinară din acest an.
Lucrări finalizate din creditul BERD
În a doua jumătate a lunii decembrie, municipalitatea a recepţionat ultimele opt străzi din pachetul de 39 finanţate cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Pe toate aceste artere a fost introdus sistem de alimentare cu apă şi canalizare şi s-a turnat covor asfaltic. Străzile Păcii, Verii, Primăverii, Vâlcele, Prahovei, Episcopop Ioan Bob, Dealul Furcilor şi Vinului au fost reabilitate şi modernizate. De asemenea, s-au finalizat lucrările pe Aleea Greweln. Aceasta a fost consolidată şi modernizată, iar mobilierul urban a fost înlocuit prin montarea de bănci şi coşuri de gunoi noi. Proiectul în valoare de 1,1 milioane de lei a fost realizat cu bani de la bugetul local al municipiului.
Bani la buget
Prioritatea administraţiei publice locale anul viitor va fi să atragă cât mai mulţi bani la bugetul local în special pentru investiţii în infrastructură. Declaraţia aparţine viceprimarului George Petrescu şi a fost făcută la ultima conferinţă de presă din acest an a conducerii municipalităţii. „A fost un an foarte greu, am încheiat o serie de proiecte, de investiţii, la anul vom deschide altele. Ne orientăm spre alţi bani, iar la anul sunt convinşi că vom atrage mai multe fonduri pe investiţii de infrastructură în mod special“, arată Petrescu.
Campionii Mediaşului
Sportivii medieşeni au monopolizat primele locuri pe judeţ în cadrul Galei Sportului Sibian. Aceştia au ocupat prima poziţie atât în clasamentul olimpicilor prin Andreea Dragoman, cât şi la neolimpici prin Andreea Ţopa. De altfel, la sporturi olimpice, medieşenii au ocupat trei dintre primele patru locuri, iar la sporturi neolimpice, patru dintre primele şase locuri în clasamentul realizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu.
Dansuri și cântece tradiționale din zona Mediașului și a localităților înfrățite au fost prezentate, timp de două zile, cu prilejul primei ediții a Mediaș Ethnic Festival |
Soarta orașului, în propriile mâini
La ora bilanţului, Daniel Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică, remarcă faptul că oraşul şi-a luat soarta în propriile mâini, iar echipa administrativă n-a stat în 2014 cu mâna în sân, aşteptând să pice pere mălăieţe, ci s-a aflat în permanentă căutare de soluţii pentru problemele comunităţii. „Pentru al doilea an la rând, ne-am bazat strict pe puterile noastre, fapt care a strâns relaţia dintre administraţie şi contribuabili. Fără să mai aştepţi bani din stânga şi din dreapta, când vrei să faci, te uiţi în puşculiţă şi cât poţi, atâta îţi permiţi. Nu mai pică nimic din cer, toată lumea aştepta bani de undeva, de la Guvern, Bucureşti, Sibiu. Nimic. Ai impozite, Primăria trebuie să investească impozitele spre binele cetăţeanului, spre servicii de calitate. Acesta este drumul pe care mergem”, spune Mihalache. Edilul şef adaugă faptul că în 2014 parte din impozitele comunităţii s-au întors şi către economie, intenţia administraţiei locale fiind de a amenaja un parc industrial pe terenul de la fostul Carbosin. Pe de altă parte, Copşa Mică a organizat o serie de evenimente socio-culturale de anvergură, dezvelirea bustului Regelui Mihai, arborarea celui mai mare drapel din judeţ, lansarea cărţii „Tabla Vecinătăţilor“, Gala învăţământului, care au dus la creşterea vizibilităţii şi prestigiului oraşului. „Pentru 2015 priorităţile noastre sunt oferirea de servicii de calitate cetăţenilor, atragerea investitorilor şi aducerea în oraş a cât mai multor locuri de muncă. Acestea sunt cele mai mari dorinţe ale noastre. Trebuie să avem încredere, să muncim cu seriozitate, să tragem cu toţii la greu şi să ne bucurăm împreună la bine. Le doresc tuturor copşenilor un an nou fericit, sănătate şi împliniri. La Mulţi Ani!“, transmite Mihalache.