Grupul Polisano deţine singurul spital privat din România care răspunde întregii patologii medicale. Spitalul European Polisano de la Sibiu, realizat printr-o investiţie de 25 de milioane de euro, atrage tot mai mulţi pacienţi din străinătate, urmând modelul clinicilor private de succes din Turcia.
Autor: Aurelian LUNGU
În Turcia, turismul medical a adus statului, numai anul trecut, venituri de trei miliarde de euro, conform avocatului dr. Remus Borza, preşedintele grupului de firme Polisano. „Vom încerca să aducem mai multă pacientură din Republica Moldova. Spaţiul ex-sovietic oferă o foarte bună oportunitate în ceea ce priveşte Spitalul Polisano. Vom intra pe ţările din Orientul Mijlociu, urmând modelul turcesc în ceea ce priveşte serviciile medicale private - acolo vorbim de o industrie, peste 500.000 de pacienţi trataţi în spitalele din Turcia, anul trecut, vreo 3 miliarde de euro, venituri suplimentare la bugetul statului turc. Iată că e un model aspiraţional şi inspiraţional pentru noi“, a anunţat Remus Borza, vineri, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Mortalitate zero, preţuri rezonabile
Potrivit lui Borza, la spitalul de la Sibiu intervenţiile chirurgicale sunt mult mai ieftine decât în străinătate. Comparativ, operaţiile de la Polisano costă între 10 şi 30 la sută din cât costă intervenţii similare din străinătate. Practic, cei de la Polisano încearcă să-i facă pe românii cu posibilităţi materiale să nu mai plece să se opereze în străinătate, ci să vină la Sibiu, aducând chirurgi de top, români şi străini, care operează în clinici similare din afară. Chirurgii de la Polisano se pot lăuda că, de la inaugurare şi până în prezent, într-un an de zile, nu au avut niciun deces în urma operaţiilor pe inimă şi pe coloană.
Recunoscuţi în străinătate
Aici au avut loc şi câteva operaţii în premieră naţională şi una de endoprotezare în premieră mondială, motiv pentru care Echipa Inimii, în frunte cu dr. Victor Costache, este singura din România care a participat zilele trecute la Congresul Internaţional de la San Diego, SUA. „Lucrarea ştiinţifică prezentată de medicii care activează în cadrul spitalului nostru a fost selectată de Societatea Americană de Chirurgie Toracică. Din peste 200 de aplicaţii la nivel mondial, au fost alese doar cinci lucrări (Spitalul European Polisano; La Timone Hospital - Marsilia, Franţa; Mayo Clinic; Cleveland Clinic; Harvard-Boston). Noi am prezentat exclusiv activitatea noastră, cazurile tratate la Sibiu“, a explicat dr. Victor Costache, şeful Secţiei de Chirurgie de la Spitalul Clinic European Polisano şi directorul medical al unităţii, un medic român cu o experienţă de 14 ani în Franţa.
Remus BORZA |
Ofertă completă
Cu un grad de ocupare în prezent de 39 %, Spitalul European Polisano şi-a propus să ajungă în maxim trei luni, la unul de peste 50 %, pentru a putea astfel să îşi acopere cheltuielile de funcţionare. „Trebuie să ajungem undeva la un grad de ocupare de 55 %. Suntem acum pe la 39 %. În orice caz, evoluţia a fost spectaculoasă în ultimele trei luni de zile, de la un 18-20 % grad de ocupare. Desigur, vorbim de un start-up aici, e un spital care practic a devenit operaţional de abia din septembrie-octombrie, sută la sută la capacitate. E singurul spital privat din România care răspunde întregii patologii medicale. Gestionăm 35 de specialităţi, în cele 11 săli de operaţie. Nu avem nicio problemă în a trata orice fel de afecţiune“, se mândreşte preşedintele Polisano. Spitalul European Polisano de la Sibiu şi-a dublat gradul de ocupare din august 2014, de când în fruntea grupului se află Borza, până în ianuarie 2015.
Remus BORZA | preşedinte Polisano: „Este o investiţie foarte mare. De departe, e cel mai scump spital privat din România, undeva la 25 de milioane de euro, pentru că fondatorul acestui grup chiar nu a făcut rabat în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi nu doar dotarea, ci şi confortul pacienţilor. Practic, spitalul arată mai degrabă ca un hotel.“
Fără sprijin din partea statului
Borza a reamintit, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că deschiderea spitalului privat de la Sibiu, un adevărat centru de excelenţă în medicină, înfiinţat de doctorul Ilie Vonica, nu a costat nici un euro statul român. Din păcate, cheltuielile rămân destul de ridicate pentru pacienţi, în condiţiile în care autorităţile medicale refuză să deconteze tratamentele şi intervenţiile efectuate aici. „În ciuda zecilor de memorii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la Ministerul Sănătăţii, în ciuda competenţelor şi rezultatelor, nu am avut nici un ajutor din partea autorităţilor pentru a putea extinde aceste servicii la toată populaţia. Nu ni se dă finanţare de la CNAS. Există un program naţional pentru bolile cardio-vasculare, însă nu ni s-au dat fonduri pe chirurgie cardio-vasculară. La Sibiu este un pol de excelenţă în chirurgia cardio-vasculară, însă, din nefericire, nu suntem ajutaţi cu nimic“, a subliniat preşedintele grupului Polisano.