O medieșeancă a fost ucisă, în propria casă, de vecinul care făcuse o obsesie pentru ea. Cu toate că o urmărea și o amenința de mai mult timp, criminalul nu a ajuns pe mâna Poliției decât atunci când era prea târziu. Tânăra nu făcuse nicio plângere. Din nefericire, nu vorbim despre un caz izolat. Se întâmplă în țara unde interlopii îi sapă groapa unui senator chiar în curtea acestuia și-l amenință cu moartea. În ţara în care un taximetrist vânează bicicliștii cu pistolul, sau unde șoferii prinși băuți la volan îi iau de guler pe agenții rutieri. Monitorul de Mediaș a cerut părerea unui psiholog pentru a afla de ce românii nu se adresează autorităților pentru a-și apăra viața sau proprietatea.
Autor: Alex PÎNTEA
Chiar de 1 Martie, o tânără din cartierul Vitrometan a fost ucisă de către cel care pretindea că o iubește. Crima îngrozitoare s-a petrecut duminică seara, pe strada Rubinului. Peste puțin timp, Simona Lasca, în vârstă de 26 de ani, trebuia să devină mireasă. Ucigașul, Ionel Loza (31 de ani), și-a aşteptat vecina să se întoarcă de la muncă, a intrat în apartamentul acesteia cu forţa şi a înjunghiat-o de nenumărate ori, apoi a încercat să se sinucidă. „Este vorba despre o tânără. O moarte violentă. Prezenta mai multe plăgi la nivelul membrelor superioare și în zona sternală, după modul de prezentare fiind produse cu un obiect ascuțit. Sunt mai multe plăgi, legătură cauzală directă cu moartea”, conchide, sec, procurorul criminalist Ioan Boţoc, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, care anchetează acest caz.
Gelozia i-a luat mințile
Anchetatorii au de-a face cu o crimă cu premeditare. Obsedatul a lăsat în urmă un bilet intitulat „Pentru poliție”, în care vorbește despre dragostea sa neîmpărtășită. Acesta ar fi fost motivul care l-a transformat într-o bestie. „După materialitatea faptelor şi anume cuţitul cu lamă de 20 cm, lat la bază de vreo 5 cm, leziunile au fost atât de grave, încât acesta a traversat întreg corpul victimei, iar vârful s-a înfipt în parchet”, povestește Boţoc.
Expertiză psihiatrică
Acum, criminalul este internat sub pază la Sibiu, unde va fi supus unei expertize medico-legale psihiatrice. „Vrem să stabilim dacă a acționat sau nu cu discernământ în momentul în care a săvârșit infracțiunea”, explică procurorul criminalist. Deocamdată, se știe clar că bărbatul nu era cunoscut ca suferind de afecțiuni psihice.
Primele cercetări în blocul din Vitrometan unde s-a petrecut crima |
Nu a făcut plângere
Apropiații victimei le-au spus anchetatorilor că Simona era urmărită în permanență de vecinul de palier. Cu toate astea, surse din rândul anchetatorilor spun că Poliţia Mediaş nu a primit nicio plângere sau sesizare legată de această situaţie. Astfel că nici un polițist de proximitate nu a bătut vreodată la ușa criminalului sau nu l-a chemat să dea explicaţii la secție. La nivelul Poliției județului Sibiu au fost înregistrate, în 2014, 947 de sesizări și reclamații ale cetățenilor, din care 56 au rămas în lucru. „Oamenii legii” sunt depășiți de situație. Nu degeaba stă scris negru pe alb, printre obiectivele conducerii IPJ Sibiu pentru 2015: „suplimentarea organigramei inspectoratului cu funcții de execuție, în domeniul ordinii și siguranței publice și poliției rutiere”.
Chemăm sau nu Poliția?
Psihologii spun că unii oamenii nu au încredere în autorităţi, pe care le suspectează că, în loc să rezolve anumite probleme, le tărăgănează. De multe ori, aceştia au impresia că orice faptă anunţată autorităţilor nu va duce decât la agravarea problemelor. „De exemplu, un copil nu reclamă faptul că este agresat de părinţi, în mod repetat, deoarece se teme că, la aflarea acestui fapt, furia părinţilor îndreptată asupra sa va fi amplificată şi, în consecinţă, va avea mai mult de suferit. În acelaşi sens, unii oameni cred că îşi pot rezolva mai bine problemele apelând la cunoscuţi, prieteni, părinţi, care pot să discute cu cineva, să ia legătura cu cineva, să rezolve o situaţie pe cale amiabilă”, a exemplificat psihologul medieșean Gabriela Oltean. Mai mult decât atât, specialiștii cred că putem vorbi de un fenomen social îngrijorător, în condițiile în care nu există încredere în instituții. „Poate şi reacţia prietenilor şi familiei ar trebui să fie de genul «mergi la Poliţie, anunţă autorităţile» sau «mergem la Poliţie, anunţăm autorităţile». Per ansamblu, se poate vorbi şi de o anumită lipsă a educaţiei civice, care să ducă la solicitarea sprijinului autorităţilor şi al celor competenţi în soluţionarea unor situaţii”, este de părere Gabriela Oltean.