Până la sfârşitul anului, orice firmă poate alege să nu plătească statului întregul impozit pe profit, iar în schimb poate direcționa 20 de procente din această sumă pentru susținerea unor asociaţii care se ocupă de categorii sociale vulnerabile. Printre acestea se numără Asociaţia Phoenix Speranţa, care are la Mediaş un centru de zi şi un centru de instruire.
Autor: Alex PÎNTEA
Primul lucru pe care trebuie să îl facă orice societate comercială interesată să sprijine activitatea asociaţiei este să semneze un contract de sponsorizare cu o sumă echivalentă celor 20 la sută din impozitul pe profit, în limita a 3 la sută din cifra de afaceri, conform prevederilor Codului Fiscal. Ulterior, firma va face plata sumei sponsorizate, în contul Asociaţiei Phoenix Speranţa menţionat în contractul de sponsorizare, până la data de 31 decembrie anul acesta. În momentul în care se va calcula plata impozitului pe profit, suma sponsorizată se va scădea din suma datorată statului, fără costuri suplimentare.
Care sunt avantajele
Redirecţionarea a 20 la sută din impozitul pe profit are o serie întreagă de avantaje pentru societăţile comerciale care aleg să facă acest lucru. Un prim avantaj este acela că reprezentanţii companiilor au libertatea de a alege destinaţia unei sume, care în alte condiţii ar ajunge oricum la stat. În plus, oamenii de afaceri contribuie astfel la o cauză nobilă, iar asta fără niciun fel de cheltuială. De asemenea, contribuţia fiecărei companii ar putea determina un progres semnificativ în soluţionarea şi prevenirea problemelor sociale, subliniază cei de la Phoenix Speranţa.
Servicii sociale
Asociaţia Phoenix Speranţa oferă servicii sociale prin centrul de zi şi centrul de instruire. Centrul de zi are ca scop intervenţia timpurie în cazul copiilor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, diagnosticaţi cu deficienţă mintală severă, moderată sau uşoară. Scopul tuturor activităţilor în care sunt incluşi beneficiarii centrului de zi este să-i pregătească pe aceştia în vederea înscrierii într-o şcoală de masă ori şcoală specială sau într-o grădiniţă normală. Centrul de instruire li se adresează tinerilor şi adulţilor cu vârste între 17 şi 45 de ani care suferă de deficienţă mintală moderată sau severă. Obiectivul principal al acestui centru îl reprezintă instruirea persoanelor cu dizabilităţi în vederea creşterii gradului de autonomie personală şi chiar integrare pe piaţa liberă a muncii. Asociaţia asigură şi servicii de recuperare kinetică, suport şi acompaniament, găzduire pe timp de zi, socializare şi petrecerea timpului liber, asigurarea hranei (mic dejun şi prânz) şi a transportului de la şi la domiciliul beneficiarilor.
Orientare profesională
Pe cele două centre, în cadrul asociaţiei, a fost creat şi Centrul de Informare şi Orientare Profesională. Acesta vine în sprijinul altor persoanelor cu dizabilităţi care nu se potrivesc profilului beneficiarului asociaţiei, dar care au nevoie de servicii precum informare şi consiliere socială, psihologică, medierea muncii, evaluare complexă.