Un Centru de Excelență în Chirurgia Aortică și Afecțiuni Cardiovasculare Complexe a fost inaugurat, la începutul acestei săptămâni, în cadrul secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului European Polisano. Specialiști din Suedia, Marea Britanie, Franța și Irlanda vor asista echipa spitalului sibian pentru operațiile foarte complexe.
Autor: Mihai COLIBABA
Spitalul sibian și-a câștigat locul în topul internațional al instituțiilor de profil. Inaugurarea a avut loc în prezența vicepreședintelui Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară, Sherif A. H. Sultan, profesor universitar la National University of Ireland, care a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS. Proiectul centrului de excelență constă într-un parteneriat încheiat cu patru instituții medicale din Suedia, Marea Britanie, Franța și Irlanda, prin intermediul căruia medici cu experiență vor asista echipa spitalului în realizarea intervențiilor deosebit de complexe. În condițiile în care bolile cardio-vasculare ucid, anual, 50 de milioane de oameni, specialiștii Polisano recomandă un consult cardiologic cel puțin o dată pe an. „Este foarte importantă depistarea la timp și intervenția rapidă. Timpul înseamnă viață!“, avertizează dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie intervențională.
Gir internațional
Centrul a fost lansat împreună cu Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, în cadrul unui eveniment onorat de prezența a prof. univ. dr. Sherif A. H. Sultan - chirurg, profesor și cercetător renumit la nivel internațional, cu contribuții remarcabile, inovative și de pionerat în domeniul medical și universitar. Profesorul este atât vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și președinte al Institutului Vascular de Vest, cât și membru al altor 13 societăți naționale și internaționale de chirurgie vasculară, endovasculară și angiologie. Cu ocazia lansării centrului, prof. Sultan a asistat echipa Heart Team din Polisano la efectuarea a trei operații de endoprotezare aortică cu MFM Streamliner pentru tratarea disecției de aortă. Această procedură a fost realizată în premieră națională la Spitalul European Polisano, în 2014, de către dr. Victor Costache.
Operație de succes
De curând, viața unui pacient în vârstă de 57 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă la ieșirea din inimă, a fost salvată printr-o operație de remodelare de aortă realizată cu succes, în premieră națională, la Spitalul European Polisano, de către echipa de medici Heart Team. Intervenția a durat aproximativ patru ore și a constat în excizarea anevrismului prin remodelarea rădăcinei aortice cu un inel protetic Coroneo și reimplantarea arterele coronare. În comparație cu procedura de implantare de valvă mecanică, tehnica de remodelling oferă pacientului posibilitatea de a-și păstra valva aortică nativă, scutindu-l astfel de dependență de tratament medicamentos pentru inimă. „Remodellingul de aortă este încă una dintre intervențiile moderne realizate în premieră națională în spitalul nostru, care oferă pacienților un plus de beneficii față de intervențiile clasice. Centrul lansat este singurul de acest gen din România care vine în întâmpinarea cazurilor grave, pentru care românii ar fi plecat în mod normal la clinicile din străinătate“, afirmă dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică.
60 de cazuri pe an
Operația a fost realizată de către Echipa Inimii - Heart Team, alcătuită, după model european, din chirurgi cardiovasculari și cardiologi intervenționiști de renume internațional: conf. dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, dr. Nicolae Florescu, șeful secției de Cardiologie intervențională și dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie intervențională, împreună cu anesteziști și cardiologi clinicieni. În medie, echipa medicală tratează anual aproximativ 60 de cazuri de patologie aortică.
Unic în România
După mai puțin de doi ani de la înființarea Spitalului European Polisano din Sibiu, numeroși pacienți din toate regiunile țării, dar și din mai multe țări europene (Franța, Germania, Republica Moldova etc.) au fost deja salvați de către colectivul de specialiști în chirurgia cardiovasculară ai Spitalului European Polisano, cel mai nou și mai modern spital realizat cu fonduri private din România. Pe lângă reușitele medicale, Spitalul European Polisano primește recunoașterea comunității științifice internaționale prin participarea în prezidiul congresului mondial CICE 2015, conferință renumită la nivel internațional, dedicată progresului teoriei și practicii educaționale.
Remus BORZA | președinte Polisano: „Spitalul nostru, în ultimul an, se asociază din ce în ce mai mult cu excelența și performanța în actul medical. Este cel mai modern spital din România și singurul spital privat din România care asigură toate cele 35 de specialități medicale, adresându-se întregii patologii.“
Secție clinică universitară
Înființat în anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă și modernă investiție în domeniul medical din România, realizată prin prisma celor 20 de ani de experiență și activitate a grupului Polisano, iar din 2014 sunt active toate secțiile. Acesta face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină și reprezintă o noutate pe piața serviciilor medicale din România, atât prin dotarea de excepție, cât și prin colaborările stabilite în premieră cu universități de medicină de prestigiu din Austria, Franța, Marea Britanie, Suedia, Statele Unite și Canada, dar și prin acordurile încheiate cu Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și cu Spitalul Clinic Județean Sibiu. La propunerea ULBS și cu avizul Ministerului Educației, Ministerul Sănătății a decis să acorde statutul de secție clinică universitară secției de chirurgie cardiovasculară și toracică, pe care o conduce dr. Costache. „Puține spitale private se pot mândri cu o secție clinică. În curând, sper să obținem acest statut și pentru secția Neurochirurgie, iar pe viitor, spitalul nostru să devină spital clinic universitar“, a mărturisit Remus Borza, președintele grupului Polisano.