Trei proiecte cu finanțare nerambursabilă, prin PNDL, se vor desfășura în acest an la Biertan.
Autor: Aurelian LUNGU
Mircea DRAGOMIR |
Consilierii locali din Biertan vor vota, astăzi, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de extindere a rețelei de apă în centrul de comună. Este vorba despre un proiect în valoare de aproape două milioane de lei, pentru care administrația locală și-a propus să obțină finanțare guvernamentală. „În ședința Consiliului Local de joi, 14 ianuarie, avem pe ordinea de zi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție, care se cifrează la 1,96 milioane de lei. Este absolut necesar să ne grăbim cu acest proiect, în condițiile în care vrem să-l depunem pentru finanțare pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și trebuie să fie cuprins în bugetul Ministerului Dezvoltării pentru anul acesta. Noi avem o rețea de apă, cu puțuri proprii, pusă în funcțiune în anul 2009, însă instalația nu poate furniza apă potabilă - așa cum ne-a pus în vedere și Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu - în condițiile în care se nu se realizează tratarea și clorinarea apei. Astfel, împreună cu Ministerul Dezvoltării, va trebui să unim puțurile și să construim o stație de tratare“, a explicat primarul Mircea Dragomir.
Apa va ajunge pentru toți
Beneficiile investiției în rețeaua de apă îi vizează direct pe cei 1.800 de locuitori din Biertan. „În momentul în care rețeaua de apă va funcționa normal, în parametri, primul avantaj va fi acela că va înceta risipa de apă și atunci va ajunge apa, cu siguranță, pentru toată lumea. Vom preda rețeaua în administrarea operatorului regional de apă și apă uzată, compania Apa Târnavei Mari S.A. Mediaș, apa va fi contorizată, și va înceta situația cu care ne confruntăm în prezent, în care unii cetățeni profită de lipsa contorizării și fac risipă de apă, iar altora nu li se poate asigura necesarul de consum“, a mai menționat edilul comunei Biertan. Anul acesta, din fonduri proprii, Primăria Biertan va continua branșările la rețeaua de canalizare din Biertan și Richiș.
Și la Richiș
Tot prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care coordonează PNDL, se derulează deja și a intrat în finanțare un proiect în valoare de 1,64 milioane de lei care are în vedere alimentarea cu apă a satului Richiș. În acest sens, locuitorii din Richiș vor beneficia de o rețea de apă întinsă pe o lungime de aproximativ 6 km, două puțuri forate, un bazin și o stație de tratare. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. Proiectul se află pe lista obiectivelor de investiții finanțate, cu Ordine MDRAP aprobate, pentru care s-au alocat de la bugetul de stat, în total, 212,14 milioane de lei în perioada 2015-2018.
Asfalt pe bani nerambursabili
Primarul Dragomir și-a mai propus să atragă fonduri nerambursabile și pentru modernizarea DC24 Biertan - Copșa Mare, în cadrul unui proiect mai amplu de reabilitare și modernizare a infrastructurii de transport. „Este vorba despre drumul comunal 24, care face legătura între Biertan și Copșa Mare, precum și străzi interioare în Biertan și Richiș. Practic, se asfaltează un drum important și două sate. Lucrăm în paralel cu acest proiect. L-am pregătit pentru accesarea de fonduri europene, dar încercăm să obținem bani și de la bugetul de stat, prin PNDL, dacă va fi posibil, mai ales că acum se lucrează bine cu Ministerul Dezvoltării. Cred că avem șanse mari să obținem suma de care avem nevoie, respectiv aproximativ 1,3 milioane de euro. Consultantul pe care l-am ales este o firmă din Târgu Mureș, cu care am mai câștigat un proiect european“, arată edilul. Pentru anul acesta, Mircea Dragomir își dorește să depună și un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea unei școli.
Urmează licitația
Până la sfârșitul acestui an, la Biertan, vor fi asfaltate și drumurile agricole, datorită fondurilor structurale obținute pe Submăsura 125A. „Proiectul se află în desfășurare și am obținut deja un avans de 40 la sută. Acum suntem în faza de licitație, care va dura două-trei săptămâni, iar dacă totul decurge conform planului, până la toamnă vom avea gata 6 km de drumuri, inclusiv cu șanțuri și podețe“, a precizat Dragomir. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro.