În linii mari, bugetul Mediaşului din 2016 se cifrează aproape de valoarea celui de anul trecut, considerat a fi cel mai mare buget al oraşului. La stadiul de proiect, bugetul oraşului pentru acest an cumulează 127,8 milioane de lei; bani care nu vor răsturna lumea, dar care vor fi suficienţi pentru funcţionarea serviciilor administraţiei, pentru finanţarea lucrărilor aflate în derulare, pentru noi investiţii, dar şi pentru a rezolva una dintre problemele spinoase ale Mediaşului: infrastructura rutieră.
Autor: Milu OLTEAN
Anul trecut, bugetul Mediaşului a fost creionat la suma de 132 milioane de lei, fiind considerat de specialiști cel mai mare buget din istoria oraşului. Anul acesta, proiectul de buget arată că Mediaşul se va baza pe 127,8 milioane lei, în scădere uşoară faţă de anul trecut. Banii nu vor fi suficienţi pentru a transforma Mediaşul peste noapte în mod spectaculos, dar vor ajunge pentru a finaliza investiţiile începute şi pentru a da startul altora noi. În timp ce Direcţia de Cultură, Poliţia Comunitară, Direcţia de Asistenţă Socială sau lucrările la străzi au bugete mai mari decât anul trecut, restul alocărilor bugetare rămân, în linii mari, sensibil egale cu cele de anul trecut.
Milioane pentru Mediaş
Proiectul de buget, în sumă de 127,8 milioane de lei, prevede că 111,1 milioane de lei vor fi venituri la bugetul local, diferenţa de 16,7 milioane de lei reprezentând excedent din anul trecut, bani necheltuiţi de oraş în 2015 şi transferaţi în bugetul acestui an. Aşa cum a fost proiectat, bugetul prevede alocarea a 11,3 milioane de lei pentru funcţionarea serviciilor publice generale, capitolului Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, respectiv, Protecţia Civilă şi Poliţia Comunitară, revenindu-i 2,6 milioane de lei. La capitolul Cheltuieli social-culturale, pentru anul 2016 sunt prevăzuţi 59,2 milioane lei, dintre care 30,6 milioane lei sunt destinaţi învăţământului, respectiv, 23,8 milioane pentru plata salariilor profesorilor, cu mențiunea că aceste fonduri vin direct din bugetul de stat şi sunt doar marcate scriptic prin bugetul local, iar restul pentru cheltuieli materiale, burse şi investiţii. Sănătatea primeşte în acest an o alocare de 4,9 milioane lei, dintre care 4 milioane merg direct către Spitalul Municipal. Tot în cadrul aceluiaşi capitol, faţă de alocarea de 2,5 milioane de lei de anul trecut, Direcţia de Cultură, Sport, Turism şi Tineret are anul acesta un buget de 3,8 milioane de lei, 170.000 lei fiind prevăzuţi pentru sprijinirea cultelor, mai precis pentru reabilitarea Turnului Bisericii Franciscane. De asemenea, la acelaşi capitol, Asigurările şi asistenţa socială au un buget mai mare faţă de anul trecut, respectiv 19,5 milioane de lei, bani prevăzuţi pentru Asistenţa socială din oraş, pentru Direcţia de Asistenţă Socială, pentru subvenţiile de la Unitatea de Asistență Medico-Socială Mediaș, cantina socială a municipiului, creşă şi investiţii. În cadrul capitolului Servicii şi dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape, bugetul se ridică la 23,8 milioane de lei, unde intră banii pentru Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, banii pentru protecţia mediului, respectiv, salubritate şi canalizare. La capitolul Acţiuni economice, bugetul are prevăzuţi 30,8 milioane lei, dintre care 27,3 milioane de lei vor merge către străzi: 9 milioane pentru reabilitarea străzilor, 14 milioane pentru investiţii la străzi noi şi restul pentru rambursarea de credit.
Bugetul, sub lupă
Primarul Teodor Neamţu este de părere că bugetul anului 2016 se arată destul de echilibrat, mai ales că proiectul de buget a întâmpinat o serie de dificultăţi legate de scăderea impozitelor locale, dar şi de unele creşteri salariale ale personalului din administraţie. Edilul a anunțat că bugetul Mediaşului va fi supus spre aprobare Consiliului Local în şedinţa din 25 ianuarie. „S-a reuşit echilibrarea bugetului. Sigur, mai sunt rezerve legate de adoptarea bugetului Consiliului Judeţean, dar sperăm ca acesta să fie aprobat până la data de 25 ianuarie, când vom supune aprobării bugetul Mediaşului. În principiu, mergând doar pe partea de venituri realizate la bugetul local, vorbim de puţin mai mult decât bugetul anului trecut, în sensul că anul trecut am avut 106 milioane de lei venituri, iar anul acesta sunt prevăzute 111 milioane de lei. Avem şi partea de excedent, care este mai mică decât anul trecut, iar de aceea avem această diferenţă faţă de bugetul anului 2015. Ne-am confruntat cu unele dificultăţi legate de alcătuirea bugetului, generate în primul rând de creşterea salariilor cu 25 la sută anul trecut. Practic, vorbim anul acesta de cheltuieli de personal care au crescut cu aproximativ 25 la sută. Mai sunt o serie de creşteri de cheltuieli generate de scumpiri la utilităţi; nu în ultimul rând, prin hotărârea Consiliului Local s-a decis micşorarea impozitelor locale, în special la persoane juridice, şi aici avem o nerealizare de circa 4 milioane de lei. Una peste alta, am reuşit să finanţăm investiţiile în continuare, am reuşit finanţarea Gospodăriei Comunale conform contractului de lucrări încheiat, astfel că aşteptăm perioada de primăvară pentru a începe lucrările planificate”, a detaliat primarul Mediaşului.
Atragerea fondurilor europene, prioritatea „zero”
Când vine vorba de priorităţile oraşului pentru 2016, acestea sunt legate în mare măsură de accesarea de fonduri europene, banii europeni putând să-şi aducă un aport substanţial la creşterea gradului de confort şi la dezvoltarea Mediaşului. Unul dintre proiectele pe care administraţia locală le-ar vrea implementate pe bani europeni se referă la planul de mobilitate urbană, una din componentele acestuia fiind modernizarea căilor de rulare de sub liniile de transport electric. „Sunt multe priorităţi pentru acest an, dar aş putea spune că aşteptăm cu mare interes deschiderea axelor de finanţare pe fonduri europene, pentru că avem proiecte pregătite sau în curs de pregătire şi ne-am dori să reuşim să accesăm aceste fonduri, cu atât mai mult cu cât deja avem experienţă în acest sens, iar aici vorbim de proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată şi de proiectul de reabilitare a zidurilor şi turnurilor de fortificaţie medievală. Din punctul meu de vedere, în condiţiile în care se deschid axele de finanţare, atragerea acestor fonduri ar fi prioritatea «zero» a oraşului. Apoi, urmează lucrări de întreţinere şi mentenanţă a străzilor din oraş, unde, în principiu, s-au alocat, conform contractului, 7,8 milioane lei, deci sunt bani şi trebuie intrat pe aceste lucrări. Mai sunt lucrări de investiţii. După ce s-au făcut atâtea străzi, e păcat să mai rămână câteva străzi cărora să nu le acordăm atenţie. Se fac studii de fezabilitate pentru unele, pentru altele sunt deja făcute”, a mai detaliat Neamţu.
Află cum se cheltuiesc banii publici!
Pentru toţi medieşenii interesaţi de cum anume se vor împărți banii publici din „pușculița“ comună, Primăria Mediaş organizează în 19 ianuarie, de la orele 15.30, în Sala „Daniel Thellmann“, o dezbatere publică privind proiectul bugetului local pe anul 2016. Acesta poate fi consultat atât pe site-ul Primăriei (www.primariamedias.ro), la secțiunea „Informaţii Publice – Buget“, cât și la Centrul de Informare pentru Cetăţeni. Până în 18 ianuarie, medieşenii sunt aşteptaţi să depună, în scris, opiniile şi sugestiile cu valoare de recomandare la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Mediaş.
Lucrări noi
Printre investiţiile noi prevăzute a fi derulate în acest an se numără: anvelopare clădire bloc locuințe sociale str. Luncii nr. 1, bl. 3, reabilitare zid de sprijin str. Brâncoveanu nr.2, extindere reţele electrice cartier Daniel Thellmann, reabilitare str. Câmpul de Jos, reabilitare sistem rutier, reţea apă, canalizare menajeră şi pluvială str. Graia de Sus, reabilitare str. Mathias Milles, str. Pictor Theodor Aman, str. Şerban Vodă, str. Malului, reabilitare str. Ulmului, str. Şerpuită, str. Piatra Craiului, modernizarea/reabilitarea infrastructurii de transport public, precum şi a infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transportul public, pentru creşterea nivelului de siguranţă şi eficienţă în circulaţie, reabilitare străzi municipiul Mediaş - cartier Moşnei (str. Şipoţele, str. Dimineţii), reabilitare str. Josef Klinger din cartierul Vitrometan, reabilitare str. Ştrandului, reabilitare str. Viorelelor - cartier Automecanica şi consolidare str. Greweln şi ramificaţii.
Lucrări în continuare
Printre investiţiile deja începute şi care vor continua se numără: reamenajarea sălii mari şi a sălii mici de şedinţe din sediul Primăriei Mediaș, a foaierului şi scărilor de acces la cele două săli, Centru de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Vârstnice - inclusiv amenajări exterioare, echipare tehnico-edilitară cartier rezidenţial str. Daniel Thellmann (etapa I), echipare edilitară cartier Gloria, amenajare străzi cartierul Moşnei - str. Moşnei etapa a II-a, proiect de reabilitare a străzilor şi a infrastructurii de apă-canal în municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou din fonduri rambursabile BERD, reabilitare pod peste râul Târnava Mare, reabilitare str. George Coşbuc, reabilitare pasarelă pietonală peste calea ferată.