Turnurile de fortificaţie recent reabilitate din municipiul de pe Târnava Mare vor trece în administrarea Direcţiei Municipale de Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Începând din luna iulie, acestea vor fi redeschise pentru medieşeni, dar şi pentru turiştii care vor ajunge în oraş. În incinta lor vor fi amenajate expoziţii cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului Municipal. Totodată, este posibil ca anul acesta să ia naştere şi o gardă a cetăţii.
Autor: Alex PÎNTEA
În viitorul apropiat, Turnul Pietrarilor, Turnul Rotarilor şi – posibil - Turnul Forkesch vor ajunge, prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Local, în subordinea Direcţiei Municipale de Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Aceasta va administra obiectivele recent reabilitate. „În perioada imediat următoare, administrația publică locală are în vedere implementarea unor măsuri care să pună în valoare și să promoveze patrimoniul municipiului. Concret, este vorba de trecerea turnurilor reabilitate în subordinea Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret“, informează Ioana Făgădar, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.
Promovare mai intensă
În incinta turnurilor de fortificaţie vor fi amenajate expoziţii temporare. Acestea vor cuprinde obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Municipal şi nu numai. Începând din luna iulie, turnurile vor reintra în circuitul cultural şi turistic al Mediaşului. „Prin Direcţia pentru Cultură, se va asigura accesul în turnurile recent reabilitate pe perioada sezonului estival şi se vor amenaja expoziţii temporare. Prin intermediul Centrului de Informare și Promovare Turistică vor fi realizate materiale scrise, audio și video și se vor încheia parteneriate cu agențiile care activează în domeniul turistic. Totodată, se are în vedere participarea la cât mai multe târguri de turism din ţară şi străinătate“, mai spune Făgădar. O altă noutate este înfiinţarea unei gărzi a cetăţii pentru care au fost inițiate deja discuţii.
Bani europeni
7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație, Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor au fost reabilitate anul trecut contra cronometru, în cadrul unui proiect european finanţat cu suma de 6 milioane de euro. Din fondurile alocate pentru acest proiect s-au executat lucrări de consolidare structurală şi restaurare a elementelor decorative la zidurile cetăţii şi la Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor şi Turnul Rotarilor. Proiectul a prevăzut şi instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spaţiilor de circulat, amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporți de biciclete, panouri şi stâlpi informativi, arbuști şi alte elemente de vegetație decorativă.
Patrimoniu inestimabil
Municipiul Mediaş, atestat documentar din anul 1267, se remarcă drept una din principalele aşezări urbane din Transilvania, care a păstrat o bună parte din fondul construit medieval. Valoarea acestui patrimoniu este evidenţiată prin cele 54 de nominalizări pe lista monumentelor istorice, aşezate pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare. Zona protejată a municipiului este formată din centrul vechi intramuros şi centrul vechi extramuros. Ca reper între cele două delimitări stă zidul de fortificaţie medievală, construit între secolele XV - XVII. Traseul zidului s-a păstrat în proporţie de circa 75%, având o lungime de aproximativ 1.850 de metri liniari.