Pentru luna februarie, Casa Naţională de Pensii Publice a repartizat judeţului Sibiu doar 50 de bilete de tratament balnear, pentru hotelurile aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice. Cele mai solicitate destinații sunt: Căciulata, Călimănești, Bazna, Buziaş, Felix, Covasna, Olănești, Geoagiu Băi, Saturn. Durata sejurului unui bilet de tratament balnear este de 16 zile.
Autor: Cosmin PAL
În prezent, este în curs procedura de achiziţie pentru serviciile balneare oferite de furnizorii privaţi. După finalizarea acesteia, la începutul lunii aprilie 2016, vor fi alocate biletele de tratament balnear în judeţe. În acest an, la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu s-au înregistrat 167 cereri în care se solicită bilete de tratament balnear cu plecare în lunile februarie, martie şi aprilie, au precizat reprezentanții Casei de Pensii.
Pașii ce trebuie făcuți
Pentru anul 2015, Casa Naţională de Pensii Publice a repartizat, pentru judeţul Sibiu, un număr de 4.791 bilete de tratament balnear. Ca să obţină un bilet de tratament balnear, solicitanţii trebuie să depună la Casa de Pensii următoarele documente: cerere tip, copie după actul de identitate, bilet de trimitere de la medic şi copie după cuponul de pensie/adeverinţă de venit. Cererile se înregistrează cu două luni înainte de luna în care solicitantul doreşte să efectueze tratamentul balnear. La sosirea în staţiune, beneficiarii trebuie să aibă asupra lor următoarele documente: actul de identitate, biletul de trimitere de la medic şi cardul de sănătate.
Criterii de acordare a biletelor de tratament balnear
Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru pensionari cu suportarea unei contribuţii individuale (50% din valoarea brută a pensiei) sunt: dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii doi ani; tipul de pensie de care beneficiază solicitantul: pensie de invaliditate, pensie limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie de urmaş; cuantumul (valoarea) pensiei. Dacă valoarea veniturilor solicitantului nu depăşeşte valoarea câştigului salarial mediu brut, acesta va plăti 50% din valoarea biletului, iar în situaţia în care venitul e mai mare decât câştigul salarial mediu brut, solicitantul va suporta integral costul biletului de tratament. Criterii de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale (Decretul-lege nr.118/1990, Legea 189/2000, Legea nr.44/1994): dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani; cuantumul total al drepturilor de pensie, indemnizaţie, prestaţie de care beneficiază. Criteriile de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi acordate persoanelor cu handicap în baza legii nr.488/2006 sunt: dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani; gradul de handicap al solicitantului; cuantumul veniturilor realizate (pensie plus indemnizaţie, alte prestaţii prevăzute de legi speciale, plus venituri realizate/asigurat) de care beneficiază conform evidenţelor Casei Judeţene de Pensii.