Piaţa imobiliară medieşeană se află pe un trend uşor ascendent şi este oarecum „aşezată”, din punctul de vedere al specialiştilor. Spre deosebire de perioada de boom economic, când mulţi medieşeni cumpărau apartamente cu gândul de a face afaceri spectaculoase şi profit, azi cumpărătorii îşi doresc efectiv rezolvarea problemei locative. O serie de clienţi vin din zona multinaţionalelor cu sediul în oraş, oameni din alte părţi care muncesc la Mediaş, iar piaţa are tendinţa de a cere case şi apartamente noi, în detrimentul celor vechi.
Autor: Milu OLTEAN
În ultimii 10 ani, piaţa imobiliară medieşeană a cunoscut suişuri şi coborâşuri spectaculoase, în concordanță cu ce s-a întâmplat la nivel naţional. După o perioadă postrevoluţionară complicată, cu ani grei, care au consemnat căderea industrială a oraşului şi scăderea numărului de locuitori, Mediaşul luat o gură de oxigen în anii de boom economic 2005-2008, în care preţurile imobilelor au ajuns la valori ameţitoare, pentru un oraş prea mic pentru a fi considerat mare şi prea mare pentru a fi luat drept mic. Criza economică a măturat pe jos cu preţurile, dar de câţiva ani încoace piaţa imobiliară respiră a normalitate. Aşa cred experţii imobiliari, care consemnează o tendință uşor crescătoare în tranzacţiile imobiliare. Nu una spectaculoasă, ci cât se poate de normală în Mediaşul anului 2016.
O creştere uşoară, dar normală
În ciuda crizei economice, care a dat peste cap preţurile imobilelor, Mediaşul a păstrat oarecum constant, ca o componentă aparte, segmentul tranzacţionării imobilelor cu 2 şi 3 camere. Specialiştii imobiliari din oraş consideră că acest segment a fost unul constant la Mediaş, în ultimii ani, indiferent de criză, pentru că este un segment necesar. Adică, oamenii creează cerere pentru acest segment, pentru că au nevoie de locuinţe. Iar din acest punct de vedere, se poate vorbi de o uşoară creştere, atât a cererii, cât şi a preţurilor pentru această categorie de locuinţe. Creşterea nu este menită să sperie cumpărătorii şi nici să-i facă pe cei care vând să se hazardeze, fiind apreciată mai degrabă, drept o creştere naturală, ghidată de piaţă. „Dacă ar fi să discutăm concret, în ultimii doi ani am sesizat o creştere de preţ pe segment de apartament de două camere decomandat, confort I, atât în cartierul Vitrometan, cât şi în cartierul Gura Câmpului. Cauza e segmentul necesar, acestea sunt necesare, adică există o cerere pentru ele, oamenii trebuie să locuiască undeva. Creşterea de preţuri a fost determinată şi de politica de creditare adoptată de bănci în ultimii ani. Din câte ştiu, dobânzile sunt cele mai mici din ultimii ani încoace. A scăzut dobânda, au crescut creditele şi, implicit, a fost o creştere şi a cererii pe piaţa imobiliară. Cred că e foarte atractiv să cumperi o locuinţă la Mediaş. Spun asta, pentru că, mai nou, firmele mari din Mediaş, companiile multinaţionale, preferă să aducă oameni din alte părţi, ori oamenii care vin aici sunt şi potenţiali cumpărători. Eu cred că aceştia, în momentul în care vor deveni eligibili pentru un credit imobiliar, vor face achiziţia unei locuinţe”, este de părere consilierul imobiliar Vasile Puşcă, de la Agenţia Helios din Mediaş.
Vremuri noi, clienţi noi
Evident, programul guvernamental „Prima casă” a dinamizat sectorul tranzacţiilor imobiliare, nu doar la Mediaş, ci în toată ţara, iar efectul a fost creşterea solicitărilor de imobile. Nu la valori spectaculoase, dar semnificativ, astfel încât preţurile la unele imobile să crească cu un procent cuprins între 5-10%. În plan local, trebuie spus că la uşoara creştere a tranzacţiilor din ultimii doi ani a contribuit şi faptul că o serie de companii multinaţionale şi-au adus forţă de muncă din afara oraşului, iar aceşti oameni au avut şi au nevoie de locuinţe. „Ca un trend al ultimilor doi ani, se poate spune că solicitările sunt în creştere. E clar că nu putem vorbi despre o creştere spectaculoasă, aşa cum a fost în perioada 2006-2008, dar putem vorbi de o creştere firească, neforţată”, ne-a spus Puşcă.
Gata cu specula
Consilierul imobiliar spune că, în perioada de boom, mulţi medieşeni s-au gândit la imobiliare ca la o afacere facilă, dar n-a fost să fie aşa. Pe de altă parte, maximul de preţ a fost atins în perioada anilor 2007-2008, când, spre exemplu, un apartament de două camere, decomandat, confort I, se vindea cu sume cuprinse între 30.000 şi 38.000 de euro. Astăzi, preţurile s-au aşezat pe o linie normală, iar cine cumpără o face pentru a-şi rezolva problema locativă şi mai puţin pentru a bifa o investiţie. „Preţurile au fost niţel exagerate, într-o situaţie de excepţie, vorbim de acei ani de boom economic. Astăzi, piaţa imobiliară e bine aşezată, creşterea e bine justificată, oamenii nu vor să facă speculă, ci chiar doresc să cumpere pentru a locui. E o tendinţă naturală”, crede el. Acesta mai adaugă faptul că tendinţa clienţilor este de a prefera imobilele noi, atât în ceea ce priveşte casele, cât şi în privinţa apartamentelor. Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere, confort I, decomandat, preţurile sunt între 20.000 și 25.000 euro cam în toate zonele din oraş. Trebuie spus că, aceleaşi apartamente se vindeau în anii 2009-2010 cu sume cuprinse între 18.000 și 22.000 euro. În acelaşi sens, o garsonieră confort I se vindea acum 5-6 ani cu 8.000-10.000 euro, iar acum preţul poate ajunge la 10.000 sau 15.000 euro în funcţie de zonă, etaj şi îmbunătăţiri.
Închirierile, în creştere
Un segment în care piaţa imobiliară a crescut în ultimii doi ani este şi cel al închirierilor de imobile. Şi în acest caz se poate discuta de o creştere alimentată de nevoia de a locui a celor care au venit să muncească la companiile multinaţionale din oraş. În funcţie de zonă, dacă apartamentele sunt mobilate sau nemobilate, o chirie poate ajunge la Mediaş la preţuri cuprinse între 100 şi 200 euro lunar. „Creşterea de preţuri e mai mare în cazul chiriilor, dar în acest caz cererea a fost mai mare. 2014-2015 au fost ani în care solicitările au fost în creştere, tot din cauza forţei de muncă atrase de companiile de care spuneam. Eu lucrez ca agent imobiliar din 1999, iar prin prisma experienţei, aş putea spune că Mediaşul e un oraş discret, dar dinamic din punct de vedere economic. Nu este un oraş care să iasă în evidenţă, aşa cum o face Sibiul, dar e un oraş care se mişcă bine pe segmentul economic”, este de părere Vasile Puşcă.
Mai puține solicitări pentru ANL și locuințe sociale
În urmă cu 10 ani, Primăria Mediaş era luată cu asalt de medieşenii care doreau obţinerea unei locuinţe sociale, pe listele de aşteptare fiind înregistraţi nu mai puţin de 3.000 de solicitanţi. De asemenea, circa 500 de medieşeni se aflau pe listele de priorităţi pentru obţinerea unei locuinţe în blocurile ANL. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, lista de doritori de locuinţă socială s-a diminuat sub 100 de nume, iar pe tabelul cu solicitări pentru ANL se află 762 cereri.
Piaţa OLX
Dincolo de oferta agenţiilor imobiliare, mai bine de 500 de anunţuri de vânzare imobile, închirieri sau schimburi din Mediaş sunt postate şi pe site-uri specializate pe anunţuri. Oferta este diversificată şi merge de la terenuri situate în diferite zone ale oraşului şi până la garsoniere, apartamente sau case aflate în toate cartierele oraşului. Peste ofertele clasice de case şi apartamente, care se încadrează în limitele de preţ ale pieţei, ies în evidenţă o serie de oferte, cum ar fi: scoaterea la vânzarea a unui spaţiu comercial cu suma de 1,4 milioane de euro, dar şi a unor imobile impozante, tip vilă, ale căror preţuri se învârt în jurul a 100.000-140.000 de euro.