O delegație britanică se află, timp de câteva zile, în comuna Șeica Mare. Englezii din Chard – oraș înfrățit cu Șeica Mare – au planuri legate de revigorarea centrului pentru tineret din satul Buia. Sâmbătă, primarul din Chard și cel din Șeica Mare au plantat un stejar în cinstea celei de-a 90-a aniversări a reginei Elisabeta a II-a.
Autor: Mihai COLIBABA
„Este o mare bucurie pentru comunitatea pe care o reprezint să primim vizita d-lui primar David Bulmer, a soților Fletcher, care de 25 de ani fac voluntariat pentru localnicii din Șeica Mare și satele aparținătoare, și a celorlalți oaspeți din Chard. În cei aproape opt ani de când localitățile noastre sunt înfrățite, am realizat împreună multe lucruri frumoase. Acum am ajuns la un moment istoric: pe 21 aprilie, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește venerabila vârstă de 90 de ani. Profităm de prezența în mijlocul nostru a oaspeților britanici pentru a marca momentul acesta special și plantăm la Buia un stejar, ca mărturie a prieteniei durabile dintre comunitățile noastre”, a mărturisit Nicolae Șușa, edilul comunei Șeica Mare.
Consilierul David Bulmer, care deține funcția de primar al orașului Chard în mandatul 2015-2016, se află la prima sa vizită în România. „Astăzi plantăm un stejar, pentru aniversarea de 90 de ani a reginei noastre. Din partea reginei și în numele țării noastre plantăm acest arbore. Nu doar în numele locuitorilor din Chard, ci al tuturor britanicilor”, a arătat oaspetele englez.
Una dintre mizele vizitei se referă la reînnoirea parteneriatului dintre administrația locală din Șeica Mare și fundația „Project Romania”, care a înființat Centrul „Curcubeul Speranței” din Buia. Acesta funcționează din 2005 în fosta grădiniță a satului. „Prietenii englezi au făcut voluntariat și donații încă din 1991 pentru comuna Șeica Mare. Ei au luat această clădire care stătea să cadă și au investit multe mii de lire sterline pentru a o transforma în acest centru comunitar inaugurat în 2005, în prezența europarlamentarului Graham Watson și a actualului președinte Klaus Iohannis”, amintește Nicolae Șușa.
Dawn Fletcher și soțul ei, Andy, sunt membri fondatori ai fundației și au încă planuri mari legate de Buia, însă au ajuns la o vârstă înaintată și nu se mai pot implica la fel de activ ca în anii trecuți. „Din 2013 nu am mai investit nimic aici, în acest centru, întrucât nu mai este al nostru. Este nevoie să reînnoim parteneriatul și nu mai este posibil să administrăm noi tabăra. Suntem în căutarea unui ONG din România care să își asume această responsabilitate, iar noi ne vom îngriji în continuare de finanțare, până când centrul se va putea autosusține. Iar noi sperăm ca asta să se întâmple în cel mult cinci ani. Dorim să îmbunătățim capacitatea de cazare de aici, pentru a putea găzdui până la 30 de persoane. Condițiile sunt bune. Se pot găzdui tabere creștine pentru copii și tineret, tabere de artă, team-building-uri, diverse ateliere. Noi am stat aici de multe ori. Copiii din Anglia ar fi încântați să poată veni aici, la Buia. Este minunat! Din aceste venituri, centrul ar putea funcționa independent pe toată durata anului și ar putea oferi chiar tabere gratuite copiilor fără posibilități materiale din România. Acum este important să găsim pe cineva autohton care să preia centrul. Peste cinci ani, eu voi avea 79 de ani, ar soțul meu 82. Sper să mai fim sănătoși și să ne putem implica în continuare, dar, oricum, este normal ca românii să se ocupe de acest centru și el să devină inima comunității”, este de părere Dawn Fletcher.
„Apreciez foarte mult munca făcută de Dawn și Andy pentru a îmbunătăți simțul civic și a asigura facilități pentru Șeica Mare, în beneficiul românilor. Dawn și Andy Williams au lucrat din greu, mulți ani, aici, în Buia, pentru a îmbunătăți acest edificiu și m-aș bucura foarte mult ca autoritățile locale din Șeica Mare să susțină acest proiect. El le este destinat localnicilor. Dawn vrea ca localnicii să se ocupe de tabără, în beneficiul lor, pe termen lung”, a conchis primarul din Chard.
În opinia lui Bulmer, legătura dintre Șeica Mare și Chard este una foarte valoroasă. Consilier local încă din 1998, el își amintește de precedenta vizită a unei delegații din Șeica Mare în localitatea sa și a lansat, acum, o nouă invitație pentru actuala conducere a Primăriei Șeica Mare, de Zilele Orașului Chard. „Din punctul meu de vedere, înfrățirea cu Șeica Mare reprezintă un parteneriat și evidențiază lucrul împreună, ca o echipă. Dincolo de activitățile punctuale, este vorba despre o punte între două societăți de la ambele capete ale Europei. Și unii și alții suntem parte a Europei, iar asta contribuie la bunăstarea ambelor țări. Sper că primarul și viceprimarul din Șeica Mare vor veni în Anglia, la vară, pentru a-mi întoarce vizita. Acum câțiva ani, primarul de atunci din Chard a primit un grup de oaspeți din Șeica Mare, care ne-au oferit un spectacol de dansuri absolut extraordinar. Oamenii din Chard chiar s-au bucurat de acea vizită”, a menționat Dave Bulmer.