Mulţi tineri români au ales să se formeze la şcolile din Occident, iar de cele mai multe ori aceştia îşi continuă cariera pe meleaguri străine, unde fac performanţă şi se impun într-o competiţie acerbă, în care doar cei mai buni reuşesc. Este şi cazul lui Andrei Vincze, un medieşean de 26 de ani, ce performează în sfera industriilor creative din Danemarca şi pentru care prelucrările digitale şi multimedia nu mai au niciun secret.
Autor: Milu OLTEAN
Andrei VINCZE |
Nu-i puţin lucru ca la 20 de ani să-ţi iei viaţa în piept şi să pleci departe de familie, de prieteni, pentru a studia în altă ţară. Sunt însă destui tineri curajoşi din România, care aleg să se formeze într-o specialitate în universităţile din străinătate şi mai apoi să intre în competiţie cu cei mai buni de acolo. Tânărul Andrei Vincze din Mediaş este stabilit de câţiva ani în Danemarca, la Odense, unde performează în sfera industriilor creative şi multimedia. Andrei a studiat multimedia design şi comunicare, dar nu s-a mulţumit cu atât, ci vrea încă o licenţă de „digital development”, astfel încât să poată coordona echipe şi proiecte în domeniul multimedia. Cu multă muncă, ambiţie şi perseverenţă, viitorul său sună bine.
A păşit cu „dreptul” în Danemarca
La terminarea liceului, Andrei a ales să studieze Dreptul la ULB Sibiu, dar după un an de zile şi-a dat seama că nu e ceea ce vrea. Nu se vedea deloc activând în domeniul juridic, avocat sau procuror, aşa că n-a mai pierdut vremea, ci s-a reorientat. Şi nu oricum, ci spre un domeniu de care se simţea atras. „Demult eram pasionat de făcut site-uri, de partea grafică, de editare video, de tot ce ţine de domeniul multimedia, aşa că n-am mai stat la Drept. Mi-am zis că nu sunt prea «bătrân» şi merită să-mi urmez visul, dar nu în ţară, ci afară. Pentru că nu mi-a plăcut modul de predare, modul de lucru de la noi, am ales să studiez în Danemarca, la Odense, multimedia design & communication”, ne-a povestit medieşeanul. Alegerea tânărului n-a fost întâmplătoare, pentru că era absolvent de limbi străine, avea în palmares două participări la faza naţională a Olimpiadei de limbă latină, precum şi o prezenţă într-o echipă de tineri care a reprezentat România în SUA, cu prilejul unei conferinţe internaţionale în sfera creativităţii şi politicilor globale. „Dreptul a fost alegerea raţională, iar alegerea din Danemarca a fost emoţională. Am dorit să lucrez în domeniul multimedia de când eram mic. Am dat testul Toefl pentru limba engleză şi am plecat spre Odense, la studii. Trebuie să menţionez că am ales Danemarca pentru că acolo studiile superioare sunt gratuite. Iar asta înseamnă mult pentru tineri aflaţi la început de drum”, ne-a spus Vincze.
Munca în echipă internaţională
Din februarie 2012 Andrei a devenit student la Lillebaelt Academy la multimedia design & communication. De la început a locuit în cămin şi nu s-a speriat de provocarea de a învăţa alături de tineri din toate ţările lumii, într-o şcoală cu predare în limba engleză. „N-am avut timp să mă gândesc la şocuri culturale, adaptare şi alte asemenea, am trecut direct la treabă şi am avut marea satisfacţie să fie aşa cum îmi doream. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că se punea mare accent pe munca în echipă, relaţia profesor-studenţi e una de colegialitate. Se apreciază foarte mult munca în echipă, te învaţă să te dezvolţi şi să lucrezi în echipă, e de fapt, o pregătire temeinică pentru o carieră în care vei lucra în echipe, la diferite proiecte. Chiar dacă ajungi la un moment dat să coordonezi un proiect, e important să ştii cum funcţionează echipa, care sunt etapele de lucru, ori în şcoală ţi se dezvoltă abilităţi de care chiar ai nevoie mai târziu. Cred că din prima săptămână mi-am dat seama că aşa ceva nu aveam cum să găsesc în România”, este de părere Andrei. Medieşeanul mărturiseşte că s-a adaptat repede în Odense, pentru că, pe partea de infrastructură şi sfaturi pentru tinerii studenţii, danezii chiar ştiu ce au de făcut.
Practic, nu teoretic
Andrei a intrat în tainele designului multimedia pas cu pas, asta pentru că profesorii puneau mare accent pe dezvoltarea de abilităţi şi pe partea practică. Concret, nu erau prea interesaţi de ce teorie ştii, ci mai mult de ce poţi să faci. Examenele n-au însemnat ascultări, bilete trase, subiecte de teorie, ci punerea în practică a lucrurilor învăţate pe parcursul unui semestru. Profesorii nu erau interesaţi de ce anume ştie studentul despre un program de editare, despre cum se face un montaj foto, video, despre cum se proiectează teoretic o aplicaţie, ci erau interesaţi ca studenţii să ştie să facă. „Am lucrat mereu într-o echipă de patru studenţi, eu, alături de o poloneză, un portughez şi o altă fată din Lituania. La sfârşitul fiecărui semestru trebuia să prezentăm un proiect, în care să cuprinzi toate materiile, tot ce ai studiat. Eşti pus mereu în situaţii reale, ai termene limită, ai parte de adrenalină şi lucru sub presiune, exact ca atunci când munceşti pentru un client. Dar exact asta ai nevoie şi şcoala te învaţă, dincolo de a ştii ce şi cum să faci, să te coordonezi cu echipa, să faci faţă presiunii”, spune Andrei Vincze.
Concept pentru primăria Odense
În doi ani de studii au fost o serie de proiecte multimedia interesante, dar Andrei este mândru că alături de echipa sa a câştigat un concurs iniţiat de primăria Odense, pentru elaborarea unui concept. „Ei aveau o serie de date, cifre, surse demografice, locuri din oraş şi doreau să pună la punct o aplicaţie pentru telefoanele mobile, prin care cetăţenii să aibă acces la toate aceste date şi să le folosească. Era numărul de parcări, numărul de grădiniţe, iar nouă ne-au dat aceste numere pentru a le integra într-un concept. Noi am făcut conceptul, ideea, de implementare sau realizarea propriu-zisă s-a ocupat altcineva. Ideea noastră a fost aşa: părinţii puteau afla din aplicaţie ce locuri de joacă sunt în oraş, ce locuri sunt disponibile acolo, cât de aproape sunt de locaţia lor, iar mai mult, puteau să-şi dea un fel de «check-in», să semnalizeze că sunt acolo, astfel încât alţi prieteni de-ai lor, care au copii, să poată să-i vadă şi să vină şi ei acolo. De-asta am şi câştigat, pentru că am pus accent şi pe partea de socializare, restul au folosit doar cifrele”, ne-a povestit tânărul.
O nouă provocare
În ultimul semestru, Andrei povesteşte că a avut de efectuat un stadiu de internship, adică a lucrat cot la cot, pentru o perioadă de trei luni, alături de designeri multimedia, într-o firmă. „Erai angajatul companiei şi erai pus să faci ceea ce ai învăţat, practic nu se făcea diferenţă între tine şi ceilalţi. Eu am lucrat la compania Work din Odense, o companie care dezvolta aplicaţii pentru telefoanele mobile, aveau acolo o echipă de design şi una de programatori. A fost o perioadă extraordinară”, îşi aminteşte medieşeanul. După doi ani de studii, Andrei a lucrat în Copenhaga ca şi multimedia designer, a fost la diferite interviuri şi s-a apucat de studiat limba daneză, la un curs specializat. N-a stat deloc degeaba, deşi spune că oarecum a vrut să „simtă” viaţa reală din Danemarca. Iar acum e gata pentru o nouă provocare. „După absolvire am vrut să iau o pauză, să văd cum se trăieşte, cum e piaţa în Danemarca. Din vară voi face un top-up, o adăugire la cea am făcut acum doi ani. Mai studiez un an şi jumătate, în total vor fi trei ani şi jumătate de studii care îmi vor da licenţa pentru a putea lucra la un alt nivel. Primii doi ani s-a pus accent pe partea practică, iar în perioada următoare de studii se va pune accent pe partea teoretică, în business şi marketing. Asta îţi va da abilităţi, spre exemplu, ca în cadrul unei companii să poţi conduce un departament, să poţi fi liderul echipei de design, sau art-direction. Practic, după primii ani în care ai învăţat meseria, această etapă te pregăteşte pentru a conduce o echipă. Bineînţeles că poţi să rămâi cu specializarea din cei doi ani, dar eu mi-am dorit să fac pasul următor”, explică Andrei.
Viitor pe alte meleaguri
În privinţa alegerii sale de viitor, tânărul este ferm: va rămâne în străinătate. „România e ultimul loc în care mă văd. Cu noile studii, voi începe să caut altceva de muncă în Danemarca, dar pentru că şi în partea aceasta de studii am un internship, vreau să merg în Australia sau Canada. Vreau să văd cum e şi alte ţări, vreau să văd cum e munca şi în afara Europei”, povestește Andrei Vincze.
Andrei Vincze | designer multimedia: „Îmi place că tot timpul faci altceva: lucrezi la o imagine, la un logo, azi faci un montaj, prelucrezi ceva, mâine faci un montaj video, un clip, un banner. E o mare diversitate şi e o muncă în care îţi exploatezi creativitatea. Mie îmi place şi mă ţine în priză faptul că tot timpul trebuie să fii pregătit, să ţii pasul cu ce tehnici de lucru apar, ce programe.”
Relaxare pe bicicletă în oraşul lui H.C. Andersen
„Odense e un oraş frumos, iar mie mi se potriveşte, e o cale deschisă spre a accesa Europa“, mărturisește medieșeanul. Odense e oraşul în care s-a născut Hans Christian Andersen, scriitorul celebru pentru basmele sale, iar locul chiar e unul de poveste. „Pe de altă parte, îmi plac oamenii de acolo, sunt oameni deschişi, calzi, primitori. Totul e pus la punct! Noaptea când nu am somn, chiar dacă e ora 12 sau 1, îmi pun căştile pe urechi şi ies la plimbare cu bicicleta în oraş sau în afară. Timp de o oră mă relaxez, fără să am stres că mă claxonează cineva, că are cineva vreo treabă cu mine”, arată el.