Medieşenii sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege viitorul primar, consilierii locali, dar şi pe cei judeţeni. Aceştia vor vota în 42 secţii de votare, dintre care 41 vor fi amenajate în municipiul de pe Târnava Mare şi una în satul aparţinător Ighişul Nou. Pe lista electorală permanentă figurează un număr de 49.731 de persoane cu drept de vot. Nouă candidaţi ţintesc fotoliul de primar al Mediaşului, în timp ce pentru Consiliul Local au fost înregistrate nu mai puțin de 17 candidaturi. Procesul electoral se va desfăşura duminică, între orele 7.00 și 21.00.
Autor: Alex PÎNTEA
Pregătirile pentru alegerile locale au fost finalizate. Medieşenii sunt aşteptaţi să voteze în 42 secţii, dintre care 41 vor fi deschise în municipiul de pe Târnava Mare şi una în satul aparţinător Ighişul Nou. Faţă de alegerile trecute, nu a survenit nicio modificare în ceea ce priveşte locaţia secţiilor de votare. Deși, conform ultimului recensământ, populaţia Mediaşului depăşea cu puţin 47.000 locuitori, pe lista permanentă a persoanelor cu drept de vot figurează aproape 50.000. Explicaţia este una foarte simplă: Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei nu îi poate radia din evidenţe pe medieşenii plecaţi de-a lungul anilor în străinătate, în lipsa unor acte doveditoare în acest sens.
Trei buletine de vot
Duminică, medieşenii vor primi la intrarea la urne câte trei buletine de vot. Unul dintre acestea este pentru desemnarea viitorului primar al municipiului de pe Târnava Mare, unul pentru alegerea noului Consiliu Local, iar cel de-al treilea pentru desemnarea componenţei Consiliului Judeţean Sibiu. Pe primul buletin de vot sunt inscripţionate numele celor nouă candidaţi care ţintesc fotoliul de primar, pe cel de-al doilea apar formaţiunile politice care au depus liste, dar şi candidaţii independenţii pentru Consiliul Local, iar pe cel de-al treilea buletin figurează formaţiunile care doresc să acceadă în Consiliul Judeţean.
Program prelungit
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei Mediaş are program atât sâmbătă, cât şi duminică, în ziua alegerilor alegerilor. Măsura a fost luată pentru a le oferi medieşenilor şi locuitorilor din zona de nord a judeţului posibilitatea de a intra în legalitate şi de a-şi exercita dreptul la vot. „În vederea asigurării stării de legalitate a cetăţenilor şi a condiţiilor necesare exercitării dreptului de vot prin eliberarea actelor de identitate pentru persoanele care nu deţin astfel de documente, ori sunt titulari ai unor acte de identitate cu termen de valabilitate expirat, Serviciul Public Local Comunitar pentru Evidenţa Persoanei Mediaş va avea program în preziua şi în ziua desfăşurării alegerilor. Astfel, sâmbătă, 4 iunie, programul este de la ora 8 la ora 16, iar în ziua alegerilor, duminică, 5 iunie, programul este cuprins între orele 8-21“, a precizat Ioana Făgădar, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş. Conform datelor existente, în municipiul Mediaș sunt peste 4.000 persoane cu acte de identitate expirate, însă marea majoritate sunt plecate în străinătate.
Ce facem la vot
În momentul în care mergem la urne, există câteva reguli care trebuie respectate. Înainte de a intra în cabina de vot, trebuie să ne asigurăm că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. În caz contrar, votul va fi declarat nul. În cabina de vot, fiecare persoană trebuie să intre singură. Ştampila de vot trebuie aplicată în interiorul chenarului candidatului sau listei pe care o preferăm, altfel votul este nul. De asemenea, buletinul de vot trebuie îndoit cu pagina netipărită în afară, astfel încât numele candidaţilor să nu fie vizibile, după care el trebuie introdus în urnele special amenajate. După ce restituim ştampila, vom primi înapoi actul de identitate.
Vot monitorizat
Pentru prima dată, anul acesta, alegerile locale se desfășoară sub supravegherea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistemul fiind menit să crească transparența procesului de votare. După ce operatorul de calculator scanează actul de identitate, sistemul efectuează automat mai multe verificări, dacă ai drept de vot, la ce secție de votare îți poți exercita votul sau dacă nu ai votat la altă secție. În acest fel este eliminată posibilitatea votului multiplu și fraudarea alegerilor. De asemenea, fiind introduse datele personale în computer, prezența la vot este actualizată și raportată în timp real. Pot vota cetățenii români sau cetățenii statelor Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România și care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
Cât costă alegerile?
Potrivit Guvernului României, pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat. În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii numărul 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale. Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat.
La îndemâna alegătorilor
De pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, medieșenii pot afla la ce secție de votare sunt repartizați. În formularul disponibil la adresa www.registrulelectoral.ro, cei interesați trebuie doar să introducă numele și CNP-ului și să apese butonul „Caută“.