A trecut mai bine de jumătate de an de la reabilitarea zidurilor şi turnurilor de fortificaţie medievală din Mediaş, iar evenimentele culturale din turnuri şi promovarea turistică lipsesc cu desăvârşire. „Captive” între „Patrimoniu” şi „Cultură”, turnurile şi zidurile medievale s-au lovit şi de înverşunarea consilierilor locali PSD.
Autor: Milu OLTEAN
De aproape 8 ani a avut nevoie Mediaşul pentru a obţine finanţare pentru schimbarea la faţă a cetăţii. Când nimeni nu mai spera, aproape de încheierea împărţirii banilor europeni pentru astfel de proiecte, oraşul a prins ultimul tren, astfel că în martie 2015 a început şantierul. Pe repede înainte! Practic, ce trebuia făcut în aproape doi ani s-a făcut în nouă luni. Vorbim de 7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație, turnuri şi bastioane şi diferite alte amenajări. O investiţie de circa 6 milioane de euro. La mai bine de 6 luni de la finalizarea lucrărilor, în decembrie 2015, turnurile şi zidurile se plimbă între Direcţia Patrimoniu şi Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei şi, după ce-au fost amânate de foştii aleşi, se lovesc de opoziţia actualilor consilierilor locali PSD, dornici să pună legea la treabă. Avem cetate nouă, dar stăm cu mâinile în sân şi ne uităm la ea, aşteptând cai verzi pe pereţi.
De la Ana la Caiafa
Recepţia lucrărilor de reabilitare a avut loc în decembrie anul trecut, iar în martie 2016, pe ordinea de zi a Consiliului Local se afla un proiect de hotărâre care viza completarea inventarului domeniului public al municipiului Mediaş ca urmare a finalizării lucrărilor de investiţii „Reabilitarea turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală Mediaş” şi darea acestora în administrare către Direcţia de Cultură, de la Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei. Numai că Patrimoniul şi Cultura s-au dat cap în cap, pe motivul existenţei unui litigiu între municipalitate şi societatea care administrează Radio Mediaş, asupra Turnului Forkesch. Practic, se vorbea despre un contract de închiriere pe care îl avea societatea respectivă şi dorinţa administraţiei de a termina acel contract şi de a muta sediul radioului, cauza urmând a fi decisă de judecători. În acest context, nici reprezentanţii Direcţiei de Cultură n-au fost încântaţi să-şi ia pe cap chestiunea turnurilor şi zidurilor, aşa că proiectul de hotărâre a fost amânat pentru o dată ulterioară. Gurile rele din târg au vorbit şi despre niscaiva neconformităţi la obiectivele reabilitate, aşa că „Patrimoniul” a vrut să scape de ele, pasându-le la „Cultură”. Cireaşa de pe tort, foştii consilieri locali au decis în consecinţă: amânarea proiectului până la obţinerea mai multor informaţii.
Pasă lungă, joc de glezne
În aprilie, turnurile şi zidurile ajung din nou pe ordinea de zi, fiind aprobată doar modificarea inventarului domeniului public al municipiului Mediaş ca urmare a finalizării lucrării de investiţii „Reabilitarea turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală Mediaş”. Tot în cadrul acelei hotărâri, nr. 121 din 18 aprilie, scrie negru pe alb că imobilele monument istoric prevăzute în anexe capătă destinaţia de „obiective turistice” de utilitate publică. Dar acestea rămân în continuare în administrarea Direcţiei Patrimoniu, care bineînţeles că nu are resurse, oameni şi competenţe să facă promovare sau evenimente. În luna mai se iscă alte discuţii legate de turnuri şi ziduri şi de trecerea lor în administrarea Direcţiei de Cultură. Din nou amânare! Rămâne cum am stabilit, iar foştii consilieri locali dau o pasă lungă, în adâncime, către viitorul Consiliu Local, lăsând chestiunea turnurilor şi zidurilor medievale nerezolvată.
Dileme şi aşteptări
Era de aşteptat ca chestiunea zidurilor şi turnurilor să reapară pe agenda noilor aleşi locali, fapt care s-a şi întâmplat în şedinţa din luna iulie. În informările făcute publice de Direcţia Patrimoniu se arată că în cazul Turnului Forkesch este vorba de un litigiu privind încetarea contractului de închiriere cu administratorul Radio Mediaş şi evacuare. De asemenea, Direcţia Patrimoniu spune că Turnul Fierarilor de pe strada I. Gh. Duca este închiriat Partidului Ecologist Român, fapt care face necesară preluarea contractului de noul posibil administrator, respectiv Direcţia de Cultură. Este interesant şi punctul de vedere al directorului Direcţiei de Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei, care într-o informare adresată Legislativului local susţine că nu are suficienţi oameni pentru a se putea ocupa de turnuri şi ziduri. Dar face o serie de propuneri, respectiv crearea unui operator de turism în cadrul municipalităţii sau a unei structuri în cadrul Direcţiei, care să se ocupe de valorificarea şi promovarea patrimoniului local. Totodată, ar fi nevoie şi de fonduri pentru organizarea de expoziţii în turnuri, care includ costuri asiguratorii şi, nu în ultimul rând, cheltuieli de personal. De asemenea, recomandarea Direcţiei de Cultură este şi aceea de a elaborare a unei strategii comune de turism, care să dea o direcţie clară tuturor eforturilor în acest sens.
Ping pong printre turnuri
La şedinţa din 22 iulie, punctul de pe ordinea de zi legat de chestiunea turnurilor şi zidurilor medievale s-a transformat într-o dispută sterilă între consilieri, liberalii susţinând promovarea proiectului, iar social-democraţii clarificarea situaţiei Turnului Forkesch şi a Turnului Fierarilor. Rezultatul a mai multor minute de discuţii, de argumente şi contra-argumente? Amânare. La şedinţă au fost prezenţi 17 consilieri, din care 10 au votat „pentru“, iar cei 7 reprezentanţi PSD s-au opus. Pentru adoptarea hotărârii era nevoie de votul afirmativ a două treimi din consilierii în funcţie, adică 14. Argumentele administraţiei legate de trecerea la acţiune, de promovare şi de deschidere a turnurilor pentru populaţie şi turişti a pălit în faţa contrelor pesediste, care au invocat litigiul şi contractul de închiriere, susţinând trecerea imobilelor de la „Patrimoniu” la „Cultură” abia după rezolvarea tuturor chestiunilor.
O promisiune
Tărăgănarea colegilor de la PSD nu i-a picat tocmai bine viceprimarului Christine Thellmann, care recunoaşte că de la preluarea mandatului s-a ocupat de introducerea în circuit turistic al obiectivelor medievale. Thellmann crede că de promovare şi evenimente culturale ar trebui să se ocupe Direcţia de Cultură. „Ne-am împotmolit la două chestiuni legate de Turnul Fierarilor şi Turnul Forkesch, deşi în cadrul şedinţei le-am explicat colegilor că sunt nişte formalităţi, care nu ne împiedică să desfăşurăm activitate turistică în acele obiective. Este păcat să pierdem ce-a mai rămas din sezonul estival, deoarece nu am putut trece acest proiect. În momentul de faţă, le garantez cetăţenilor că ne vom strădui, astfel încât la viitoarea şedinţă acest proiect de hotărâre să fie din nou pe ordinea de zi şi să şi treacă, astfel încât să deschidem aceste obiective pentru medieşeni şi pentru turişti”, promite edilul.
Obligaţii către UE
Christine THELLMANN |
Viceprimarul a mai explicat şi că municipalitatea şi-a asumat anumite obligaţii pentru finanţarea venită din fonduri europene, iar acestea trebuie respectate. „Trebuie spus că noi, ca municipalitate, în urma investiţiei derulate pe fonduri europene, avem o serie de chestiuni de îndeplinit, raportări de făcut către UE, trebuie să creăm 20 de locuri de muncă pentru aceste obiective turistice. Mai mult decât atât, trebuie să facem raportări legate de numărul de turişti, de evenimentele care au avut loc în aceste obiective, iar în momentul de faţă acest lucru nu se poate realiza. Asta pentru că, în mod logic, Serviciul Patrimoniu nu are oamenii necesari şi nici nu are în obiectul de activitate desfăşurarea unor acţiuni culturale sau care ţin de promovare turistică. Tocmai din acest considerent, e logic ca de aceste activităţi să se ocupe Direcţia de Cultură. Ne-am împotmolit la două chestiuni, dar pentru care am garantat în şedinţa de Consiliu că vom găsi rezolvare. Din nefericire, nu a existat înţelegere. Am putea spune că cheile sunt la noi, dar mâinile ne sunt legate”, conchide Christine Thellmann.
Meci încheiat
Legat de „meciul” dintre Direcţiile din Primărie asupra turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală, viceprimarul Christine Thellmann dă asigurări că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. „A fost un «meci», dar în momentul de faţă este altă echipă la Primărie. Avem viziune, vrem să facem turism, pentru că Mediaşul este un oraş care are potenţial. «Meciul» s-a încheiat, iar turnurile şi zidurile vor trece în administrarea Direcţiei de Cultură. Nu avem ce să discutăm din punctul acesta de vedere, acesta este mersul firesc. Ne-am mai uitat şi noi în stânga-dreapta, după modelul altor oraşe, precum Sibiu, Oradea, Blaj, care au făcut performanţă în turism, pentru că n-am inventat noi roata. «Meciul» s-a încheiat, dar din păcate am constatat că ne-am blocat tocmai la noi, mă refer la Consiliul Local, la colegii din grupul PSD, care n-au vrut să înţeleagă acest lucru. Nu e nimic, suntem perseverenţi şi vom găsi cu siguranţă o soluţie. Oricum, e păcat că pierdem timp”, a subliniat Thellmann.