Colaborarea strânsă dintre comuna Șeica Mare și orașul englez Chard va continua, cu siguranță, și în anii următori. „Putem fi mândri de acest moment“, spun edilii celor două comunități.
Autor: Aurelian LUNGU
Încă din 1994, englezii din Chard și-au concentrat atenția asupra comunității de la celălalt capăt al Europei. După câțiva ani în care relațiile bilaterale s-au mai „răcit“, în perioada fostului primar, din Șeica Mare vin vești tot mai bune. Autoritățile locale sunt decise să ducă mai departe parteneriatul care s-a desfășurat, mai întâi informal, de mai bine de două decenii. Deși Marea Britanie se îndreaptă vertiginos spre ieșirea din Uniunea Europeană, această decizie politică nu va afecta într-o măsură semnificativă înfrățirea dintre Șeica Mare și Chard.
„Project Romania“ aniversează un sfert de secol
La câteva luni după ce englezii din Chard, inclusiv primarul actual, Dave Bulmer, au vizitat Șeica Mare și satele aparținătoare, pentru a-și reconfirma interesul de a se implica în viața comunității, o delegație din Șeica Mare a întors vizita. Astfel, primarul Nicolae Șușa și viceprimarul Florin Benghea au condus delegația care s-a aflat în Chard și împrejurimi la sfârșitul lunii august. „Importanța acestor vizite stă în faptul că, în această perioadă, aniversăm 25 de ani de funcționare a asociației «Project Romania», o bornă-cheie de care putem fi mândri, atât noi, cei din Chard, cât și cei de la Șeica Mare“, a apreciat primarul Dave Bulmer. Motiv de mândrie este buna colaborare și pentru Nicolae Șușa. „Este un lucru mare că ne bucurăm de prietenia «fraților» noștri englezi, care sunt alături de Șeica Mare de atâta vreme“, a mărturisit edilul comunei Șeica Mare.
Recepție pentru oaspeții din Șeica Mare
Vizita delegației din comuna transilvăneană nu a trecut neobservată în Chard. Potrivit publicației View News, delegația a aterizat pe aeroportul londonez Luton, iar a doua zi a fost întâmpinată la Londra de primarul Dave Bulmer și primărița Marilyn Page, alături de care au făcut un tur al tuturor obiectivelor turistice din capitala Albionului. Apoi s-au deplasat către Chard, unde primarul a oferit o recepție în cinstea românilor, la sala festivă Guildhall. „La acest moment festiv a participat un număr mare de demnitari din regiune și a fost un mare succes“, notează View News. La sfârșitul săptămânii, cei din Șeica Mare au avut ocazia să se bucure de evenimentele din cadrul Chard Summer Festival (Festivalul Verii din Chard - n.red.) și au participat la parada care a traversat orașul, sâmbătă seara, înainte de aprinderea Farului care este un simbol al orașului. Oaspeții din România au fost prezenți și la slujba religioasă a Bisericii Bunului Păstor din Chard, ai cărei enoriași s-au implicat întotdeauna în acțiunile de ajutorare prin „Project Romania“. Slujba a fost urmată de un prânz festiv oferit de parohie. De asemenea, delegația din Șeica Mare a vizitat împrejurimile orașului Chard. „Românii au avut noroc de vreme foarte bună în timpul vizitei lor în Marea Britanie. Unul dintre ei ne-a mărturisit: «Vremea a fost o problemă, pentru că noi eram pregătiți de timp ploios în Anglia și ne-am adus o mulțime de haine groase»“, încheie într-o notă veselă jurnaliștii britanici. View News a mai scris că, pentru acțiunile de ajutorare cuprinse în proiectul „Project Romania“, grupul Chard Churches Together contribuie lunar cu aproximativ 1.000 de lire sterline.
Proiectul România
Organizația nonguvernamentală britanică „Project Romania“ a fost înregistrată în 1994 de către comunitatea ecumenică Chard Churches Together și este condusă de reprezentanții celor opt parohii din Chard, dar se bazează și pe contribuțiile multor englezi din alte zone ale Regatului Unit. Scopul fundației este să răspândească preceptele iubirii creștinești în rândul localnicilor din Șeica Mare, în special prin ajutorarea copiilor și a celor mai săraci și vulnerabili localnici din comună, prin acțiuni sanitare, încurajarea acțiunilor educaționale și a inițiativelor culturale, cum sunt cele legate de muzica și dansurile tradiționale, dar și cu ajutor bănesc, atunci când este nevoie. „Localnicii sunt încurajați să lucreze și să-și întrețină familiile. Munca fundației a fost foarte amplă în ultimii 20 de ani și s-au dezvoltat multe programe umanitare în cele cinci sate ale comunei: Șeica Mare, Calvaser, Boarta, Ștenea și Buia. Când copiii au nevoie de alimente, medicamente sau un loc cald unde să-și poată face temele, «Project Romania» vine în ajutor. În 2005, minunatul centru comunitar numit de români «Centrul Speranței - Curcubeu» a fost inaugurat în prezența europarlamentarului Graham Watson. Plănuim să extindem clădirea, pentru ca ea să fie și un centru rezidențial complet funcțional și un loc de întâlnire pentru localnici“, spun reprezentanții „Project Romania“. În 2008, când Șeica Mare s-a înfrățit cu orașul Chard, o delegație din comuna transilvăneană care a reprezentat întreaga comunitate a fost prezentă la ceremonia oficială din Chard, iar un grup de 34 de copii a prezentat dansuri tradiționale. „Vizita lor a fost un succes remarcabil“, amintesc partenerii englezi. „După atâția ani, știm că drumul de acum încolo va fi diferit, dar la fel de interesant“, conchid aceștia.