"Retroparada toamnei" a ajuns, sâmbăta trecută, în municipiul de pe Târnava Mare. Pentru prima dată... dar nu și ultima!
Autor: Alex PÎNTEA
Centrul istoric al Mediaşului a fost animat de prezenţa unor maşini cu o vechime impresionantă, dar care funcţionează încă foarte bine. Evenimentul a fost organizat de către Retromobil Club România şi s-a desfăşurat simultan în 27 de oraşe din întreaga ţară.
Prima dată la Mediaş
Sâmbăta trecută în Piaţa Regele Ferdinand I au putut fi admirate circa 20 de autoturisme vechi, unele fabricate chiar în urmă cu mai bine de cinci decenii. Maşini Mercedes, Volkswagen, Dacia şi chiar un Cadillac din anul 1960 au poposit pentru două ore în municipiul de pe Târnava Mare. „Am denumit-o «Retroparada Toamnei», pentru că există și una a primăverii, iar aceasta de toamnă încheie lanțul de întruniri din cadrul Retromobil. Este ultima, pentru că vremea este tot mai rece și băgăm mașinile la «hibernare». Anul acesta, Mediașul și Satu Mare au fost incluse în premieră în program, iar de la an la an aria orașelor s-a tot extins. Retromobil se extinde și are filiale în toate județele din țară”, a precizat Octavian Giurgiu, președintele Retromobil România, filiala Sibiu.
Încântaţi de oraş
Medieşenii au venit în număr mare în centrul istoric pentru a admira maşinile de epocă, multe dintre ele fabricate înainte ca ei să se nască. Interesul ridicat al acestora, dar şi frumusețea orașului, i-a determinat pe organizatori să promită că vor reveni şi anul viitor, iar municipiul de pe Târnava Mare va fi din nou inclus în circuitul organizat de către Retromobil Club România. „Anul acesta s-a organizat Retroparada Toamnei în 27 de orașe și vedem ce va fi la anul. Cu siguranță vom reveni la Mediaș, pentru că ne-a plăcut și partea frumoasă, este și mișcarea, drumul încoace ne-a plăcut foarte mult. Nu mai facem o întrunire atât de statică, doar să ne plimbăm printre mașini să le vedem, ne și mișcăm cu ele și cu siguranță o să revenim la Mediaș!”, a promis Giurgiu.
Pasiune pentru vehicule istorice
Asociaţia naţională a posesorilor şi restauratorilor de vehicule istorice, Retromobil Club România, a luat fiinţă în primăvara anului 1998. Atunci, 21 de pasionaţi de vehicule istorice s-au reunit la Bucureşti şi au hotărât fondarea unei asociaţii care să fie organizată şi să funcţioneze după principiile grupărilor similare din ţările cu tradiţie în domeniu. Activitatea clubului se constituie în prezent într-un demers cultural, de instruire a noilor generaţii cu privire la istoria automobilului, România numărându-se printre primele zece ţări din Europa care au introdus automobilul şi fiind a şasea ţară în care s-au organizat curse de automobile. Membrii clubului deţin peste 700 de vehicule istorice, dintre care mai mult de 10 la sută au fost fabricate înainte de 1944, o performanţă, date fiind exporturile masive de după deschiderea graniţelor.