Festivalul Culturii Ortodoxe se va desfăşura în perioada 22-23 octombrie şi va fi organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Mediaş, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Mediaşul nostru“. Festivalul se bucură de binecuvântarea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, care va fi prezent în municipiul de pe Târnava Mare cu această ocazie. Manifestările din cadrul festivalului se vor desfăşura la Sala Traube.
Autor: Alex PÎNTEA
Ziua de sâmbătă, prima a Festivalului Culturii Ortodoxe, va debuta la ora 13, cu mai multe spectacole de teatru pentru copii. Vor participa trupe de teatru din Ernea, Valea Viilor şi Dumbrăveni. Ulterior, la ora 17.00, este programată deschiderea oficială, urmată de conferinţa intitulată „Martirii creştini ai Rezistenţei anticomuniste“. Aceasta va fi susţinută de către istoricul Marius Oprea, creator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului Bucureşti. La începutul acestui an, Marius Oprea a început o serie de conferinţe itinerante în ţară, având drept subiect atât victimele regimului comunist, cât şi aspecte inedite din istoria pre şi post decembristă a Securităţii în România. Seara se va încheia cu piesa „Două surori ca două nurori“ de Matei Mircioane, prezentată de trupa „Neica“ din Coştei, Serbia.
Pricesne şi teatru
Ziua de duminică va debuta pe scena Sălii Traube la ora 15.00, cu un concert de pricesne şi muzică populară, susţinut de către corul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ al Catedralei Ortodoxe Române Mediaş şi corala bărbătească „Gheorhe Şoima“ a Protopopiatului Ortodox Român Mediaş. De departe cel mai neobişnuit moment al festivalului îl vor reprezenta întâmplările puse în scenă de Trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan“ din comuna Şanţ, județul Bistrita Năsăud, unicat în Europa. Cei opt membri ai trupei nu au nici un fel de studii de actorie, iar ceea ce pun în scenă nu sunt piese conform unor texte scrise. Este vorba doar de talentul de a improviza, pe baza unor întâmplări din realitatea imediată. Programul festivalului va fi întregit de două expoziţii, deschise, timp de două zile, în foaierul Sălii Traube. Este vorba de o expoziţie cu vânzare, de icoane pictate pe pietre de râu şi una de fotografii de la Muntele Athos şi din Ţara Sfântă.
Pictura pe pietre realizată de artista hunedoreancă Anna Ionașcu va fi una dintre atracțiile festivalului |
Plus valoare intelectuală
Festivalul Culturii Ortodoxe este în viziunea organizatorilor un eveniment care va aduce un plus comunităţii medieşene. Protopopul Ovidiu Găban, de la Protopopiatul Ortodox Român Mediaș, a acceptat imediat parteneriatul cu Asociația Culturală „Mediașul nostru“. „Am acceptat fără rezerve parteneriatul cu Asociația Culturală «Mediașul nostru» în organizarea acestui festival, pentru că știam, din colaborări anterioare, că această asociație e una dintre cele căreia îi pasă în ce fel de societate trăim. Sunt oameni serioși, onești, ale căror activități nu vizează o imagine instituțională“, a mărturisit protopopul Ovidiu Găban.
Premieră locală și națională
La rândul său, Mircea Hodârnău, președintele Asociației Culturale „Mediașul nostru“, susține că organizarea Festivalului Culturii Ortodoxe a fost o adevărată provocare, în condiţiile în care este vorba de o premieră în peisajul cultural al țării. „Lumea te privește cu uimire când alături cei doi termeni, festival și ortodoxie. Evenimentele culturale, în general, sunt un liant pentru comunitatea medieșeană. Trist este că unii nu își dau seama de acest lucru și tratează cultura ca pe o Cenușăreasă. Un astfel de festival, care include evenimente precum conferințe, expoziții de arte plastice neconvenționale și de fotografie, concerte de pricesne și piese de teatru țărănesc, implică o derulare de forțe mai mare. Avem norocul că suntem o echipă care nu a renunțat la această idee, în ciuda piedicilor de tot felul. Sperăm să transformăm acest eveniment într-o tradiție la Mediaș, un oraș în care, de 750 de ani, trăiesc alături români, sași, maghiari și alte naționalități“, a explicat Hodârnău.
Ovidiu GĂBAN | protopop: „Orice proiect care aduce comunității un plus de valoare intelectuală, culturală, spirituală e de nerefuzat! Acest festival chiar sperăm să fie un câștig pentru ascultători, privitori și trăitorii momentelor artistice.“