Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap (CRRPH) Mediaş a aniversat cinci ani de activitate. Cu acest prilej, a fost organizată Ziua Porţilor Deschise la sediul instituţiei de pe strada Luncii. La manifestare a participat și Laura Vâlsan, directoarea DGASPC Sibiu.
Autor: Alex PÎNTEA
Invitaţii care au trecut pragul centrului au avut ocazia să cunoască beneficiarii și activitatea, să vadă o expoziţie cu obiecte realizate de către beneficiari, dar şi un program artistic pregătit de aceştia în colaborare cu Ansamblul „Perla Târnavelor“ Mediaș.
5 ani de activitate
CRRP Mediaş se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu şi în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De cinci ani, misiunea sa este aceea de a furniza servicii specifice de asistenţă socială, medicală, psihologică şi de recuperare pentru persoane adulte cu dizabilităţi.
Săptămâna trecută, instituţia a aniversat cinci ani de activitate, prilej cu care şi-a deschis porţile pentru toate persoanele interesate. Vizitatorii care i-au trecut pragul au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară activitatea, o expoziţie cu lucrări executate de beneficiari, dar şi un program artistic deosebit oferit de beneficiari alături de membrii Ansamblului „Perla Târnavelor“ Mediaş. „Am pregătit un program artistic, dar şi o expoziţie cu produse confecţionate de beneficiari sub îndrumarea instructorilor. Am organizat Ziua Porţilor Deschise, un eveniment care a marcat împlinirea a cinci ani de existenţă, a cinci ani de activitate“, a explicat Mircea Brînda, directorul centrului.
Integrare socio-profesională
La evenimentul de la Mediaş a fost prezentă și Laura Camelia Vîlsan, directorul general al Direcției de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Sibiu. Aceasta este de părere că persoanele cu dizabilităţi merită mai multă promovare, dar şi să fie implicate activ în viaţa comunităţii. „Aceşti cinci ani reprezintă o continuitate în a demonstra că persoana cu dizabilităţi este în centrul atenţiei tuturor. În general, această zi este doar un gest mic, dar important pentru a arăta că persoanele cu dizabilităţi merită mai mult, merită promovate în viaţa comunităţii noastre. Este nevoie ca autorităţile locale, societatea civilă, inclusiv angajatorii din zonă să înţeleagă faptul că dezvoltarea sectorului de economie socială este esenţială pentru a atrage forţă de muncă din cadrul acestor persoane vulnerabile. Pentru cele 15.135 de persoane cu dizabilități, dintre care 1.907 sunt din Mediaș, avem responsabilitatea socială și colectivă de a încuraja dezvoltarea economiei sociale în județul Sibiu“, a explicat Vîlsan.
50 de beneficiari
Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Mediaş are un număr de 50 de beneficiari, persoane adulte cu handicap vizual, mintal şi locomotor, din care 18 sunt femei. Aceştia nu au susţinători legali şi posibilităţi materiale de asigurare a întreţinerii în propria familie, sunt dependenţi de serviciile sociale de bază şi au domiciliul în judeţul Sibiu sau alte judeţe din ţară. Ceilalți beneficiari care nu desfășoară o activitate salariată sunt implicați în activitățile de ergoterapie/terapie ocupațională din centru.