Medieşeanca Elena Maria Lază este absolventă de design vestimentar la Berlin, iar ambiţia ei este să aducă un strop din spiritul şi tradiţia românească în moda internaţională. Pentru munca ei şi lucrarea de licență „Conținut și formă în arta populară românească”, pe baza căreia a dezvoltat și creat o colecție vestimentară, medieşeanca a fost printre nominalizaţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate la competiţia pentru excelenţă academică în străinătate.
Autor: Milu OLTEAN
Moda şi designul vestimentar reprezintă un domeniu viu şi dinamic, în care creativitatea şi inovaţia, precum şi reinterpretarea unor anumite modele sunt literă de lege. Într-o competiţie acerbă pentru a promova stiluri şi tendinţe, culori şi linii, lumea designului vestimentar este una complexă, care ascunde muncă multă dincolo de aparenţele reflectoarelor de pe scenă. Medieşeanca Elena Maria Lază are 23 de ani şi este proaspăt absolventă a University of Applied Science Berlin Germania, facultatea de design vestimentar. Maria este la început de drum într-o industrie spectaculoasă, iar ambiţiile ei sunt mari. Medieşeanca vrea să aducă un strop din sufletul românesc în designul vestimentar internaţional şi să promoveze în lume o Românie care nu se vede la televizor.
Pasiune din copilărie
De cinci ani, Elena Maria Lază a învăţat ce înseamnă dorul de casă, într-o experienţă care a schimbat-o ca om şi care a făcut-o să-şi caute „rădăcinile”. Maria a ales să studieze designul vestimentar la Berlin, într-un oraş despre care se spune că este, la ora actuală, un reper în ceea ce înseamnă arta şi industriile creative din Europa. Pasiunea din copilărie pentru meşterit hăinuţe pentru păpuşi a îndemnat-o să meargă mai departe şi să-şi caute drumul în viaţă făcând ceea ce-i place: design vestimentar. „Pasiunea pentru design e veche, a început de când am fost foarte mică şi făceam haine pentru păpuşa mea Barbie. Dar pentru prima dată când am simţit cu adevărat că pot să fac ceva serios, cred că a fost prin clasa a IX-a. Am primit o maşină de cusut şi mi-am cusut o rochiţă. Mama mi-a spus că dacă voi reuşi să croiesc acea rochiţă după cum văzusem un model în oraş, mă va susţine şi chiar mă va ajuta să merg la un curs de croitorie. Spre marea mea bucurie, chiar mi-a ieşit o rochiţă frumoasă, aşa că am mers să învăţ croitorie, să învăţ tehnică, să învăţ cum anume se lucrează. Am vrut să văd dacă îmi place şi cred că vreun an şi jumătate am fost la Copşa Mică, la o croitoreasă, Anghel Marcela. Am mers în fiecare săptămână câte 4 ore şi aşa am învăţat croitoria”, ne-a povestit Maria.
Zece pe un loc la Berlin
Elena Maria Lază este absolventă a Liceului „Stephan Ludwig Roth“ din Mediaş, promoţia 2012, secţia filologie limba germană, iar dorinţa ei a fost să continue studiile superioare tot pe filiera germană. Era decisă să meargă la design vestimentar, dar cum n-a găsit în ţară nicio facultate cu profilul în limba germană a luat calea străinătăţii. Aşa a ajuns la Berlin. Maria îşi aduce aminte că perioada de admitere a fost una foarte intensă, pe mai multe luni, cu o serie de probe şi prezentări de proiecte. „N-a fost uşor deloc, pentru că perioada de selecţie a durat vreo 6-7 luni. În primul rând a trebuit să am o practică făcută înainte de începerea studiului, iar mie mi-a folosit foarte mult practica de la doamna Marcela. Au mai fost apoi trei probe, o temă de casă în care să prezentăm o colecţie, au urmat examene, interviu, prezentare portofoliul de lucrări. A fost o etapă de selecţie complexă, dar în cele din urmă am reuşit să fiu printre cei admişi”, povesteşte medieşeanca. Bucuria Mariei a fost cu atât mai mare cu cât concurenţa a fost aprigă: 10 pe un loc. „M-am bucurat extraordinar de tare, asta şi pentru că nu avusesem pe cineva care să mă sfătuiască ce şi cum trebuie să fac, ce să pregătesc, cum să arate o mapă pentru Facultatea de Design. Am făcut intuitiv, după cum am crezut, după cum am găsit pe Internet. Am fost 10 pe loc la admitere, aşa că am fost extraordinar de fericită să fiu printre cei aleşi”, spune Maria Lază.
Studenţie, muncă multă
În primăvara anului 2013, medieşeanca îşi începea aventura la University of Applied Science Berlin Germania, Facultatea de Design vestimentar. Fără niciun coleg român în an, fără niciun român în toată facultatea. Maria povesteşte că toţi cei vreo 30 de colegi de an se aşteptau la o experienţă uşoară, la cursuri facile şi mult timp liber. Dar au avut de înfruntat contrariul. „A fost foarte multă muncă, stres, au fost zile în care îmi doream să mai fie o oră în plus pe lângă cele 24, să pot lucra să termin proiectele. Mi-a plăcut foarte tare faptul că facultatea noastră a fost foarte concentrată pe practică, am avut cursuri care ne-au dezvoltat creativitatea, am lucrat în laboratoare la maşina de cusut sau la calculator, totul foarte practic. Pentru mine a fost perfect, stresant, dar foarte multă muncă. Designul nu a fost mai uşor decât altceva, dar în mod cert facultatea te pregăteşte pentru situaţiile pe care le întâlneşti în viaţă, în activitatea de designer”, spune Elena Maria Lază.
Dorul de casă, temă de licenţă
Maria a absolvit facultatea în toamna anului trecut, iar calificarea obținută este Bachelor of Arts încheiat cu nota 1,5 (foarte bine). Pentru tema de licenţă, a ales să se inspire din tradiţiile româneşti, iar lucrarea sa „Conținut și formă în arta populară românească” a fost foarte apreciată de profesori şi de colegi. „Totul a plecat de la un mare dor de casă. Eşti plecat din ţară, de lângă cei dragi... te marchează. În acelaşi timp, am intrat în contact cu oameni din multe ţări, am cunoscut culturi diferite, iar asta m-a îndemnat să-mi cunosc mai bine «rădăcinile», să ştiu cine sunt, ce identitate am, ce amprente sunt în sufletul meu. Am început să ascult «Subcarpaţi», veneam în vacanţă acasă şi mama îmi arăta cămăşi tradiţionale pe care le cosea cu femei de la Valea Viilor, îmi vorbea de şezătoare. Mi s-a părut fascinant şi mi-am zis că trebuie să merg pe linia aceasta. Am citit mai mult despre tradiţiile noastre, despre modele tradiţionale, am zis că aceasta e tema lucrării mele de licenţă. Profesorii au fost foarte încântaţi de ideea mea, chiar profesoara care mi-a coordonat lucrarea s-a bucurat pentru că am mers spre «rădăcinile» mele, aşa cum mi-a mărturisit că a făcut şi ea, în tinereţe, când a folosit aceeaşi cale, însă spre tradiţiile din spaţiul german”, povesteşte Maria.
Început de drum
După facultate, medieşeanca este convinsă că se află în faţa unui drum lung, pentru că are multe de învăţat pentru a deveni un adevărat designer vestimentar. Ambiţiile ei sunt să dezvolte o colecţie proprie şi să ducă mai departe ideea din lucrarea de licenţă. „Drumul e destul de dificil, momentan fac o practică în Dusseldorf şi încerc mai departe să lucrez şi la creaţii proprii. Pe viitor, mi-aş dori să dezvolt o colecţie mai amplă pe baza lucrării de licenţă, să duc esenţa a ceea ce m-a inspirat din tradiţia românescă cât mai departe. Feedback-ul a fost bun, aşa că eu cred că merită. Mi-aş dori ca într-o zi să am colecţia mea, marca mea, un atelier unde să se lucreze şi să se producă, dar e nevoie de multă muncă şi experienţă. Viitorul stă sub semnul muncii. Sunt într-o perioadă de muncă şi acumulări, drumul e lung, dar mă bucur că fac ceea ce îmi place”, ne-a mărturisit Maria.
Gala Studenţilor Români din Străinătate 2017
Pentru munca sa şi tema lucrării de licenţă, Elena Maria Lază a fost printre nominalizaţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate, categoria Arte, la competiţia pentru excelenţă academică în străinătate, în cadrul unei Gale care a avut loc în ianuarie la Palatul Parlamentului. „N-am ajuns la Gală, dar am fost mândră şi bucuroasă că munca mea a fost recunoscută. M-am bucurat că ecourile lucrării mele de licenţă au trecut de zidurile facultăţii şi asta mi-a dat multă energie să merg înainte”, spune Maria Lază.
Elena Maria LAZĂ | designer: „Cei care se gândesc să meargă în străinătate trebuie să ştie că îi aşteaptă un drum greu, pe care de multe ori vor fi singuri... E nevoie de putere şi ambiţie. Dorul de casă te apasă, problemele parcă nu se sfârşesc uneori, dar cu motivaţie şi ambiţie, cu sacrificii trebuie să treci de toate. Trebuie să ai răbdare, să iei totul pas cu pas. Cu muncă şi seriozitate vei avea parte de satisfacţie, pentru că vei fi apreciat. Este important să ai scopuri, să ştii pentru ce eşti acolo, să ştii pentru ce lupţi, pentru ce faci sacrificii. Orice greutate e de trecut, atunci când te gândeşti că eşti pe drumul ales de tine.”