Sâmbăta trecută a avut loc o acțiune de plantare în zona Graia de Sus, organizată de către Primăria Mediaș, în parteneriat cu Asociația „Creștem România Împreună” şi Ocolul Silvic din municipiul de pe Târnava Mare. Au participat 380 persoane, care au plantat 3.000 puieți. O altă acțiune, organizată de către Asociația Mediașul Verde, a avut în aceeaşi zi, fiind plantați 743 de copaci, câte unul pentru fiecare copil născut pe parcursul anului trecut în municipiul Mediaș. Plantările au avut loc lângă eleșteu, în zona Valea Moșnei și în zona Brașoveana.
Autor: Alex PÎNTEA
Câteva sute de persoane au participat la o acţiune de reîmpădurire de mare amploare. Sâmbătă dimineaţă, Piaţa Corneliu Coposu s-a umplut de voluntari care au răspuns apelului lansat de către municipalitate, care a şi asigurat transportul gratuit până în zona Graia de Sus, acolo unde a avut loc plantarea de puieţi oferiţi de către Ocolul Silvic Mediaş.
Acţiune de reîmpădurire
În total, un număr de 380 persoane de toate vârstele au participat la această acţiune, care a fost una de reîmpădurire. Practic, au fost plantaţi 3.000 de puieţi forestieri, înlocuindu-se vechea generaţie de pădure cu una nouă.
GHEORGHE ROMAN | primar: „La apelul nostru, sute de medieşeni au venit să planteze copaci. Este un lucru pozitiv, le mulţumesc sponsorilor care ne-au ajutat, Ocolului Silvic, cadrelor didactice care s-au implicat în această acţiune şi, sigur, tuturor copiilor care au ales să fie prezenţi în această zonă. Noi am primit o invitaţie de la o fundaţie care are un program naţional, ne-au întrebat dacă suntem de acord să colaborăm pentru această acţiune, am fost de acord şi mă bucur tare mult că atât de mulţi medieşeni au venit.“
Un copil, un copac
O altă acţiune de plantare de pomi s-a desfăşurat în aceeaşi zi pe raza municipiului de pe Târnava Mare. Asociaţia Mediaşul Verde a decis ca, pentru fiecare copil născut în anul 2016 în oraş, să planteze câte un arbore. „Pentru fiecare dintre cei 743 de nou-născuţi în anul 2016 în municipiul Mediaș am plantat câte un copac. Am plantat pomii peste drum de eleșteu și peste Valea Moșnei, dar şi în zona Brașoveana. Au fost invitaţi în special cei care au un copil născut în 2016 și care pot «adopta» câte un copac pentru a îl îngriji. Mulțumim Primăriei Mediaș și în special primarului Gheorghe Roman care ne-a sprijinit în acest demers“, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Mediaşul Verde.
Rădăcini la Mediaș
Proiectul Mediaşul Verde a prins contur în clasa a X-a filologie din cadrul Liceului Teoretic „Axente Sever“ Mediaș, în colaborare cu profesorul Elena Roman. Cei care au aderat la el şi-au dorit să schimbe ceva în percepţia oamenilor despre natură şi, în acelaşi timp, să tragă un semnal de alarmă cu privire la tăierile de arbori. „Dorim să îmbinăm plăcutul cu utilul și astfel am realizat acest proiect, prin care ne propunem să plantăm câte un pom pentru fiecare nou născut din oraș într-un an. Vrem ca atât copii, cât și oamenii adulți să prindă rădăcini în acest loc și să știe că oriunde ar pleca în lumea asta, au un pom la Mediaș care îi așteaptă. De asemenea, vrem să facem un apel la tăierea abundentă a pomilor și neînlocuirea lor. Sperăm ca prin acest proiect realizat în parteneriat cu Primăria Mediaș să facem o schimbare în percepția oamenilor despre natură și să îi mobilizăm în acordarea unui timp mai lung spre această problemă“, mai spun cei de la Mediaşul Verde.