Pasiunea medieşencei Teodora Popa pentru „sportul minţii” a propulsat-o între primele 12 jucătoare din ţară la Olimpiada Naţională a sportului şcolar. Eleva de la liceul „Axente Sever“ joacă din plăcere, fără a visa la carieră în domeniu, însă este de părere că şahul, dincolo de a fi un sport, înseamnă şi o filosofie de viaţă.
Autor: Milu OLTEAN
La 17 ani, Teodora Popa are o maturitate care te ia prin surprindere. Vorbeşte concis şi fiecare cuvânt pare calculat, asemeni unei mutări pe tabla de şah. De fapt, „sportul minţii” o defineşte pe eleva din clasa a XI-a – profil Ştiinţele naturii, de la liceul „Axente Sever“, atât în ceea ce priveşte rezultatele foarte bune obţinute la masa de joc, cât şi în ceea ce priveşte modul în care se raportează la viaţa de zi cu zi. Teodora, care s-a calificat la fazele naţionale a trei Olimpiade diferite în acest an, mărturiseşte cu sinceritate că, pentru ea „şahul este o reflectare a vieţii în 64 de pătrate”.
O pasiune „explozivă”
Teo iubeşte şahul de când era foarte mică, ba chiar îşi aduce aminte, cu plăcere, de partidele pe care le juca în vacanţele de vară cu unchiul ei. Văzând-o pasionată de jocul cu piese albe şi negre, mama sa a dus-o la clubul Tera Şah Mediaş, sub îndrumarea antrenorului Emil Deliman. „Șahul încă îl învăț, e mare diferență între ce jucam cu unchiul meu și șahul pe care îl înveți meticulos, cu studiu, cu metode. E mult mai greu... De exemplu, când eram mică, credeam că e îndeajuns să știu să mut piesele și gata, pot să joc. Dar, de fapt, nu e chiar așa simplu și tot timpul ai ceva de învățat. Niciodată nu te opreşti din învăţat”, ne-a spus Teodora Popa. La scurt timp după ce a început şahul la club, Teo a avut un salt extraordinar şi a trecut de la categoria „neclasificaţi” la categoria a II-a, pe care o are şi în prezent. „Am avut o «explozie», ca să spun așa, am progresat foarte repede. Am reușit această performanță după mai multe concursuri și învingând tot mai mulți adversari cu rating internațional. Am ajuns să fac și eu rating internațional, actualul meu rating fiind de 1519. Eram la sfârșitul clasei a IV-a, nu aveam atâtea teme, am avut destul timp la dispoziție să studiez individual. Am început să văd altfel tabla de șah, am făcut un salt destul de mare, deodată am început să înving adversari pe care înainte nu-i puteam învinge. A fost muncă și individual și la club”, ne-a povestit tânăra performeră.
Succese din pasiune
Se amuză când îşi aduce aminte de prima prezenţă la un concurs, chiar la câteva luni după ce a început şahul la club. A pierdut în faţa unui coleg, la un concurs desfășurat la Olăneşti. Însă a continuat să muncească intens, iar apoi au venit şi rezultatele. Mai întâi în 2011, la Cluj Napoca, unde medieşeanca a câştigat locul 3 la un concurs cu 70 de concurenţi. An după an, palmaresul i s-a îmbogăţit cu rezultate bune la diferite concursuri şi competiţii din ţară. „În fiecare an mergem la Openul de la Petroșani, iar în 2013 am câștigat concursul de juniori. Din acel moment, am intrat în concursurile de seniori. Joc la seniori, cu oameni mari, cu adulți, asta în condițiile în care eu sunt încă un copil. În 2015 am participat la Campionatul Național pe echipe mixte, unde am obținut locul al doilea, alături de echipa mea, formată din patru jucători. Sunt multe competiții câștigate, multe concursuri. Pentru mine, șahul e o pasiune, o mare plăcere. Deși am studiat, am concurat, nu m-am gândit niciodată să fac din acest sport o meserie. Mai ales după ce am intrat la liceu, am avut mult de învățat, teme de făcut, iar șahul a trecut în plan secund. Am progresat mai încet față de alți adversari. M-am concentrat pe școală, iar la șah am evoluat mai încet”, ne-a povestit eleva de la liceul „Axente Sever“.
Triplă olimpică naţională
Pentru că şahul reprezintă pasiunea ei, Teodora a concurat la această disciplină în cadrul Olimpiadei Sportului Școlar şi a ajuns la faza naţională, fiind singura reprezentantă a judeţului Sibiu. Totodată, Teo s-a calificat şi la faza naţională a Olimpiadei de geografie, precum şi în faza naţională a Olimpiadei de religie. „Am participat la şah şi la geografie, la religie n-am putut să merg, pentru că se suprapuneau datele de concurs. La şah a fost frumos, pentru că am concurat cu adversare puternice, care practică şahul de performanţă şi au participări la competiţii naţionale şi internaţionale. Nu m-am lăsat, de acasă mi-am propus să câştig jumătate din punctele pentru care joc. Am jucat 7 partide şi am câştigat 4 puncte, deci mai mult decât mi-am propus. Am terminat competiţia pe locul 12 din 33 de concurente. La geografie am fost tot în prima jumătate a clasamentului naţional”, ne-a povestit Teodora Popa.
Jocul de-a viața
Pentru Teodora, şahul este mai mult decât un sport, este o adevărate filosofie de viaţă. Şi asta pentru că te transformă într-un om echilibrat, care îşi cumpăneşte atent paşii şi care îşi asumă deciziile. Tânăra este de părere că ne-ar putea fi mai bine în viață dacă am ști să jucăm șah și ne-am ghida alegerile după anumite reguli. „Șahul este ca o reflectare a vieții prin cele 64 de pătrate. Alegerile pe care le facem noi, în viață, au principii asemănătoare cu alegerea mutării corecte în șah. Adică, avantaje și dezavantaje. Merită sau nu merită? Dacă faci o anumită alegere, îți iei o anume responsabilitate. Trebuie să te gândești dinainte la ce s-ar putea întâmpla. Fiecare lucru pe care îl facem trebuie să aibă un anumit scop, exact ca în șah. Toate piesele trebuie să se coordoneze, dacă nu există un anumit plan nu ai nimic și vei pierde partida”, crede Teodora.
„Şah cu Teo”
Teodora este o tânără implicată în viaţa comunităţii, care participă la o serie de activităţi de voluntariat, ori de câte ori are ocazia. Ba mai mult, se implică şi în iniţierea în şah a „prichindeilor” din oraş. „Am legat șahul de voluntariat prin programul «Șah cu Teo», desfășurat la sediul Bibliotecii Municipale «Stephan Ludwig Roth» din Mediaș. Am început cu un curs de inițiere în tainele șahului, adresat copiilor între 8 și 10 ani, iar de săptămâna trecută am început să lucrez și cu cei de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Mediaş. Îmi place mult să lucrez alături de copii, pentru că îmi dezvoltă răbdarea. E o provocare pentru mine, pentru că trebuie să-i învăț eu pe alții, asta după ce ani la rând eu am fost învățată. Șahul ajută foarte mult și e păcat să nu fie promovat. Eu mereu am pledat pentru șah, pentru intrarea lui în școli, măcar ca principii de bază, măcar de a-i face pe copii responsabili pentru ceea ce fac. Ești responsabil pentru alegerile tale, iar șahul te modelează în acest sens. E important să ai strategie, să-ți definești un scop și să te duci înspre el”, conchide adolescenta.
TEODORA POPA | șahistă: „Şahul mă ajută să-mi organizez toată activitatea, iar religia și geografia formează un întreg. Asta pentru că omul trăiește și în interior, are partea spirituală, dar și în exterior, reprezentat de ceea ce vede, de geografie.”
Carieră în cercetare
Mai departe, după clasa a XII-a, Teodora nu știe exact spre ce domeniu va merge, dar își dorește să se axeze pe știință. „Domeniul științelor reale, poate. Dar mai am ceva timp și voi lua o decizie în următoarele luni. Cred că mi s-ar potrivi o meserie care să implice și muncă de birou, dar și de teren. Poate ceva în domeniul cercetării”, spune medieșeanca.