În viața noastră și-au făcut loc noile tehnologii apărute pe piața națională și internațională pentru a da omenirii o altfel de alternativă la informare, organizare și desfășurarea activităților. Toate acestea vin să simplifice viața fiecăruia ajutându-l, organizându-l, ele fiind prezente în majoritatea activităților pe care omul le întreprinde. La fel s-a întâmplat și cu șemineul.
A evoluat constamt de când a fost folosit pentru prima oară, iar pe lângă modelul tradițional găsim astăzi șeminee ecologice sau sobe tip semineu.
Astăzi, pe lângă rolul funcțional pe care îl are, șemineul a ajuns de foarte multe ori să fie piesa de rezistență dintr-o locuință și cel mai important obiect de decor, iar datorită modelelor variate, una dintre cele mai populare metode de încălzire în spațiile generoase. Pe lângă designul și forma unui șemineu - elemente care ne atrag cel mai mult atenția - este bine de știut și modul în care funcționează acesta și din ce este realizat.
Șemineul este alcătuit din două elemente principale: focarul și încadramentul. La acestea se adaugă grilele de ventilație, racorduri, coșul de fum. Focarul poate fi atât din fontă cât și din otel, interiorul fiind căptușit cu o șamotă. Focarele pot asigura căldura unei încăperi în funcție de puterea lor specifică (exprimată în kw). Pot exista și șeminee cu focare cu dublă deschidere - acest lucru înseamnă că puteți încălzi două camere învecinate.
Un șemineu poate să încălzească locuința în trei moduri:
1. În primul rând, șemineul va radia căldură în camera în care se află, prin sticla sau deschiderea sa. Orice șemineu va avea acest efect. Cu cât deschiderea este mai mare, cu atât va oferi mai multă căldura.
2. În al doilea rând, un șemineu cu focar închis poate să încălzească prin convecție un curent de aer care este degajat apoi în cameră prin grilele montate pe corpul hotei. Acest curent de aer este și în funcție de puterea în Kw a unui focar. Pentru ca acest sistem să funcționeze, trebuie proiectat corect ținând cont de puterea calorică a focarului. Pe baza acestui sistem de convecție, se poate concepe și încălzirea altor încăperi cu ajutorul unor tuburi de ventilație care să transporte căldura în alte camere ale imobilului şi dacă este cazul se folosesc ventilatoare speciale pentru aer cald.
3. În al treilea rând, dacă optezi pentru un termoșemineu, trebuie să știi ca apa se încălzește dintr-un circuit de apă caldă care alimentează calorifere sau încălzirea prin pardoseală. Un șemineul pe lemne cu încălzire centrală poate fi soluţia ideală atunci când ne dorim un şemineu care să fie totodată şi centrală termică. Pe de o parte asigură căminului un ambient plăcut şi are toate avantajele estetice ale unui şemineu. Pe de altă parte funcţionează ca o centrală termică. Focarele acestor şeminee reprezintă varianta optimizată şi automatizată a focarelor, de ardere pe lemne, închise cu uşă din sticlă termorezistentă.
Pentru ca un șemineu să se integreze perfect în ambientul interior este necesar și să îmbrace același stil întâlnit în încăpere. Într-un ambient clasic sau rustic, este recomandat un șemineu care să funcționeze pe lemne, cu un design antichizat puțin. Acum că știi cum te poate ajuta un șemineu, lasă profesioniștii să își facă treaba. Alege un semineu sfantu gheorghe de la Șeminee Covasna, profesioniștii care fac parte din grupul Pefoc.ro, magazinul în care calitatea șemineului primează. Te așteaptă o gamă diversă de șeminee și accesorii, coșuri de fum sau plăci izolatoare din silicat de calciu. Pune cu încredere Pefoc.ro, iar șemineul va fi pe placul tău!