vineri, 9 februarie 2018

Publicat la 2/09/2018 02:27:00 p.m. de Anonim

52 de milioane de euro pentru două drumuri județene


Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, au semnat, săptămâna trecută, două noi contracte de finanțare pentru proiecte cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, în valoare totală de peste 52 de milioane de euro.


Cosmin PAL

Proiectele vizează reabilitarea și modernizarea DJ 106 Agnita - Sighișoara și modernizarea DJ 106B A1 - Ocna Sibiului - Loamneș - Șoroștin - Țapu. La semnarea contractelor au asistat și primarii comunelor Brădeni, Iacobeni, Loamneș, Ocna Sibiului, Micăsasa, Slimnic, Șeica Mică și Șura Mică.
În total, prin cele două proiecte, se vor moderniza 56,7 km  de drum județean, pe teritoriul județului Sibiu. La ambele proiecte, derularea lucrărilor este estimată a se desfășura în perioada martie 2018 – august 2021.

Regiunea merge ceas

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, afirmă că „drumul Agnita - Sighișoara este un proiect binevenit și sper ca pe viitor să avem o colaborare bună cu conducerea Consiliului Județean și ADR Centru și în cazul altor proiecte“. Simion Crețu, directorul ADR Centru, spune că este mulțumit de colaborarea dintre consiliile județene în proiecte interjudețene. „Într-adevăr, județele formează o regiune. Avem în regiune cei mai mulți investitori după Capitală, același lucru se întâmplă și în turism“.

Avantaj pentru Ocna

„Investițiile pentru reabilitarea infrastructurii rutiere continuă prin noi fonduri nerambursabile care completează bugetul deficitar al județului. Cu ajutorul lor, reabilităm singurul drum care face legătura între Agnita și Sighișoara, foarte important pentru dezvoltarea economică a Văii Hârtibaciului, zonă defavorizată a județului Sibiu. Totodată, modernizăm un drum județean care tranzitează una dintre importantele stațiuni balneoclimaterice - Ocna Sibiului - și face legătura acesteia cu autostrada A1, Aeroportul Internațional Sibiu și cu alte cinci localități”, susține Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. 

Reabilitarea DJ 106 Agnita - Sighișoara

Valoare totală a proiectului este de 118.625.483,97 lei inclusiv TVA, contribuția Consiliuui Județean Sibiu fiind 1.691.129,07 lei. Lucrările de reabilitare includ refacerea integrală a structurii rutiere, consolidări, reabilitarea anumitor poduri existente şi demolarea unora dintre ele cu construirea unora noi acolo unde este necesar și asigurarea de perdele forestiere. Beneficiari sunt localitățile din zona traversată de DJ 106, în speță orașul Agnita, comunele Brădeni și Iacobeni (județul Sibiu), respectiv municipiul Sighișoara și comuna Apoldu (județul Mureș), 76.893 de persoane din localităților deservite de DJ 106, participanții la trafic care tranzitează zona (aproximativ 17.500 de autovehicule în 24 ore), 38 de unități școlare de învățământ pe raza județului Sibiu și 36 pe raza județului Mureș, precum și 6.000 agenți economici de pe traseul drumului județean.

Modernizarea DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Șoroștin-Țapu

Valoare totală a proiectului este 121.135.517,17 lei, contribuția Consiliului Județean Sibiu fiind 2.725.522,35 lei. Și în acest caz, lucrările de refacere cuprind reabilitarea structurii rutiere, consolidare, asigurarea scurgerii apelor de pe platforma drumului, amenajarea ieşirilor la drumurile laterale, amenajarea de staţii de autobuz, reabilitarea a cinci poduri și construirea a două poduri noi. Beneficiarii investiției sunt 184.176 persoane - locuitorii localităților deservite de DJ 106 B, localitățile din zona traversată de DJ 106 B: orașul Ocna Sibiului, comunele Șeica Mică, Slimnic, Șura Mică, Micăsasa și Loamneș, participanții la trafic care tranzitează zona (aproximativ 3.000 de autovehicule pe zi) și cele 12 unități școlare de învățământ din localitățile traversate.
Proiectele sunt finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6, Prioritatea de investiții 6.1 - Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
    Trimite prin e-mail