vineri, 9 februarie 2018

Publicat la 2/09/2018 02:23:00 p.m. de Anonim

Pregătiri pentru 2019. Punctele slabe ale Mediașului: turiștii stau puțin și au buget mic


Autorităţile implicate lucrează deja la programul Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană. În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de alimentaţie publică din Mediaş şi Sibiu. Scopul a fost acela de a scoate în evidenţă programele cu care se confruntă aceştia. Patrimoniul gastronomic al regiunii va fi îmbogăţit prin crearea unei baze de date digitală de reţete. La sfârşitul lunii februarie, programul va fi promovat la Târgul de Turism al României de la Bucureşti.


Alex PÎNTEA

În luna ianuarie, au avut loc în cadrul programului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană trei întâlniri consultative cu unitățile de alimentație publică din municipiile Sibiu și Mediaș, dar și cu bucătarii din Sibiu. Acestea au fost găzduite de Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA. Cele trei întâlniri au relevat principalele probleme cu care se confruntă restaurantele și bucătarii din Sibiu și Mediaș. Coordonatorul programului, Maximilian Drăgan, a prezentat obiectivele, principiile și domeniile de acțiune, invitând apoi participanții să își expună propriile nevoi pentru a putea participa la implementarea programului. „Cele mai grave probleme scoase în evidență de participanți au fost personalul insuficient sau slab calificat din restaurante. Există, totodată, și problema achiziționării produselor de la producători locali, întrucât aceștia nu pot elibera factură și chitanță pentru marfa vândută“, se arată într-un comunicat de presă remis de către echipa programului. 

Problemele Mediașului

O problemă specifică municipiului Mediaș este slaba prezență a turiștilor, care, în principal sunt doar în trecere prin oraş și vin cu un buget redus. Singurele perioade de aflux sunt cele de sărbători, când cei plecați la muncă în străinătate revin acasă în vacanță. Restaurantele și bucătarii de aici se alătură grupurilor de lucru create pentru a implicarea activă în program. La pol opus este Sibiul, care, pe timpul verii este inundat de turiști. La Sibiu, multe unități lucrează atunci ore suplimentare, iar bucătarii fac uneori cu greu față solicitărilor. În schimb, iarna este diferit. Se dorește astfel o uniformizare a calendarului evenimentelor, astfel încât să nu mai existe perioade moarte, cum sunt cele din timpul iernii.

Învăţământ dual şi reţete digitale

Problema exodului de personal calificat a fost expusă de către profesorul Alexandru Marcu, de la Colegiul Economic „George Barițiu“ din Sibiu. Acesta a identificat și soluții: învățământul dual și cursurile de formare pentru adulți. Prin urmare, se vor organiza întâlniri cu medici specialiști în nutriție și boli metabolice, dieteticieni, medici pediatri și se vor găsi variante de a pune în funcțiune învățământul dual la Sibiu. Alte aspecte importante sunt și educarea consumatorului și implicarea mai mare a bucătarilor în crearea meniurilor din restaurante, pentru a crea preparate sănătoase cu produse locale. În ceea ce privește furnizorii, nu va fi creat un sistem de acreditare, dar se vor găsi modalităţi ca aceştia să devină mai cunoscuţi. Totodată, se va crea o bază de date digitală de rețete, în colaborare cu Biblioteca ASTRA și cu operatori privați, pentru a contribui la patrimoniul gastronomic al regiunii.

Stand la Bucureşti

În perioada 22 - 25 februarie, reprezentanții regiunii vor participa la Târgul de Turism al României, de la București. Sibiul va fi promovat sub tematica programului Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019, pe un stand de peste 100 metri pătraţi, finanțat prin aportul comun al Primăriei municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și Primăriei municipiului Mediaș. „În cadrul standului se vor organiza sesiuni de live-cooking cu bucătari din Sibiu. Va fi o oportunitate extraordinară de promovare a culturii gastronomice locale și a celor ce o reprezintă. În acest sens, lansăm un apel deschis restaurantelor și bucătarilor să participe alături de noi la acest eveniment. Cei interesați sunt rugați să ne contacteze în zilele următoarele pe adresa sibiugastronomy2019@gmail.com“, se mai arată în comunicatul de presă.
    Trimite prin e-mail