Cea de-a XIV-a ediție a festivalului „Mediaș - Cetate Medievală. Târg de Meșteșuguri Vii“ s-a bucurat de un interes ridicat. Organizatorii se mândresc cu cea mai reușită ediție din îndelungata istorie a evenimentului.
Alex PÎNTEA
Paradele medievale, demonstrațiile ordinelor cavalerești, animația stradală, atelierele meșteșugărești, concertele pregătite de organizatori au contribuit la succesul deplin al acestui eveniment de tradiție.
Primarul Gheorghe Roman a promis că va susține în continuare festivalul și a anunțat că așteaptă propuneri de la medieșeni pentru îmbunătățirea acestui eveniment. „Atât eu, cât și colegii de la Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret așteptăm recomandări, sugestii din partea tuturor medieșenilor, pentru că, până la urmă, ne dorim ca aceste evenimente să fie pe placul tuturor. Eu, personal, voi susține în continuare organizarea festivalului“, a menționat edilul-șef.
Atmosferă medievală
De vineri și până duminică, cetatea Mediașului s-a întors în epoca medievală. Pe străzile orașului au reapărut cavalerii și domnițele, săbiile s-au încrucișat, iar atmosfera medievală a fost reinstaurată.
Meșteșugarii s-au adunat și de această dată în Piața Regele Ferdinand I și au încântat privirile cu produsele realizate manual. Nici anul acesta nu au lipsit paradele medievale, iar o noutate pregătită de organizatori a fost parada copiilor. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului a fost spectacolul „Inimă de trac - Legenda zburătorilor“, desfășurat sâmbătă seara pe terenul Clubului Sportiv Școlar Mediaș. Au participat: Teutonii Transilvaniei, Ordinul Paladinii de Terra Medies, Vulturii din Țara Călatei, Peregrinii, Grupul Nosa și Zânele Silvane.
Concerte de excepție
În fiecare seară, pe scena din Piața Regele Ferdinand I au avut loc concerte de muzică medievală și nu numai.
Cimpoierii de Transilvania au deschis seria recitalurilor. În prima zi au mai concertat: Huniadi Cantores, Peregrinii și Lupus Dacus. Sâmbătă, invitați au fost: Florin Săsărman, trupa Bordo Sarkany din Ungaria, dar și trupa Hara. Mani Neumann, supranumit „Violonistul diavolului“, și proiectul Farfarello au încântat publicul în ultima seară a festivalului de la Mediaș.
Bucate alese
Chef Nina Rus a fost prezentă la ediția din acest an. Fost concurent la show-ul de televiziune „Chefi la cuțite”, aceasta a prezentat timp de trei zile în Piața Regele Ferdinand I, un show culinar de excepție cu păstrav umplut la grătar, balmoș, tochitură, scoici, hamsii și alte preparate delicioase. Nina Rus a ajuns la Mediaș datorită colaborării cu Asociația „Produs în Bistrița Năsăud”.
Carte și folk
Ovidiu Scridon și-a lansat la Mediaș cartea „Tu ce-ai făcut astăzi?“, apoi a susținut un recital de folk. Evenimentul s-a desfășurat în Turnul Pietrarilor și a fost parte a programului festivalului medieval. Scridon este poet și muzician, născut la Târnăveni, dar care a locuit în Marea Britanie și SUA, unde a și studiat.
GHEORGHE ROMAN | primar Mediaș: „Eu cred că cel mai potrivit ar fi să spună medieșenii dacă acest festival a fost pe placul lor. Cred că reacția lor este una pozitivă, suntem deja la a XIV-a ediție. Ca o premieră, după foarte mulți ani, de această dată s-au deschis turnurile și îi invit pe medieșeni să le viziteze. De la an la an, evenimentele sunt mai reușite. Alocăm fonduri importante pentru ca acestea să se ridice la nivelul așteptărilor medieșenilor. Atât eu, cât și colegii de la Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret așteptăm recomandări, sugestii din partea tuturor medieșenilor, pentru că, până la urmă, ne dorim ca aceste evenimente să fie pe placul tuturor. Eu, personal, voi susține în continuare organizarea festivalului «Mediaș - Cetate Seculară. Târg de Meșteșuguri Vii».”