Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj și operatorul cargo UPS România anunță extinderea serviciilor de transport mărfuri de pe aeroport, începând cu luna septembrie 2018.
Compania UPS este lider global în domeniul logisticii, oferind o gamă largă de soluții, inclusiv transportul de colete mici și mărfuri cargo, facilitarea comerțului internațional și folosirea unor tehnologii avansate pentru o gestionare mai eficientă a lumii afacerilor. Cu sediul central în Atlanta, Georgia (SUA), UPS deservește peste 220 de țări și teritorii din întreaga lume.
În anul 2016 UPS România a introdus un segment de zbor cargo prin deschiderea unui nou centru operațional la Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj, conectând astfel 44 de orașe și 8 județe situate în regiunea de Centru-Nord a României, la hub-ul european din Kőln/Bonn (Germania). În prezent, 5 zboruri cargo pe săptămână sunt operate de pe aeroportul clujean aparținând UPS România.
În cursul lunii septembrie 2018, UPS România va efectua schimbări în ceea ce privește tipul de aeronavă pe care o folosește în mod curent, de la un avion ATR 72 – 200 va trece la o aeronavă de tip Boeing 737-400. Aeronava ATR 72-200 are capacitatea de a transporta până la 22 tone marfă, în timp ce noua aeronavă alocată Boeing 737 – 400 are o capacitate de până la 68 tone marfă, triplându-se în acest fel capacitatea de transport a operatorului logistic. Noul program vine în sprinijul clienților prin creșterea numărului operațiunilor și deservirea zborurilor cu o capacitate mai mare prin intemediul celor două baze operaționale existente, Cluj-Napoca și Otopeni.
Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj, Viorel Federiga, a declarat cu această ocazie: „Interesul crescut al transportatorului UPS pentru extinderea operațiunilor de marfă de pe Aeroportul Cluj, va duce la dezvoltarea acestui segment de trafic aerian și va determina noi necesități de investiții în infrastructura aeroportuară de cargo.”
Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a afirmat: „Transportul aerian cargo cunoaște creșteri exponențiale în zonă, pentru sectoare relevante din industria automotive, de electronice sau e-commerce. Luând în considerare acest lucru, strategia noastră este de a atrage mai mulți transportatori cargo care să opereze pe aeroport și cărora să le putem oferi condițiile necesare pentru expansiune și dezvoltare continuă.”
Transportul de marfă pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a înregistrat un trend pozitiv în ultimii 5 ani de zile. La nivelul anului 2017, pe aeroport s-a înregistrat un trafic total de marfă de 2.928 tone, față de 2.100 tone marfă înregistrată în anul 2016. Astfel, evoluția procentuală a traficului cargo în anul 2017 față de anul 2016 a fost de 39,43 %.
Cererea tot mai mare de pe piața transportului cargo înregistrată în regiune determină expansiunea și eficientizarea rețelelor operatorilor logistici de marfă, cu implicații directe asupra creării și dezvoltării de infrastructură aeroportuară pentru a susține activitatea acestor operatori de marfă și poștă și implicit dezvoltarea economică a județului Cluj.