Mediaşul va avea un monument comemorativ dedicat foştilor deţinuţi politici.
Inițiativa amplasării acestuia îi aparține filialei locale a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici (AFDP), cu sprijinul municipalității. „În cele mai mari orașe, deținuții politici din România au ridicat, cu forțe proprii, monumente. Și noi am încercat, în ultimii 3-4 ani, să cădem la o înțelegere cu autoritățile locale, să ne ajute ca să facem acest monument. Țin să-i mulțumesc domnului primar Gheorghe Roman, că ne-a înțeles și și-a dat tot concursul și ne va susține pentru a putea duce la bun sfârșit acest proiect“, a declarat Alexandru Szilagyi, preşedintele AFDP Mediaş.
Nevoie de donații
Detaliile tehnice au fost deja stabilite. Monumentul va fi ridicat în apropierea fântânii arteziene din faţa Primăriei Mediaş. „Acest proiect va fi amplasat în Piața Corneliu Coposu, lângă fântâna arteziană, la 10 metri înspre gară, unde va fi la o înălțime de 2,80 metri, lățime de 2,20 metri și lățimea soclului de aproximativ un metru“, a explicat Szilagyi, la Nova TV. Pentru concretizarea proiectului, asociația face un apel la donații din partea medieşenilor. „Donaţiile se pot depune la sediul asociaţiei, din Piaţa Regele Ferdinand nr. 31, în fiecare zi de marţi, între orele 10.30 și 11.30. Este un an deosebit, anul Centenarului, și ar fi foarte bine dacă am reuși anul acesta să vedem acest monument amplasat“, conchide inițiatorul.
Suferințe date uitării
În anii '90, la Mediaș trăiau 560 de foști deținuți politici. Astăzi, numărul lor este de aproximativ 100. „Sunt oameni care încă mai trăiesc, dar deja este o generație îmbătrânită. Cei care în '50 au avut 20-25 de ani astăzi sunt în jur de 80 de ani. Acești oameni deja își trăiesc o viață liniștită și nu mai vor să-și amintească. Torturile erau la ordinea zilei. Erau niște dureri enorme pentru a distruge tot ce era omenesc în omul respectiv. Deținuții politici sunt coloana vertebrală a unui stat. Ei n-au vrut să cedeze comunismului și, din cauza aceasta, au suferit foarte mult. Atâta timp cât un om are o idee și, orice s-ar întâmpla, nu cedează din ideea respectivă, înseamnă că are o coloană vertebrală sănătoasă. Desigur, acești oameni ar trebui să conducă și țara noastră astăzi. Acești oameni, știind că vor fi condamnați, nu și-au trădat vecinii, prietenii, au fost studenți, au fost preoți, au fost oameni simpli care nu și-au dat pământurile. Acești oameni, chiar în fața morții, au susținut mai departe că ideile lor sunt bune“, a mai menționat Alexandru Szilagyi. (A.L.)