Primarul comunei Marpod, Nicolae Țiban, a demonstrat că este omul potrivit la locul potrivit. Cu resurse puține, dar bine gospodărite, liberalul reușește să dezvolte proiecte menite să facă mai ușoară viața sătenilor din Marpod și Ilimbav. La final de an, Țiban se declară mulțumit de realizările din 2018 și privește cu optimism spre provocările care vor urma.
Ultimii doi ani au fost destul de dificili pentru Marpod. Alegeri la termen, interimat, alegeri parțiale. Până la urmă, comunitatea a decis să meargă în continuare pe mâna liberalului Nicolae Țiban, iar administrația locală și-a recâștigat stabilitatea.
Primărie mică, proiecte mari
Țiban administrează una dintre cele mai mici comune din județul Sibiu, cu o populație de aproximativ 1.000 de locuitori, așa încât investițiile importante nu se pot baza pe veniturile bugetului local formate din taxe și impozite. Totuși, aceste încasări sunt suficiente pentru a asigura funcționarea aparatului administrativ și - lucrul cel mai important - cofinanțarea proiectelor de dezvoltare pentru care sunt atrase fonduri europene sau guvernamentale.
Absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga“ Sibiu, primarul din Marpod face ce știe mai bine: economie. „Suntem o primărie mică, dar avem câteva proiecte mari. Atâtea câte putem susține prin cofinanțare, aceasta este limita, altfel puteam deschide câte un proiect la fiecare trei luni, însă resursele proprii trebuie chibzuite foarte atent. Dacă nu pui bani deoparte, de la un an la altul, nu ai cofinanțare. Vă mărturisesc că eu sunt atent la fiecare leu. La primărie, sunt mai atent cu banii decât acasă. Fac economii și așa reușim să ne descurcăm“, explică Nicolae Țiban. Datorită excedentului bugetar din anul anterior a reușit Primăria Marpod să demareze câteva proiecte de amploare și anul acesta, cu toate că bugetul local a fost văduvit de „revoluția fiscală“ marca PSD-ALDE. „Bugetul local este cu 300.000 lei mai mic față de anul 2017, ceea ce pentru noi înseamnă o sumă importantă. La rectificarea bugetară am primit înapoi 100.000 lei, așteptăm încă o rectificare, fiindcă ne-ar ajuta mult“, afirmă primarul.
Drumuri, podețe și trotuare noi
Un milion de euro valorează cel mai mare proiect al momentului la Marpod. În decurs de un an, vor fi asfaltate drumurile comunale și podețele, iar aproximativ 11.000 de metri pătrați de trotuare urmează să fie modernizați. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
„În Marpod și Ilimbav, am început lucrul la podețe, împreună cu Consiliul Județean, astfel încât modernizarea să fie unitară. Șantierele vor fi reluate la primăvară. Proiectul prin PNDL este cea mai mare provocare pentru noi, în această perioadă. Sper să îl ducem la bun sfârșit în termenul prevăzut. Tot la capitolul infrastructură, am negociat cu distribuitorii de gaze naturale să schimbe la primăvară toate conductele și branșamentele, prima lucrare să fie pe Marpod, ca să ne putem concentra apoi pe modernizare. În Ilimbav, străzile sunt la stadiul de piatră, rămân în conservare până când vremea va permite reluarea lucrărilor“, a detaliat Nicolae Țiban.
Iluminat public eficient și ieftin
Implementat anul trecut, proiectul modernizării iluminatului public dă roade foarte bune. „De când am trecut la iluminatul cu LED, avem un iluminat foarte bun pe timp de noapte, un număr dublu de lămpi și cu toate acestea am făcut economii de 6.000 lei la cheltuielile cu energia electric“, spune primarul din Marpod.
Prima capelă
La începutul lunii octombrie, comuna Marpod a devenit prima de pe Valea Hârtibaciului care a inaugurat o capelă mortuară. Capela, ridicată în curtea bisericii din localitate, asigură servicii funerare decente și era o necesitate. La inaugurarea și sfințirea acesteia a participat și IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.
Preocupare pentru copii
Două dintre proiectele de investiții aflate în desfășurare la nivelul comunei Marpod au în vedere îmbunătățirea condițiilor de învățământ pentru școlari și preșcolari. „Acum lucrăm la un proiect pentru modernizarea și extinderii Școlii Gimnaziale Marpod, pe care îl depunem pentru finanțare pe fonduri europene. Suntem în faza DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție - n.red.). De asemenea, ne dorim să extindem și să modernizăm grădinița din Marpod, tot pe bani europeni, iar în acest sens am primit o veste bună de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, care tocmai ne-a anunțat că am fost acceptați în selecția de proiecte“, a menționat primarul Nicolae Țiban. Investiția de la școală este una complexă, iar costurile se ridică la peste 4 milioane de lei. Însă preocuparea administrației locale pentru domeniul social nu se oprește aici. „Mai avem un proiect în parteneriat cu Clubul Lions, care are ca obiectiv prevenirea abandonului școlar. Astfel, în fiecare sâmbătă, vin profesori din Sibiu și fac pregătire cu elevii, pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la învățătură și să continue școlarizarea. Aproximativ 130 de copii beneficiază de aceste lecții. De asemenea, noi premiem elevii cu rezultate foarte bune. Am luat această decizie pentru a-i motiva pe mai departe. Dacă elevii care fac performanță văd că primesc bani numai copiii defavorizați, cred că își vor pierde și ei motivația de a mai învăța și de aceea am decis să-i susținem, să nu-i lăsăm să se piardă. Așa vor înțelege că învățătura este șansa lor pentru o viață mai bună“, explică primarul din Marpod. Școala din Marpod a găzduit, anul acesta, o serie de acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri.
De asemenea, în ultimii doi ani, viața culturală a comunității este mai animată datorită parteneriatelor cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și cu Asociația „Act“ Sibiu, care organizează spectacole de teatru în Căminul Cultural. „Cu sprijinul acelorași colaboratori, ne-am gândit să încheiem anul cu un concert de colinde tradiționale“, a mai precizat Nicolae Țiban.